Mam pytanie.
Sąsiad z sąsiedniego budynku posiada neostradę, którą wykorzystuje w średni sposób, a mi potrzebny jest dostęp do internetu.
Ważny jest minimalny koszt przedsięwzięcia.
Najbardziej optymalnym pomysłem jest, wg mnie, zakup urządzenia http://www.proline.pl/shop.php?prodid=P ... SL+CER+%2B i postawienie go u sąsiada.
Jedyna znana mi wada, to brak podziału pasma, poza tym, podobno same pochwały i zalety odnośnie tego urządzenia. Z podziałem nie powinno być jednak tragicznie, bo jest nas tylko dwóch.
Interesuje mnie jeszcze zabezpieczenie takiego łącza (aby nie podłączali się inni użytkownicy z zewnątrz), a nie jestem pewien, czy to urządzenie posiada taką funkcję.
Będę bardzo widzięczny za podpowiedzi i rady osób, które mają większe niż ja, doświadczenie w temacie.
A może powinienem zainwestować w coś innego?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodział neostrady - WiFi Pentagram Cerberus ADSL WiFi Plus
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tia... najtaniej skretka, ale jesli nie ma mozliwosci polozenia kabli (a przewieszek nie polecam, zwlaszcza na wiekszej wysokosci) to tylko WiFi... inne technologie sa albo smieszne (beznadziejne) albo za drogie na obecne warunki.
Odnosnie tego o ktore pytasz... wstepnie powiem tylko ze troche drogie, reszta wyglada przyzwoicie (choc przelotnie sie mu tylko przyjrzalem).
Odnosnie tego o ktore pytasz... wstepnie powiem tylko ze troche drogie, reszta wyglada przyzwoicie (choc przelotnie sie mu tylko przyjrzalem).
-
- -
End: widzisz... z przewieszkami najwiekszy problem jest wiosna... zwlaszcza okolice maja, i latem... podczas burz.
Moze sie zdazyc ze wiele lata nic sie nie zdazy, a moze byc ze pierwsza burza zalatwi Ci nie tylko wszystkie switche, ale i 3/4 sieciowek i 1/2 komputerow podlaczonych do danego kabla. Dlatego mowilem ze nie polecam, zwlaszcza na duzej wysokosci. Osobiscie stosowalem wrecz swiatlowod na przewieszce, by sie pozbyc tych "dolegliwosci"... jednak ten z kolei jest dosc delikatny.
Aaaa zeby tak calkiem nie przestraszyc, sa dostepne odgromniki. Koszt ok 40-90 zl / szt. Daja pewne zabezpieczenie (i komfort - zwlaszcza psychiczny).
Moze sie zdazyc ze wiele lata nic sie nie zdazy, a moze byc ze pierwsza burza zalatwi Ci nie tylko wszystkie switche, ale i 3/4 sieciowek i 1/2 komputerow podlaczonych do danego kabla. Dlatego mowilem ze nie polecam, zwlaszcza na duzej wysokosci. Osobiscie stosowalem wrecz swiatlowod na przewieszce, by sie pozbyc tych "dolegliwosci"... jednak ten z kolei jest dosc delikatny.
Aaaa zeby tak calkiem nie przestraszyc, sa dostepne odgromniki. Koszt ok 40-90 zl / szt. Daja pewne zabezpieczenie (i komfort - zwlaszcza psychiczny).
Ty to jak już coś napiszesz...
Mówisz odgromniki ? Słyszałem, że to na ja jakichś szybkich diodach robią...
Masz może schemat ? Da się i opłaca zrobić coś takiego samemu ?
Wlasnie dzisiaj podłączyłem router i trochę bym się zmartwił gdyby wszytsko szlag trafił...
Przez prawie 2 m-ce mój komp robił za router i nie chcę do tego wracać.
Co do światłowodów... nie mam o tym zielonego pojącia...
Tam trzeba jakieś odpowiednie sprzęty mieć, nie?
Możesz przybliżyć mi jak +/- to wygląda i co potrzeba do takiej sieci?
Dzięki.
Mówisz odgromniki ? Słyszałem, że to na ja jakichś szybkich diodach robią...
Masz może schemat ? Da się i opłaca zrobić coś takiego samemu ?
Wlasnie dzisiaj podłączyłem router i trochę bym się zmartwił gdyby wszytsko szlag trafił...
Przez prawie 2 m-ce mój komp robił za router i nie chcę do tego wracać.
Co do światłowodów... nie mam o tym zielonego pojącia...
Tam trzeba jakieś odpowiednie sprzęty mieć, nie?
Możesz przybliżyć mi jak +/- to wygląda i co potrzeba do takiej sieci?
Dzięki.
re
ja powiem inaczej -jak dostanie po sieci 220V lub po linni telefonicznej żadne zabezpieczenie nie uratuje sprzetu
takie zabezpieczenia o którym sie mówi działaja sporadycznie przy małych przepięciach,ale nie o az takich dużych-poprostu trzeba pilnowac się lub wyłaczac
takie zabezpieczenia o którym sie mówi działaja sporadycznie przy małych przepięciach,ale nie o az takich dużych-poprostu trzeba pilnowac się lub wyłaczac
Tak jak wspomnialem, o odgromnikach napisalem tylko by calkiem nie przestraszyc (choc osobiscie uwazam ze one zapewniaja tylko komfort psychiczny, i nic wiecej). Dawno nie widzialem jakiegos schematu, ale pamietam ze byl tam jakis odgromnik gazowy (na wypadek wyladowania), jakis chyba diak na mniejsze przepiecia, chyba jakas szybka dioda.... ogolnie z 3-4 stopnie na rozne wypadki, jednak to tak luzno potraktujcie.
Z przewieszkami jest ten problem ze burza to najbardziej oczywisty z wrazliwych punktow. Innym niebezpieczenstwem jest podlaczenie laczonych segmentow do roznych faz zasilania (w przypadku jakiejs kraksy masz w skretce napiecie miedzyfazowe), m.in. dlatego profesjonalnie kladzie sie osobne zasilanie dla sieci komp.
Swiatlowod. Na domowo amatorskie sieci to zapomnij jeszcze. Cena moze i zbliza sie do akceptowalnych, ale koniecznosc spawania przewodow (sprzet do spawania), oraz dobor roznorakich technologii (jednomodowe, wielomodowe) powoduja ze jest to jeszcze raczej dla (pol)profesjonalnych sieci o duzych obciazalnosciach.
Co potrzeba: odpowiedni swiatlowod, z zaspawanymi koncowkami (od ok 4 zl /mb + koszt koncowek i spawania - raczej zamawia sie gotowe). router obslugujacy lacze swiatlowodowe z odpowiednimi transceiverami - zwykle cena lekko wyzsza od wersji bez fiber optic (mozna tez spotkac zwykle bridge swiatlowod - skretka).
Z przewieszkami jest ten problem ze burza to najbardziej oczywisty z wrazliwych punktow. Innym niebezpieczenstwem jest podlaczenie laczonych segmentow do roznych faz zasilania (w przypadku jakiejs kraksy masz w skretce napiecie miedzyfazowe), m.in. dlatego profesjonalnie kladzie sie osobne zasilanie dla sieci komp.
Swiatlowod. Na domowo amatorskie sieci to zapomnij jeszcze. Cena moze i zbliza sie do akceptowalnych, ale koniecznosc spawania przewodow (sprzet do spawania), oraz dobor roznorakich technologii (jednomodowe, wielomodowe) powoduja ze jest to jeszcze raczej dla (pol)profesjonalnych sieci o duzych obciazalnosciach.
Co potrzeba: odpowiedni swiatlowod, z zaspawanymi koncowkami (od ok 4 zl /mb + koszt koncowek i spawania - raczej zamawia sie gotowe). router obslugujacy lacze swiatlowodowe z odpowiednimi transceiverami - zwykle cena lekko wyzsza od wersji bez fiber optic (mozna tez spotkac zwykle bridge swiatlowod - skretka).