Buduje uklad ktory ma byc zasilany z sieci. Dodatkowo posiadac ma zasilanie awaryjne w postaci 4 akumulatorow NiMH 1,2V. Układ ma normalnie pracować na zasilaniu sieciowym,
jeżeli zabraknie prądu ma się przełączyć na zasilanie akumulatorowe. Po przywróceniu pradu w sieci zasilanie podstawowe wlaczy sie automatycznie, a akumulatory odłączą. Przy pracy na zasilaniu podstawowym akumulatory mają być doładowywane, aby stale były pełne i gotowe do użycia. Czy ma ktoś schemat takiego zasilania awaryjnego albo pomysł jak je wykonać?
Znalazłem kit avt-2290 jednak on obsluguje akumulatoru NiCd.
Dziekuję za pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUPS do systemu mikroprocesorowego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Awryjne zasilanie układów mikroprocesorowych
Coś takiego było opisane w jednym z numerów EDW, chyba przy okazji jakiegoś zegara. Poszukam i dam znać.
Nara
Nara
Witam!
Jest bardzo proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu, potrzebna jest tylko dioda i rezystor. Diode podłącza sie równolegle z rezystorem i z jednej strony podłącza sie punkt zasilania układu a z drugiej baterie akumulatorów. Dioda powinna mieć jak najmniejszy spadek napięcia w kierunku przewodzenia.
Jest bardzo proste i skuteczne rozwiązanie tego problemu, potrzebna jest tylko dioda i rezystor. Diode podłącza sie równolegle z rezystorem i z jednej strony podłącza sie punkt zasilania układu a z drugiej baterie akumulatorów. Dioda powinna mieć jak najmniejszy spadek napięcia w kierunku przewodzenia.
-
- -
UPS do systemów cyfrowych
To zowu ja. Znalazłem EDW 9/98 str.59 tytuł "UPS do systemów cyfrowych". Jeśli nie posiadasz tego numeru daj znać to wyślę artykuł e-mailem.
PS
Nie jestem pewien czy z tą diodą to dobry pomysł.
Ten układ przynajmniej kontroluje stan naładowania akumulatorków, i wrazie potrzeby je doładowuje. Poza tym sama konstrukcja równierz nie jest skomplikowana, poza typowymi elementami elektronicznymi (rezystory, kondensatory i tp.) do budowy wykorzystano dwa stabilizatory napięcia, (7805 i 78L09) oraz układy 4060, 4011, TL081, LM385.
PS
Nie jestem pewien czy z tą diodą to dobry pomysł.
Ten układ przynajmniej kontroluje stan naładowania akumulatorków, i wrazie potrzeby je doładowuje. Poza tym sama konstrukcja równierz nie jest skomplikowana, poza typowymi elementami elektronicznymi (rezystory, kondensatory i tp.) do budowy wykorzystano dwa stabilizatory napięcia, (7805 i 78L09) oraz układy 4060, 4011, TL081, LM385.
-
- -