Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLPT na CD/HDD
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam prośbę jak podłączyć cd lub hdd pod port lpt {wyłącznie}[/fade]
http://sterr.narod.ru/ide2lpt/ide2lpt.htm
Kiedyś w EP upchnęli to w jakimś PLD.
Oo... jak widać w Elektorze było dokładnie to samo :
http://www.bairesrobotics.com.ar/elekto ... 20Port.pdf
Kiedyś w EP upchnęli to w jakimś PLD.
Oo... jak widać w Elektorze było dokładnie to samo :
http://www.bairesrobotics.com.ar/elekto ... 20Port.pdf
Ostatnio zmieniony 12 lut 2006, o 18:53 przez radzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: LPT na CD/HDD
No coz, jest to rownie proste jak podlaczenie pod gniazdko ~230V...Mam prośbę jak podłączyć cd lub hdd pod port lpt {wyłącznie}[/fade]
Chyba ze to jeszcze ma dzialac, to juz inna sprawa... Skad wogole taki pomysl podlaczenia?
Ps. Zeby bylo jasne, moim zdaniem takie kombinacje (poza naprawde wyjatkowymi przypadkami) wogole nie maja sensu.
Pomysł jak pomysł, jest laptop obsługujący urządzenie i jest ok. a wędrowanie z hdd z niego do pc i wgrywanie nie wygodne . Laptop jako konsola w wykonaniu specjalnym z
XP prof .
[ Dodano: 12-02-2006, 22:34 ]
No coz, jest to rownie proste jak podlaczenie pod gniazdko ~230V...
Chyba ze to jeszcze ma dzialac, to juz inna sprawa... Skad wogole taki pomysl podlaczenia?
Ps. Zeby bylo jasne, moim zdaniem takie kombinacje (poza naprawde wyjatkowymi przypadkami) wogole nie maja sensu.[/quote]
A to co robi amator elektronik to jest opłacalne ?
A to forum elektroniki czy ekonomi ?
XP prof .
[ Dodano: 12-02-2006, 22:34 ]
No coz, jest to rownie proste jak podlaczenie pod gniazdko ~230V...
Ps. Zeby bylo jasne, moim zdaniem takie kombinacje (poza naprawde wyjatkowymi przypadkami) wogole nie maja sensu.[/quote]
A to co robi amator elektronik to jest opłacalne ?
A czy ja wspomnialem cos o ekonomii ?? o oplacalnosci ?? W ktorym miejscu ??A to co robi amator elektronik to jest opłacalne ?
Mowie o sensownosci takiego rozwiazania. Poza naprawde krytycznymi i wyjatkowo wyjatkowymi wyjatkami, nie ma zadnego sensu...
Owszem, istnieja rozwiazania podlaczania urzadzen pamieci masowej pod lpt, ale nawet dla nosnika FDD, bo z takiego podlaczenia czasem kozystam, jest to sredni pomysl...
Z tym problemem podłaczenia hdd lub cd pod lpt jest większy niż wcześniej wspominałem. Dotyczy on 6 laptopów. Mają one PC-card i tam muszę szukać
rozwiązania, gotowego . Przy lpt jest to troszkę sprzętowo rozwinięte , jak się
okazuje, ale dla siebie i tak wykonam jedno .
DZIĘKI RADZIO !
nie jest to podłączenie jakiegoś kabelka....220V jak wspominano
rozwiązania, gotowego . Przy lpt jest to troszkę sprzętowo rozwinięte , jak się
okazuje, ale dla siebie i tak wykonam jedno .
DZIĘKI RADZIO !
nie jest to podłączenie jakiegoś kabelka....220V jak wspominano
Jak wspomniano "latwe jak (...) no, chyba ze to ma jeszcze dzialac , to juz inna sprawa".nie jest to podłączenie jakiegoś kabelka....220V jak wspominano
Ok, moze rozwine dlaczego tak twierdzilem. O ile mnie pamiec nie myli, predkosc lpt to max 460kb/s, podczas gdy CD x1 to 150kB/s, czyli ~2,6 raza wiecej niz mozna wyciagnac z lpt... trzeba to sprzetowo zrobic, gdzies zbuforowac, itd itp. ... ale moze naprawde musisz Moim zdaniem nie warto....
Do laptopa powiadasz ?? a nie masz czasem wolnego PCMCIA ?? bylo by o niebo prosciej
Podłączenie przez lpt , takie z założenia wybrałem , RS232 -odpada i jeszcze PCMCIA zostało i jak tu coś wgrać większego od 1.44 M ,tylko zewnętrznym dyskiem lub CD
brak USB i innych i jest jeszcze podczerwień standart UMD jakaś przemysłowa.
cyt. No tak bo IDE, PCMCIA i CF to jest to samo.
Ale? proszę rozwincie temat
brak USB i innych i jest jeszcze podczerwień standart UMD jakaś przemysłowa.
cyt. No tak bo IDE, PCMCIA i CF to jest to samo.
To juz Ci chyba wyjasnilem dlaczego nienajlepsze wybrales.Podłączenie przez lpt , takie z założenia wybrałem
A co Tu rozwijac ? Te interfejsy sa ze soba wysoce kompatybilne, nie 100% bo roznie byly projektowane, ale to raczej kwestia zlacz. IDE tez zaleznie od wersji jest z zasilaniem lub bez (w lapie jest wersja 2,5" 44 pin, czyli z zasilaniem 1 napieciem). Chcesz przykladow to przejrzyj sobie projekty w sieci, np. popularnego Yamppa.cyt. No tak bo IDE, PCMCIA i CF to jest to samo.
Moze w wolnej chwili podrzuce cos wiecej, ale dzis niezbyt mam czas.