Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZnikający obraz w monitorze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Niedawno pozyskalem monitor "Proview PV-850DM" stal on jakiś czas na strychu gdzie bylo zimno wziąłem go do pokoju i zostawilem aby się ogrzał trochę niestety trochę za krótko. podłączyłem go i po chwili zaczęło coś "strzelać" w środku i obraz stał się zielonkawy-okazało się ze uszkodzony byl wzmacniacz koloru zielonego. Po naprawie dzialal dobrze do momentu gdy zaczął znikać obraz. Należało wyłączyć i włączyć monitor i obraz znów był. Tak robilem do czasu gdy umarł. Jestem początkującym i nie bardzo wiem co może być przyczyną niedziałania. Zauwżylem iż przy włączaniu coś wydaje dźwięki jakby załączający się przekaźnik(najprawdopodobniej trafopowielacz). Jak taki temat już byl to sorry.
Po włączeniu raz pstryknie i potem już nic do czasu gdy zaczne miernikiem mierzyc napięcia na trafopowielaczu bo niekiedy gdy dotykam miejsc lutowania trafo to wtedy pstryknie. Dioda zachowuje się normalnie gdy wyłączony świeci na pomarańczowo, a gdy się załącza zaczyna świecić na zielono(a obrazu nie ma)
Która elektroda lampy kineskopowej jest połączona z żarzeniem? Ile powinno wynosić napięcie żarzenia? (wiem że powinienem to wiedzieć ale niestety nie wiem )
Zimnych lutów nie ma.
[ Dodano: 15-03-2006, 18:52 ]
Żarzenie jest. Wcześniej zapomnialem podać być może ważną informację: gdy z ekranu znikal obraz przez chwilę był widoczny wąski pionowy pasek.
Zimnych lutów nie ma.
[ Dodano: 15-03-2006, 18:52 ]
Żarzenie jest. Wcześniej zapomnialem podać być może ważną informację: gdy z ekranu znikal obraz przez chwilę był widoczny wąski pionowy pasek.