Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy można podkręcić Athlona 2400 na płycie Asus A7V8XX ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
właśnie taki procek posiadam i zauważyłem iż w biosie mam ustawiony na 2000 czy jest to maxymalna wartość jaką można uzyskać z tego athlona 2,4 ??? nie znam się na podkręcaniu lecz z ciekawości pytam czy można jakoś wycisnąc wiekszą moc mego proca?
Re: CZY MOŻNA PODKRĘCIĆ JAKOŚ ATHLONA 2400 NA PŁYCIE ASUS A7
Ściagnij program CPU-Z i wklej log. zobaczymy co to za Athlon.właśnie taki procek posiadam i zauważyłem iż w biosie mam ustawiony na 2000 czy jest to maxymalna wartość jaką można uzyskać z tego athlona 2,4 ??? nie znam się na podkręcaniu lecz z ciekawości pytam czy można jakoś wycisnąc wiekszą moc mego proca?
Spróbuj w BIOS-ie stopniowo podkręcac mu szynę FSB.
Teraz masz 133Mhz podkręcaj stopniowo 140Mhz, 145Mhz, 150Mhz itd. kręć tak do 180Mhz jak się da - jak komp po restarcie nie odpali, to reset biosu (zworka).
Pisz jakie masz temperatury procka po godzinie od ostatniego podkręcenia ( w "spoczynku" i w "stresie")
No i czy się nie wiesza, zobacz też czy masz opcję podnoszenia napięcia Vcore w BIOS-ie
Zobacz też czy masz odblokowany mnożnik na procku, tzn. czy możesz podnieść Mulitiplier w biosie, bo to bardzo ważna rzecz!
Tzn. teraz masz x15 a gdyby można było podnieśc np. do x15.5 albo x16 to masakra
Chyba, ze na procku masz to zablokowane to trzeba by było ciąć "mostki", na razie zaczniemy jednak spokojnie.
Sam nigdy "mostków" nie ciąłem, u mnie w Athlonie XP mnożnik był już odblokowany.
Podkręciłem go z Athlona 1800+ do Athlon 2600+ a to już dobry wynik.
Komp działa bez zarzutu, brak zwieszek itp.
Dodam jeszcze, że masz nawet dobry sprzęt do kręcenia to można coś zaszaleć
Twój procesor jest wykonany w technologi 0.13um a jego nazwa kodowa mówi, że jest to piąta generacja Athlonów czyli Barton i Thorton, które do podkręcania chyba zostały stworzone
Masz bardzo dobrego proca do kręcenia na bardzo dobrym rdzeniu.
Kręć...
P.S. Jednak moim zdaniem, podkręcanie procka z np. 1Ghz na 1,5Ghz nie ma sensu, nie jest to w ogóle odczuwalne ani w grach ani w wykonywanych operacjach - a za to odczuwalne w temp. procka...
Lepiej kupić więcej ramu i w ten sposób zwiększyc wydajność PC.
Teraz masz 133Mhz podkręcaj stopniowo 140Mhz, 145Mhz, 150Mhz itd. kręć tak do 180Mhz jak się da - jak komp po restarcie nie odpali, to reset biosu (zworka).
Pisz jakie masz temperatury procka po godzinie od ostatniego podkręcenia ( w "spoczynku" i w "stresie")
No i czy się nie wiesza, zobacz też czy masz opcję podnoszenia napięcia Vcore w BIOS-ie
Zobacz też czy masz odblokowany mnożnik na procku, tzn. czy możesz podnieść Mulitiplier w biosie, bo to bardzo ważna rzecz!
Tzn. teraz masz x15 a gdyby można było podnieśc np. do x15.5 albo x16 to masakra
Chyba, ze na procku masz to zablokowane to trzeba by było ciąć "mostki", na razie zaczniemy jednak spokojnie.
Sam nigdy "mostków" nie ciąłem, u mnie w Athlonie XP mnożnik był już odblokowany.
Podkręciłem go z Athlona 1800+ do Athlon 2600+ a to już dobry wynik.
Komp działa bez zarzutu, brak zwieszek itp.
Dodam jeszcze, że masz nawet dobry sprzęt do kręcenia to można coś zaszaleć
Twój procesor jest wykonany w technologi 0.13um a jego nazwa kodowa mówi, że jest to piąta generacja Athlonów czyli Barton i Thorton, które do podkręcania chyba zostały stworzone
Masz bardzo dobrego proca do kręcenia na bardzo dobrym rdzeniu.
Kręć...
P.S. Jednak moim zdaniem, podkręcanie procka z np. 1Ghz na 1,5Ghz nie ma sensu, nie jest to w ogóle odczuwalne ani w grach ani w wykonywanych operacjach - a za to odczuwalne w temp. procka...
Lepiej kupić więcej ramu i w ten sposób zwiększyc wydajność PC.
a wieć tak sie sprawa ma,
w biosie w opcji MULTI mam ustawione 15,0X i odbokowane zmienianie ustawien kolejny skok to 16,0X, 17,0X itd..... zaś na szynie mam 133/33, i skoki 134/33, 135/33.... odrazu zmienic na 140 ? 145 ? a to 16,0X podnieść jako pierwsze czy dopiero póżniej ??? co do zmiany napiecia narazie nie sprawdzałem ale zerkne jak zaczne ustawiać nowe parametry.
w biosie w opcji MULTI mam ustawione 15,0X i odbokowane zmienianie ustawien kolejny skok to 16,0X, 17,0X itd..... zaś na szynie mam 133/33, i skoki 134/33, 135/33.... odrazu zmienic na 140 ? 145 ? a to 16,0X podnieść jako pierwsze czy dopiero póżniej ??? co do zmiany napiecia narazie nie sprawdzałem ale zerkne jak zaczne ustawiać nowe parametry.
Wklej screen z CPU-Z jak będzie o.k. to podciagniemy mnożnik do x17włąśnie wprowadziłem pierwsze zmiany,
aktualnie uruchomiłem kompa z ustawieniami
16,0X 140/35 v-core nie zmieniałem jest 1,65V
do ilu mogę zmieniać zaraz zerkne zostawić 16,0 czy zapodać juz 17,0X ?
P.S. czy po zmianie multiplier'a zmieniło Ci się FSB ze 133 na 140?
Pamietaj ze zmieniajac FSB podkrecasz niejako caly zestaw (zmianie ulega taktowanie PCI/AGP, pamieci... ogolnie calego zestawu - chyba ze jest mozliwosc ustawiania taktowania kazdej magistrali z osobna, nieliczne plyty tak maja).
Zmieniajac zas tylko mnoznik, podkrecasz sam procesor. Bylo by wiec to bezpieczniejsze wyjscie. Acha.... jeszcze jedno, lepiej jest ustawic pamiec i FSB na rowne wartosci (nawet jesli mialy by byc lekko nizsze) niz np. na 200/205.
Optymalnie podkrecony sprzet ma podniesione oba parametry . Jeszcze jedno: podnos ustawienia dopoki sprzet nie zacznie byc lekko niestabilny (chyba ze nie chcesz az tak ryzykowac) i od tych ustawien obniz o jakies 3-5%, zaleznie od aktualnych warunkow atmosferycznych - nie zartuje, zwroc uwage ze w upalne lato bedza gorsze warunki do pracy niz sa teraz (dla procesora tez).
Zmieniajac zas tylko mnoznik, podkrecasz sam procesor. Bylo by wiec to bezpieczniejsze wyjscie. Acha.... jeszcze jedno, lepiej jest ustawic pamiec i FSB na rowne wartosci (nawet jesli mialy by byc lekko nizsze) niz np. na 200/205.
Optymalnie podkrecony sprzet ma podniesione oba parametry . Jeszcze jedno: podnos ustawienia dopoki sprzet nie zacznie byc lekko niestabilny (chyba ze nie chcesz az tak ryzykowac) i od tych ustawien obniz o jakies 3-5%, zaleznie od aktualnych warunkow atmosferycznych - nie zartuje, zwroc uwage ze w upalne lato bedza gorsze warunki do pracy niz sa teraz (dla procesora tez).
ale napisz czy da się zmnienić mnożnik bez podwyższania FSB, czy to samo automatycznie się zwiększa?
Jeśli nie, to zostaw na razie FSB na 133Mhz i próbuj kręcić samym mnożnikiem.
Kolejno, zaczynając od x16 i restart za każdym razem. Napisz do ilu mogłeś dojść.
Na poczatek nie przekraczaj x19 tylko wklej CPU-Z
[ Dodano: 02-05-2006, 14:07 ]
Słuchaj, z tego procka można zrobić chyba nawet Athlona 3200.
Ja u znajomego podkręciłem Bartona 2500 do 3200 i śmiga już drugi rok bez zarzutu.
A Ty masz bardzo dobrego procka
Jeśli nie, to zostaw na razie FSB na 133Mhz i próbuj kręcić samym mnożnikiem.
Kolejno, zaczynając od x16 i restart za każdym razem. Napisz do ilu mogłeś dojść.
Na poczatek nie przekraczaj x19 tylko wklej CPU-Z
[ Dodano: 02-05-2006, 14:07 ]
Słuchaj, z tego procka można zrobić chyba nawet Athlona 3200.
Ja u znajomego podkręciłem Bartona 2500 do 3200 i śmiga już drugi rok bez zarzutu.
A Ty masz bardzo dobrego procka
z tego co się orientuje to mnożnik nie jest zablokowany
po zmnianie ustawień na manual mam komunikat o ewentualnych konsekwencjach własnych ustawień po czym mogę zmienić każdą pozycję, więc (może sie myle) chyba nie jest zablokowany. W każdym bądz razie żeczywiście szkoda bo musiałem wrócić do ustawień fabrycznych gdyz po jakiś 10h pracy na nowych ustawieniach biosu komp zaczął piszczeć glośnikiem sys. i zawiesił się bez możliwości uruchomienia -reset biosu, co dla mnie dziwne po restarcie biosu i urichomieniu systemu miałem zrestetowane ustawienia monitora tak jakby zassysło go do środka prawidłowo wyglądal tylko przy 1024/768 a ja korzystam z 1152/864 więc nie wiem skąd taki efekt.
po zmnianie ustawień na manual mam komunikat o ewentualnych konsekwencjach własnych ustawień po czym mogę zmienić każdą pozycję, więc (może sie myle) chyba nie jest zablokowany. W każdym bądz razie żeczywiście szkoda bo musiałem wrócić do ustawień fabrycznych gdyz po jakiś 10h pracy na nowych ustawieniach biosu komp zaczął piszczeć glośnikiem sys. i zawiesił się bez możliwości uruchomienia -reset biosu, co dla mnie dziwne po restarcie biosu i urichomieniu systemu miałem zrestetowane ustawienia monitora tak jakby zassysło go do środka prawidłowo wyglądal tylko przy 1024/768 a ja korzystam z 1152/864 więc nie wiem skąd taki efekt.
To jeszcze o niczym nie swiadczy. Przeciez ustawienia zmieniasz w biosie, a procek... to procek... zupelnie inna czesc. Bios przewiduje zmiany, procek (z zablokowanym mnoznikiem) juz nie.po zmnianie ustawień na manual mam komunikat o ewentualnych konsekwencjach własnych ustawień po czym mogę zmienić każdą pozycję, więc (może sie myle) chyba nie jest zablokowany.