Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPołączenie kondensatorów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam pytanie odnosnie C jak połączyc jednym kondensatorem Cz te dwa? chodzi mi gdzie mam wlutowac 2 nozki tego konden jak mam 4 otwory?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
End, przyznam Ci rację
Ale może się chociaż postaram coś zrozumieć
Wariant 1:
W PCB masz 4 otwory. Są one do dwóch kondensatorów. I chcesz zamiast nich wlutować jeden duży. Ale szeregowe łączenie kondensatorów elektrolitycznych stosuje się, aby uzyskać bezbiegunowość - czyli kondensator bipolarny. Chyba, że to nie mają być elektrolity tylko ceramiki.
Wariant 2:
W PCB masz 4 otwory. są one nieoznaczone - w sensie biegunów. Masz tam wlutować 2 elektrolity aby uzyskać kondensator bipolarny, ale nie wiesz, jak je połączyć. To powiem tak:
Po prostu połącz je katodami
Wariant 1:
W PCB masz 4 otwory. Są one do dwóch kondensatorów. I chcesz zamiast nich wlutować jeden duży. Ale szeregowe łączenie kondensatorów elektrolitycznych stosuje się, aby uzyskać bezbiegunowość - czyli kondensator bipolarny. Chyba, że to nie mają być elektrolity tylko ceramiki.
Wariant 2:
W PCB masz 4 otwory. są one nieoznaczone - w sensie biegunów. Masz tam wlutować 2 elektrolity aby uzyskać kondensator bipolarny, ale nie wiesz, jak je połączyć. To powiem tak:
Kod: Zaznacz cały
---------(+ -)----------(- +)--------
Rany Boskie futrzak, ze Ciebie jeszcze prad nei zabił za same teorie które tworzyszEnd, przyznam Ci rację
Wariant 1:
Wariant 2:
W PCB masz 4 otwory. są one nieoznaczone - w sensie biegunów. Masz tam wlutować 2 elektrolity aby uzyskać kondensator bipolarny, ale nie wiesz, jak je połączyć. To powiem tak:Po prostu połącz je katodamiKod: Zaznacz cały
---------(+ -)----------(- +)--------
Czy Ty masz pojecie co to jest kondensator bipilarny?
To CIe oswiece, ze dla napiecia ponizej 0,5V kazdy elektrolit jest bipolarny, a dla napiec wyzszych nalezy scisle stosowac biegunowosc, bo sie niszcza, a w skrajnym wypadku wybuchaja (to nawiasem mowiac jest efektowne przy duzych elektrolitach )
W prypadku poloczania takiego jak na rysunku przypuszczam ze chodzi o uzyskanie wiekszego dopuszczalnego napiecia na baterii kontensatorów. A pojemnosc tego polaczenia bedzie równa (C1*C2)/(C1+C2)
Jesli to ondensatory ceramiczne to wlutuj dowolnie, ale pewnei to elektrolity wiec wlutju je dodatnimi elektrodami w strone dodatniej szyny zasilania.
Jak chcesz je zastapic jedy, to wlutuj w skrajne otwory tylko kondensator o wypadkowej pojemnosci tych dwoch przewidzianych, no i musi oczywiscie wytrzymac odpowiednie napiecie.
P.S. połaczenia galwaniczne na pewno ne sa tak jak narysowałes, bo kondensatory bylyby wtedy zwarte
-
- -
- Kontaktowanie:
re
w zaleznosci czy kondensatory maja polaryzacje jesli tak tomam 2 kondensatory polaczone szeregowo.I zastepuje to jednym Cz.Gdy mam 2C to mam 4 otwory i teraz gdy zastapie go jednym to gdzie te 2 nozki mam wlutowac gdy mam 4 otwory wolne?
- Załączniki
-
- pl.JPG (2.85KiB)Przejrzano 5766 razy
Re: re
witaj
możesz na dwa sposoby tylko lepiej napisz jaki masz kondensator a jakie były zamontowane może były dwa łączone szeregowo żeby zwiększyć ich napiecie lub tak jak jest to stosowane w zasilaczach AT ATX można zmienić połączenie z szeregowego na równoległe i zasilić taki zasilacz napięciem 115V
możesz na dwa sposoby tylko lepiej napisz jaki masz kondensator a jakie były zamontowane może były dwa łączone szeregowo żeby zwiększyć ich napiecie lub tak jak jest to stosowane w zasilaczach AT ATX można zmienić połączenie z szeregowego na równoległe i zasilić taki zasilacz napięciem 115V