Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się"Najlepszy" HDD
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ja mam w domu 2 dyski twarde :
stary : Segate 8.4GB od 5 lat ani jedej awarii nic chodzi jak nowy .
nowy:maxtor 80GB 7200/8mb . Mam go juz rok i tez nie nazekam Gwarancja 24 mieśiace.Sklep w ktorym kupilem to tak zwany ,,pewniak" tam kupilem kompa od 5 lat pare razy bylem bo costam sie zawiesllilo, ale nie nazekam i ciesze sie z maxtora
stary : Segate 8.4GB od 5 lat ani jedej awarii nic chodzi jak nowy .
nowy:maxtor 80GB 7200/8mb . Mam go juz rok i tez nie nazekam Gwarancja 24 mieśiace.Sklep w ktorym kupilem to tak zwany ,,pewniak" tam kupilem kompa od 5 lat pare razy bylem bo costam sie zawiesllilo, ale nie nazekam i ciesze sie z maxtora
Niom.. miewalem juz dyski wszystkich wymienionych firm, ostatnio (z pol roku temu) mimo drobnej wpadki seagate kupilem kolejny ich dysk. Glownie ze wzgledu na cene i parametry.A co do gwarancji to obecnie standardem stało sie 5 lat.
A jesli chodzi o gwarancje i standard. Wiesz, to jest roznie. Ogolnie gwarancje ze sklepu mam na 24msc, firma daje niby 60 (5 lat), ale byl taki dosc znany myk z wycofywaniem sie firm z dlugich gwarancji ze wzgledow finansowych, i nie chodzi wcale o rysyko awarii tych dyskow, tylko o wymogi prawne, ktore nakladaja (-ly) obowiazek zabezpieczenia odpowiednich srodkow na potrzeby ew. napraw gwarancyjnych. Glownie dlatego nie wszystkie firmy oferuja 5 lat, tu juz zalezy od biezacego marketingu co promowac oszczednosc / haslo reklamowe.
trzy grosze
Ja sie przyznaje ze jeszcze nigdy kupilem nowego Hd z reguly mam z jakiegos starego kompa lub uzywany. Z tych starych najwiecej mam Quantum i one maja ta zalete ze jak ma sie wysypac to na poczatku pojawiaja sie bad sectory i jest to informacja ze czas najwyzszy zmienic na inny. Tez mam sporo Maxtor'ow i rowniez nie narzekam. A ze dyski kupuje tanio to mozna powiedziec easy come easy go. Co do Seagate sprawuje sie niezle zwlaszcza SCSI z tym ze jak pada to od razu nie zostawiajac nawet jednej szansy na odzyskanie danych. Moze dlatego ze nigdy nie sciagalem zadnego filmu i nie zamierzam nie potrzebuje bardzo duzego dysku. I taki 40 GB wystarcza. Staram sie miec te dane co mnie interesuja na kilku HD pewnie to jeden z powodow ze mam kilka kompow. Ty pewnie jak juz kupisz ta 80 GB to bedzie iles tam partycji? Dlatego moze kupic cos uzywanego w przystepnej cenie
BTW Ostanio wymontowalem trzy identyczne Fujitsu MPG3409AT 40 GB i zaden nie dziala wiec ten model uwazam za feralny choc 10 GB tej firmy dziala dobrze
BTW Ostanio wymontowalem trzy identyczne Fujitsu MPG3409AT 40 GB i zaden nie dziala wiec ten model uwazam za feralny choc 10 GB tej firmy dziala dobrze
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Po pierwsze (primo): gdyby dane z dysku nie mogly 'uciec' to ten temat by nie powstal, bo The End mialby sobie swoj dotychczasowy i bylby z niego dalej zadowolony.
Po drugie (primo): Albo traktowales te plytki bardzo brutalnie, albo kupiles jakis szmelc (choc trwalosc nawet najgorszych na rynku jest deklarowana na min 10 lat - inna sprawa ze to sa deklaracje). Niemniej jednak porzadne plytki i nie traktowane drucianka, wytrzymaja troche dluzej niz rok.
Po trzecie (primo): Istnieje tez cos takiego jak DVD-RW, co prawda ok 3 razy drozsze i troche mniej trwale, ale....
Po drugie (primo): Albo traktowales te plytki bardzo brutalnie, albo kupiles jakis szmelc (choc trwalosc nawet najgorszych na rynku jest deklarowana na min 10 lat - inna sprawa ze to sa deklaracje). Niemniej jednak porzadne plytki i nie traktowane drucianka, wytrzymaja troche dluzej niz rok.
Po trzecie (primo): Istnieje tez cos takiego jak DVD-RW, co prawda ok 3 razy drozsze i troche mniej trwale, ale....