Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obciążenie procesora.

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:
Obciążenie procesora.

Postautor: krzyzowiec1410 » 6 lut 2006, o 14:32

Od jakiegoś czasu zayważyłem bardzo dziwne zachowanie komputera. Przy odpalaniu jakiejkolwiek aplikacji obciążenie procesora wynosi 100%. Przy przegrywaniu z DVD na dysk obciążenie przeskakiwało co chwilę z 30% na 100% (30%, 100%, 30%, 100%...). Wiem, że takie zachownie nie jest normalne. Szcególnie gdy mam: AMD athlon 64 3000+, 512 (2x256) ramu DDR (WILKI), karta graficzna ATI Radeon X600, płyta główna ASUS A8V-E.

Mam jeszcze jeden problem, komputer potrafi zrestartować się lub zawiesci kilka razy dziennie. Ale nie jest to regóła. Przez tydzie może się nie dziać nic, a przez dwa dni ciągle mu odbija. Problem jest już od dłuższego czasu, nawet po wymianie prawie wszystkich podzespołów, włącznie z zasilaczem, (został tylko dysk twardy i stacja dyskietek :)), dzieje się to samo! Gdy oddałem kompa do serwisu powiedzieli że u nich wszystko było OK. Niestety u mnie nie jest. Czy może być to spowodowana np. od listwy zasilającej??
Ostatnio zmieniony 6 lut 2006, o 14:42 przez krzyzowiec1410, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lut 2006, o 14:42

Na poczatek to bym sprawdzil czy nie masz virusow ; :roll:

Ew. jeszcze posledz jaki to proces zzera Ci tyle procka (Menager zadan/procesy).

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: krzyzowiec1410 » 6 lut 2006, o 14:47

Anty jest zainstalowany i wszytko jest OK. Cieżko sprawdzić jaki proces obciąża tak procesor, poniewaz czasami takie przywieszki trwaja tylko po kilka sekund! Coś mi się obiło o uszy że może być coś z magistralą, ale nie mam pojecia o co dokładnie chodzi. Było dobrze dopiero od kilku dni się wszystko, zje...psuło!

petersz
-
-

Postautor: petersz » 6 lut 2006, o 17:07

Jeśli powiadasz, że wymieniłeś wszystkie podzespoły oprócz dysku i FDD, to wina musi raczej leżeć po stronie dysku ;). To, że program nie wykrył żadnego wirusa, to nie znaczy, że wcale go tam nie ma. Myślę podobnie jak pajączek, że jakiś syfiliz może powodować problemy, a nie hardware. Spróbuj innego antyvira użyć (np. "avast!"?), ew. format dysku w ostateczności :D. Postaraj się jednak przylookać, co wykożystuje tyle procka...

Pozdr.

P.S.
Czy w jakiś szczególnych okolicznościach komp się restartuje, czy ot tak sobie?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Re: Obciążenie procesora.

Postautor: marecki » 6 lut 2006, o 20:25

Mam jeszcze jeden problem, komputer potrafi zrestartować się lub zawiesci kilka razy dziennie.
Nie masz nic podpiętego pod kable zasilające urządzenia wewnętrzne? Dodatkowe wiatraki, jakieś ampli, diody świecące?

Jak zasilałem sobie programatorek z taśmy zasilającej komputera (a że był on zrobiony w pajęczynce) często robiło mi się zwarcie albo małe przeciążenie... Dysk się "resetował" po czym komp się zawieszał lub restartował... szukałem winy w dysku ale po odpięciu programatorka zrobiło się OK.

krzyzowiec1410
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: krzyzowiec1410 » 7 lut 2006, o 13:35

Nie mam zadnych "dodatków" podpiętych pod kompa. Myślałem żeby założyć dodatkowy wiatrak bo obudowa jest jakbym to powiedzial zbyt mało przewiewna i nie wiem czy podzespoły za bardzo się nie przegrzewają. Co do wirusów to przskanowałem kompa innym antywirusowym i coś powykrywało głównie trojany. Teraz powinno być wszystko usunięte, zobaczymy czy to coś poprawi. Sprawdzałem użycie procesora i która aplikacja go tak obciąża. Miałem mały problem ponieważ zmiany następowały tak szybko że nie potrafiłem zauważyc który proces to powoduje. Ogólna zasada jest taka że jeżeli włączam jakiś program to właśnie on ma prawie 100%. Gdy w tym czasie słucham winampa muzyka zaczyna sie przycinać. To na pewno nie jest normalne ponieważ nigdy tak nie miałem i u nikogo sie z czymś takim nie spotkałem!

[ Dodano: 07-02-2006, 12:44 ]
Zrobiłem mały teścik. Próbowałem przegrać plik z płyty DVD na dysk. Sytuacja tak jak poprzednio (100%, 30%, 100%, 30%...). Tym razem jednak przyjżałem sie procesom, no i niestety nie ma procesu który obciążałby cały czas tak bardzo procesor. Na różnych procesach wskakuje od 20% do 50% trwa taki stan sekunde czy dwie po czym zużycie "przeskakuje" na inny proces!

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”