Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Może ktoś mi pomoże?

laik0
-
-
Może ktoś mi pomoże?

Postautor: laik0 » 14 lut 2006, o 18:50

Witam, zawitałem na waszą stronkę gdyż potrzebuję waszej porady. Jestem kompletnym laikiem w sprawach elektroniki a mam pewien problem. Posiadam dodatkowy mikrofon do kamery zasilany jednym paluszkiem 1,5V wpadłem na pomysł aby w nim zamontować żaróweczkę która by mnie informowała czy jest włączony czy nie, dokupiłem taką 1,5V żaróweczkę z maleńkiej latareczki również zasilanej jednym paluszkiem i zamontowałem z tyłu tego mikrofonu, wszystko mi działa super ale ta żaróweczka świeci trochę za mocno i "daje po oczach" mimo iż nawet pomalowałem ją lakierem do paznokci. Doradźcie co zrobić, co tam zamontować aby ta żaróweczka świeciła o połowe słabiej. Ktoś gdzieś mi doradził że można wstawić jakąś diodę schotkiego bo ona ograniczy jasność świecenia a i nie będzie pobierać dodatkowo niepotrzebnie prądu z bateryjki ale nie znam żadnych dokładnych oznaczeń a patrzyłem na allegro to diód schotkiego jest pełno różnych i nie wiem które kupić. A może jest inna metoda? Doradźcie proszę co tam zamontować.

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 14 lut 2006, o 19:17

czy nie wygodnie jest dać małą diodę świecącą?? poco aż zarówka????

laik0
-
-

Postautor: laik0 » 14 lut 2006, o 20:12

Próbowałem ale dioda nie swieci na 1,5V.

Shadowvip
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Shadowvip » 14 lut 2006, o 20:18

to kup taka zeby byla na 1,5v :)
ewntualnie jakas mocniejsza np.2v (poprostu bedzie słabiej świeciała)

Polecam http://www.tme.com.pl/arts2/pl/a06/hb3b-446ara.html

dex75
-
-

Postautor: dex75 » 14 lut 2006, o 21:02

Dioda której napięcie przewodzenia wynosi 2V będzie słabiej świecić przy 1,5V :?
Chyba że o żarówkach piszesz.

Shadowvip
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Shadowvip » 14 lut 2006, o 21:16

Dioda której napięcie przewodzenia wynosi 2V będzie słabiej świecić przy 1,5V :?
Chyba że o żarówkach piszesz.
:550:

no raczej jeżeli bedzie dioda 2v a napiecie 1,5 v to dioda bedzie swiecila slabiej

laik0
-
-

Postautor: laik0 » 14 lut 2006, o 21:51

Od początku myślałem o diodzie ale jak byłem u elektronika to mnie wyśmiał i powiedział że niema diody która świeci na 1,5V i pokazywał mi że nie świeci (widocznie chciał mnie zbyć) doradził mi właśnie kupno żaróweczki którą kupiłem i zamontowałem (na kleju) w mikrofonie no i w zasadzie działa tyle że właśnie trochę za mocno świeci. Co myślicie o tej diodzie schotkiego podeślijcie może jakiś jej symbol to kupie i będę eksperymentował. Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 15 lut 2006, o 14:18

wygląda to tak, że generalnie wszystkie diody świecące świecą od około 2,5v dioda schotkiego jest diodą do innych zastosowań Charakteryzuje się m inn tym, ż szybko rteaguje na sygnał, jednak wszystkie popularne diody również zaczynają przewodzic dopiero od około 2,5v
Ja radzę wstawic jakiś niewielki rezystor rzędu od 1oma do 4omów spróbuj w ten sposób rezystor nie będzie pobierał dodatkowego prądu z baterii

laik0
-
-

Postautor: laik0 » 15 lut 2006, o 19:10

Dzięki jarku za podpowiedź, kupie sobie kilka różnych tzw.rezystorów i poeksperymentuje co do tej diody schotkiego to ktoś mi powiedział że właśnie wstawienie jej pomiędzy żaróweczkę a baterie może dać podobny skutek dlatego właśnie o niej pisałem i chciałem ją kupić ale nie znałem żadnego symbolu a tych jest dużo. Ale skoro rezystor zrobi to samo to już wszystko wiem. Pozdrawiam wszyskich którzy chcieli mi pomóć zwłaszcza Jarka. Siema.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 17 lut 2006, o 12:18

Dziwię się, czemu koledzy nie zaproponowali odrazu rezystorka?! Możnaby jeszcze ew. kupić taką płaską, okrągłą baterię 3V (takie jak są np. w na płytach głównych) i diodę. Mikrofonik powinien działać tak samo na 3V, a będziesz miał ładną, profesjonalnie wyglądającą diódkę ;) no i mnij miejsca to będzie zajmowało :).

Pozdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”