Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięstoper i czujniki
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam,
Z gory mowie, ze kompletnie nie znam sie na elektronice, a potrzebuje stoper, ktory bedzie obliczal czas, jaki jest potrzebny do przesuniecia jakiegos przedmiotu z "ziemi" na wysokosc 10m. Po prostu: stoper ma sie włączyć w momencie ruszenia przedmiotu i zatrzymac wtedy, gdy przedmiot bedzie na wysokosci 10m. Czy mozna zastosowac jakies gotowe elementy (chodzi mi o stoper np. : http://www.cyfronika.com.pl/kityn/km405.htm)?
pozdrawiam,
Z gory mowie, ze kompletnie nie znam sie na elektronice, a potrzebuje stoper, ktory bedzie obliczal czas, jaki jest potrzebny do przesuniecia jakiegos przedmiotu z "ziemi" na wysokosc 10m. Po prostu: stoper ma sie włączyć w momencie ruszenia przedmiotu i zatrzymac wtedy, gdy przedmiot bedzie na wysokosci 10m. Czy mozna zastosowac jakies gotowe elementy (chodzi mi o stoper np. : http://www.cyfronika.com.pl/kityn/km405.htm)?
pozdrawiam,
Mozesz zaproponować jakis inny tanszy nadający się do tego celu?
Mam jeszcze 2 pytania:
- czy u góry zastosować fotokomórkę (jak wygląda to cenowo) czy mikrowyłącznik?
- na dole chciałbym, aby stoper włączał się w momencie otworzenia zaworu doprowadzającego wodę (ze względów ekonomicznych nie mogę zastosować elektrozaworu). Myslalem zatem o czujniku światła (przy zmianie przekładni otwierającej zawór doprowadzone jest światło). Moze znacie inny, lepszy sposób?
Mam jeszcze 2 pytania:
- czy u góry zastosować fotokomórkę (jak wygląda to cenowo) czy mikrowyłącznik?
- na dole chciałbym, aby stoper włączał się w momencie otworzenia zaworu doprowadzającego wodę (ze względów ekonomicznych nie mogę zastosować elektrozaworu). Myslalem zatem o czujniku światła (przy zmianie przekładni otwierającej zawór doprowadzone jest światło). Moze znacie inny, lepszy sposób?
Dostatecznie
Teraz jeszcze dalej o czujnikach start/stop. Moim zdaniem zawsze najprościej dać mikrowyłączniki, jeśli tylko łatwo je zainstalować mechanicznie...
- Czy dźwignia zaworu to taka, co to obraca się o 90 stopni?
- Co ma się dziać, jeśli zamkniemy zawór przed osiągnięciem 10m? I ewentualnie znów go otworzymy... Czy takie sytuacje będą się zdarzać?
- Czy zawsze jest to 10m?
Teraz jeszcze dalej o czujnikach start/stop. Moim zdaniem zawsze najprościej dać mikrowyłączniki, jeśli tylko łatwo je zainstalować mechanicznie...
- Czy dźwignia zaworu to taka, co to obraca się o 90 stopni?
- Co ma się dziać, jeśli zamkniemy zawór przed osiągnięciem 10m? I ewentualnie znów go otworzymy... Czy takie sytuacje będą się zdarzać?
- Czy zawsze jest to 10m?
Tak, dźwignia zaworu to taka, co obraca się o 90 stopni. Nie przewiduję sytacji, w której przed osiągnięciem danej wysokości zawór zostanie zamknięty. Odpowiadając na 3 pytanie: TAK, zawsze jest to 10m. Po prostu: Otwierając zawór włącza się stoper i liczy czas, gdy ciężar będzie na wysokości 10m, stoper zatrzymuje się.
Bardzo dziękuję za schemat. Jest tylko jeden problem: z moją znajomością elkektroniki nie jest za dobrze, dlatego chciałbym wykorzystać jak najwięcej elementów gotowych. Może jakas inna propozycja.. drozsza ale latwiejsza?
EDIT: Zapomnialem dodac:
- dlaczego wyswietlacz z diodami LED? Bardziej odpowiadalby mi "normalny" wyswietlacz
- niestety człowiekowi zajmującemu się tworzeniem stron www i handlem trudno jest nagle "przestawić" się na elektronikę, tylko po to, żeby wykonać jedną rzecz
- Czarutek: moze potrzebujesz aparatu cyfrowego z co najmniej sredniej polki? Za zrobienie sprzetu, o ktory mi chodzi oferuje sprzedanie aparatu bez żadnej prowizji Pokrywam też koszty części
EDIT: Zapomnialem dodac:
- dlaczego wyswietlacz z diodami LED? Bardziej odpowiadalby mi "normalny" wyswietlacz
- niestety człowiekowi zajmującemu się tworzeniem stron www i handlem trudno jest nagle "przestawić" się na elektronikę, tylko po to, żeby wykonać jedną rzecz
- Czarutek: moze potrzebujesz aparatu cyfrowego z co najmniej sredniej polki? Za zrobienie sprzetu, o ktory mi chodzi oferuje sprzedanie aparatu bez żadnej prowizji Pokrywam też koszty części
Wszystko ma swoje zady i walety. Dla mnie akurat LED jest bardziej 'normalny' do wyświetlania cyferek... Tańszy, widoczny w ciemności... Zresztą jest i w tamtym stoperze z Cyfroniki...
Żaden problem zrobić na LCD, wystarczy 4511 zamienić na 4543. Albo w ogóle po całości - ICM7212 (LED), czy ICM7211 (LCD), oba od razu na 4 cyfry. Ale po co, skoro na trzech masz czas od 00,0 do 99,9s.
Ja zrozumiałem, że układ ma być prosty i tani, że będziesz go robił sam, stąd odruchowo zrobiłem na 3 cyfry LED. A żeby nie było dodatkowej roboty z zasilaniem, wszystko zrobiłem sprzętowo i na CMOS-ach. Przecież można zrobić jeszcze taniej na mikrokontrolerze, ale to zaraz a to program napisać, a to programator potrzebny...
"Deal" mi odpowiada. Zdecyduj się tylko na rodzaj wyświetlaczy i określ jakoś z grubsza kształt całości. I np. czy zrobić wygaszanie pierwszego 0 przy wskazaniach poniżej 10,0.
P.S. Tematy niby już raczej na "priv", ale ja tam wolę na głos, bo zawsze jest szansa, że ktoś w międzyczasie coś sprytnego jeszcze doradzi.
Żaden problem zrobić na LCD, wystarczy 4511 zamienić na 4543. Albo w ogóle po całości - ICM7212 (LED), czy ICM7211 (LCD), oba od razu na 4 cyfry. Ale po co, skoro na trzech masz czas od 00,0 do 99,9s.
Ja zrozumiałem, że układ ma być prosty i tani, że będziesz go robił sam, stąd odruchowo zrobiłem na 3 cyfry LED. A żeby nie było dodatkowej roboty z zasilaniem, wszystko zrobiłem sprzętowo i na CMOS-ach. Przecież można zrobić jeszcze taniej na mikrokontrolerze, ale to zaraz a to program napisać, a to programator potrzebny...
"Deal" mi odpowiada. Zdecyduj się tylko na rodzaj wyświetlaczy i określ jakoś z grubsza kształt całości. I np. czy zrobić wygaszanie pierwszego 0 przy wskazaniach poniżej 10,0.
P.S. Tematy niby już raczej na "priv", ale ja tam wolę na głos, bo zawsze jest szansa, że ktoś w międzyczasie coś sprytnego jeszcze doradzi.
Zrobiłem "mini animacje" we flashu obrazujaca sama istote urzadzenia, przedstawiona jest za pomoca prymitywnych obrazkow, ale mam nadzieje, ze sama idea jest pokazana Otorz w momencie otworzenia zaworu z woda, zaczyna chodzic stoper (pokazane jako START) , gdy ciężar jest u góry stoper się zatrzymuje (pokazane stop). Po głębszym zastanowieniu muszę stwierdzić, że faktycznie LED bęzie lepszy, nie wiem tylko czy 3, czy 4 cyfry (przy 4 można by uzyskać dokładność do 0,01s. zgadza sie?) Prosiłbym o podanie ceny całego układu:
1) bazującego na 3 oddzielnych LED
2) bazującego na 4 LED w jednym
W załączeniu "mini animacja'
P.S. Jak rozwiążać problem startu stopera w momencie otworzenia zaworu?
Wygaszanie pierwszego zera nie jest potrzebne.
1) bazującego na 3 oddzielnych LED
2) bazującego na 4 LED w jednym
W załączeniu "mini animacja'
P.S. Jak rozwiążać problem startu stopera w momencie otworzenia zaworu?
Wygaszanie pierwszego zera nie jest potrzebne.
- Załączniki
-
- turbina.rar
- (5.31KiB)Pobrany 74 razy
Jest to typowy zawór kulowy do wody, taki jak tutaj
- jezeli w IE mozesz odtworzyc flasha ze stron internetowych, to po prostu kliknij prawym przyciskiem na plik, potem Otwórz za pomocą.. i wybierz Internet Explorer (IE). Powinno zadziałać
- jezeli w IE mozesz odtworzyc flasha ze stron internetowych, to po prostu kliknij prawym przyciskiem na plik, potem Otwórz za pomocą.. i wybierz Internet Explorer (IE). Powinno zadziałać
Łoj ludzie trzymajta mnie bo nie wytrzymam!... Pokrywam też koszty części ...
To właśnie z grubsza koszty części. Całości nie sposób wyliczyć, przecież miał być "deal"...
A na mniejszym nic już nie będzie widać, musi wystarczyć to:
[ Dodano: 02-06-2006, 09:16 ]
[ Dodano: 02-06-2006, 09:19 ]
==================================
Jak dotąd wykonaliśmy i teraz testujemy coś takiego:
"Stoper-SCH.zip"
P.S. OJ ENDZIE, ENDZIE, ZRÓB JAK BYŁO DOTĄD... KTO TO SŁYSZAŁ, ŻEBY PO MIESIĄCU OD OSTATNIEGO, SCALAŁO MI POSTY?! SAM SPÓJRZ - TO DOPIERO BAJZEL SIĘ ROBI...
- Załączniki
-
- Stoper-SCH.zip
- (38.22KiB)Pobrany 42 razy