Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMoże ktoś mi pomoże?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, zawitałem na waszą stronkę gdyż potrzebuję waszej porady. Jestem kompletnym laikiem w sprawach elektroniki a mam pewien problem. Posiadam dodatkowy mikrofon do kamery zasilany jednym paluszkiem 1,5V wpadłem na pomysł aby w nim zamontować żaróweczkę która by mnie informowała czy jest włączony czy nie, dokupiłem taką 1,5V żaróweczkę z maleńkiej latareczki również zasilanej jednym paluszkiem i zamontowałem z tyłu tego mikrofonu, wszystko mi działa super ale ta żaróweczka świeci trochę za mocno i "daje po oczach" mimo iż nawet pomalowałem ją lakierem do paznokci. Doradźcie co zrobić, co tam zamontować aby ta żaróweczka świeciła o połowe słabiej. Ktoś gdzieś mi doradził że można wstawić jakąś diodę schotkiego bo ona ograniczy jasność świecenia a i nie będzie pobierać dodatkowo niepotrzebnie prądu z bateryjki ale nie znam żadnych dokładnych oznaczeń a patrzyłem na allegro to diód schotkiego jest pełno różnych i nie wiem które kupić. A może jest inna metoda? Doradźcie proszę co tam zamontować.
re
czy nie wygodnie jest dać małą diodę świecącą?? poco aż zarówka????
to kup taka zeby byla na 1,5v
ewntualnie jakas mocniejsza np.2v (poprostu bedzie słabiej świeciała)
Polecam http://www.tme.com.pl/arts2/pl/a06/hb3b-446ara.html
ewntualnie jakas mocniejsza np.2v (poprostu bedzie słabiej świeciała)
Polecam http://www.tme.com.pl/arts2/pl/a06/hb3b-446ara.html
Od początku myślałem o diodzie ale jak byłem u elektronika to mnie wyśmiał i powiedział że niema diody która świeci na 1,5V i pokazywał mi że nie świeci (widocznie chciał mnie zbyć) doradził mi właśnie kupno żaróweczki którą kupiłem i zamontowałem (na kleju) w mikrofonie no i w zasadzie działa tyle że właśnie trochę za mocno świeci. Co myślicie o tej diodzie schotkiego podeślijcie może jakiś jej symbol to kupie i będę eksperymentował. Z góry dzięki.
wygląda to tak, że generalnie wszystkie diody świecące świecą od około 2,5v dioda schotkiego jest diodą do innych zastosowań Charakteryzuje się m inn tym, ż szybko rteaguje na sygnał, jednak wszystkie popularne diody również zaczynają przewodzic dopiero od około 2,5v
Ja radzę wstawic jakiś niewielki rezystor rzędu od 1oma do 4omów spróbuj w ten sposób rezystor nie będzie pobierał dodatkowego prądu z baterii
Ja radzę wstawic jakiś niewielki rezystor rzędu od 1oma do 4omów spróbuj w ten sposób rezystor nie będzie pobierał dodatkowego prądu z baterii
Dzięki jarku za podpowiedź, kupie sobie kilka różnych tzw.rezystorów i poeksperymentuje co do tej diody schotkiego to ktoś mi powiedział że właśnie wstawienie jej pomiędzy żaróweczkę a baterie może dać podobny skutek dlatego właśnie o niej pisałem i chciałem ją kupić ale nie znałem żadnego symbolu a tych jest dużo. Ale skoro rezystor zrobi to samo to już wszystko wiem. Pozdrawiam wszyskich którzy chcieli mi pomóć zwłaszcza Jarka. Siema.
Dziwię się, czemu koledzy nie zaproponowali odrazu rezystorka?! Możnaby jeszcze ew. kupić taką płaską, okrągłą baterię 3V (takie jak są np. w na płytach głównych) i diodę. Mikrofonik powinien działać tak samo na 3V, a będziesz miał ładną, profesjonalnie wyglądającą diódkę no i mnij miejsca to będzie zajmowało .
Pozdr.
Pozdr.