Witam,
Potrzbuję zmontować łamacz haseł biosu przez gniazdko klawiatury ps/2.
Pomysłem jest softwarowy emulator klawiatury co by z rs232 wysyłał scancody.
Z tego co googlałem to wszędzie jest opisane jak się czyta scancodes klawiatury, opisy gniazd DB9 (RS232) i small-din (ps/2) ale nic o takim rozwiązaniu. Jak ktoś wie jak taki kabelek zmontować bardzo proszę o info. Kabel nullmodem i przelotka myszkowa razem nie działają bo RS232 i ps2 mają różne napięcia a z elektroniki jestem cieńki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPOMOCY!!! kabel DB9-ps/2 do transmisji scankodów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Niezależnie od sensowności całego pomysłu to chyba lepiej będzie użyć LPT. Jeżeli sobie wygooglałeś opis sygnałów na linii klawiatury to już wiesz że klawiatura generuje zarówno sygnał zegarowy jak i danych (nadaje synchronicznie) i ma się to nijak do sposobu wysyłania przez RS232(asynchroniczne). trzeba by postawić całego procka po drodze między RS232 jednego komputera a PS2 drugiego. Albo co najmniej konwerter z RS232 na TTL OC i merdać liniami modemowymi( emulującymi CLK i DATA klawiatury). W LPT sygnały mają ten sam standard napięciowy i masz to gotowe. A program musi i tak "na piechotę" merdać tymi liniami CLK i DATA. Temat jest troche szerszy bo do klawiatury też można coś wysyłać (ale w tym przypadku jest to nieważne) oraz PC może wstrzymywać nadawanie znaków przez klawiaturę ( ale jeżeli dasz odpowiednie opóżnienia to można pominąć to sprawdzanie choć jakieś ryzyko zawsze jest).
ooo jak LPT to może też i USB? Tylko jak tak bezpośrednio połącze ze sobą wtyki USB z PS/2 (DATA+ z CLK, DATA- z DATA, GND z GND i Vcc z Vcc) czy to będzie działało?klawiatura generuje zarówno sygnał zegarowy jak i danych (nadaje synchronicznie) i ma się to nijak do sposobu wysyłania przez RS232(asynchroniczne)....W LPT sygnały mają ten sam standard napięciowy i masz to gotowe.
czyli gdy powyższe połączenie jest OK to na D+ na zmianę zera i jedynki a na D- scancody? Przykłady obsługi USB w dowolnym języku programowania mile widziane.A program musi i tak "na piechotę" merdać tymi liniami CLK i DATA.
Coś pamiętam że w pascalu się robiło Port[$60]:=$ED;Port[$60]:=7; i to zapalało lampki i podobnie wysyłało się coś na klawiaturę aby ją wyłączyć,włączyć, zresetować. Tylko jakie opuźnienie, jakie ryzyko? Sporo jeszcze nie wiem;PC może wstrzymywać nadawanie znaków przez klawiaturę ( ale jeżeli dasz odpowiednie opóżnienia to można pominąć to sprawdzanie choć jakieś ryzyko zawsze jest).
-
- -
- Kontaktowanie:
O USB wiem tyle co tu http://pl.wikipedia.org/wiki/USB czyli niewiele, więc proszę o wyrozumiałość.Chcesz machac D+ i D- w USB programowo? - dobre .
a o LPT tyle co miałem zaocznie na pracowni: http://aragorn.pb.bialystok.pl/~teodora ... rz/C5.html