Witam wszystkich na forum.
Mam takie pytanie czy jest mozliwa budowa układu na wzmacniaczu który bedzie rozwiązywał takie równania typu: Uwy=2*[(Uwe)^2]+3*Uwe+5 ?
Może ktoś z Was ma adres jakiejś stronki lub wie w jakiej książsce to zostało opisane.
Dzieki za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacniacz rozwiązujący równaie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Na jednym wzmacniaczu operacyjnym tej funkcji nie zrealizujesz. Mnożenie razy 2 lub 3 oraz dodawanie stałej nie stanowi problemu, ale podnoszenie do kwadratu to duży problem. Musiałbyś użyć specjalnych układów mnożących (metoda Gilberta, tzw. zmiany transkonduktancji), lub układów wykorzystujących układy logarytmujące+ alogarytmujące (działające tylko dla dodatnich wartości sygnałów) - ale o taką komplikację układu Ci chyba nie chodzi.
Pewne sugestie znajdziesz w książce "Analogowe układy scalone" Nadachowski & Kulka.
Pewne sugestie znajdziesz w książce "Analogowe układy scalone" Nadachowski & Kulka.
Witam wszystkich na forum
Czy mógłby mi to to ktoś spróbować rozwiązać to równanie? I rowiązanie przesłać na maila?
mail to: arkusc@tlen.pl
Dzięki.
Czy mógłby mi to to ktoś spróbować rozwiązać to równanie? I rowiązanie przesłać na maila?
mail to: arkusc@tlen.pl
Dzięki.
W sumie gdyby nie potega, to mozna by to na jednym wzmacniaczu zrobic. Jednak tutaj mamy wielomian wyzszego rzedu, a to jak wspomnial Franek oznacza spore probemy.
Co jeszcze moge zasugerowac to ksiazke P. Goreckiego "Wzmacniacze operacyjne" wydana przez BTC. Pierwsze 140 stron powinno Ci pomoc zrozumiec problem
Co jeszcze moge zasugerowac to ksiazke P. Goreckiego "Wzmacniacze operacyjne" wydana przez BTC. Pierwsze 140 stron powinno Ci pomoc zrozumiec problem
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie: