Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Emulacja klawiatury w PC

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Kontaktowanie:
Emulacja klawiatury w PC

Postautor: Woycek » 24 mar 2006, o 16:46

Wyprzedzając teksty typu "to już było" oświadczam iż użyłem opcji SZUKAJ lecz nie znalazłem rozwiązania nurtującego mnie problemu.No więc do rzeczy...potrzebuję "zaemulować" klawiaturę peceta w momencie włączania....czyli oszukać komputer że ma klawiaturę a fizycznie ją odłączyć i po pewnym czasie(po załadowaniu się Windowsa)ponownie ja podłączyć...Jeśli ktoś ma jakieś sugestje to byłoby miło.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 24 mar 2006, o 17:30

Nie mogę się powstrzymać, wieć zapytam - a po co tak? :D Jeśli chcesz oszukać PC, to pewnie w BIOSie jest gdzieś opcja, aby nie czepiał się o brak klawiatury (tak mi się coś kojaży, sprawdzę u siebie, gdy będę miał okazję).

Pozdr.

[ Dodano: 24-03-2006, 16:38 ]
Sprawdziłem - mój BIOS nie czepia sie, gdy nie ma podpiętej klawiatury, wszystko ładuje sie normalnie.

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Woycek » 26 mar 2006, o 17:49

Właśnie w ten sposób chciałbym wykluczyć możliwość wejścia do BIOS-u.Nie wchodzą w grę żadne hasła itd.....

petersz
-
-

Postautor: petersz » 28 mar 2006, o 16:01

To chcesz po wyłączeniu kompa wypinać klawiaturę i chować ją w pancernej szafie, żeby nikt nie mógł dostać się do kompjutra? Nie rozumiem... No i w czym problem właściwie - gdy odłączysz klawierkę i włączysz kompa to co się dzieje?

Pozdr.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 29 mar 2006, o 17:33

Jeśli dobrze zrozumiałem to można to zrobić tak :
- przekaźniki NO (normalnie otwarte) na liniach DATA i CLK między klawiaturą i komputerem.
- po pojawieniu się zasilania po właczeniu kompa (hmmm, nowsze komputery chyba cały czas zasilają klawiaturę, aby można było właczyć komputer z klawiatury) odliczyć np 1 minutę (tyle chyba wystarczy na załadowanie systemu)
- po odliczeniu odpowiedniego czasu załączyć przekaźniki.

Jeśli natomiast komputer bez klawiatury nie ruszy, to można zastosować styki NC (normalnie zamknięty) i po wykryciu klawiatury przez BIOS rozewrzeć styki na czas ładowania systemu. Czas nalezy dobrac tu doświadczalnie, ewentualnie pokusić się o analizę przebiegów na liniach DATA i CLK.

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Woycek » 4 kwie 2006, o 12:24

DZIĘKI RADZIO!!!!!!!!! PRZYWRÓCIŁEŚ MI WIARĘ W SENS ISTNIENIA TEGO FORUM...A JUŻ MYŚLAŁEM ŻE POZA POSTAMI NA POZIOMIE PETERESZA(SORKI) NIC SENSOWNEGO NIE PRZECZYTAM...ZDAJE SOBIE SPRAWĘ ŻE KLAWIATURĘ TRZEBA ODLĄCZYĆ...SZUKAM TYLKO POMOCY NA TEMAT STANDARDU TRANSMISJI MIĘDZY KLAWIATURĄ A KOMPEM... KIEDY BĘDĘ WIEDZIAŁ ŻE BIOS A NASTĘPNIE (ŁADUJĄCA SIĘ WINDA???)ROZPOZNAŁY KLAWIATURĘ..GDZIEŚ WYCZYTAŁEM ŻE JEST TO TRANSMISJA ASYNCHRONICZNA.CZYLI KOMP???PODAJE CZĘSTOTLIWOŚĆ ZEGAROWĄ NA LINI "CLK"...TO W MIARĘ KUMAM..ALE DALEJ, CZY KLAWIATURA "SAMA SIĘ PRZEDSTAWIA" CZYLI WYSYŁA JAKIEŚ INFO PO LINI "DATA" CZY ROBI TO NA KOMENDĘ Z KOMPA??? TAKICH INFORMACJI POSZUKUJĘ A NIE TEKSTÓW O CHOWANIU KLAWIATURY DO SZAF PANCERNYCH...POZDRAWIAM WSZYSTKICH(SPAMERÓW TEŻ) :569: ..

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”