Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSposób na buzzerka...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Eh, wstyd spytać, ale jak najprościej zrobić jakiś układzik, który generowałby falę (sinusoidę, prostokątną... ?) żeby buzzerek się odezwał? Chodzi mi mniej-więcej o takie piszczenie, jak jest w miernikach... Miałoby to być zasilane z baterii of course...
Pytam, bo w niecie nie znalazłem schemaciku; w każdym bądź razie sorry za lamerstwo .
Pozdr.
Pytam, bo w niecie nie znalazłem schemaciku; w każdym bądź razie sorry za lamerstwo .
Pozdr.
oczywiscie pajączek napisal w sposób dla wielu jasny i wyjątkowo skrótowy ( ciekawe wyczerpanie tematu ) , ale ja pozwolę sobie w sposób bardziej dydaktyczny podpowiedzieć.
Jeśli chcesz zbudować układ dzięki któremu podłączysz buzer powinieneś zbudować generatorek na częstotliwość akustyczną najlepiej na 1-3 kHz pod takim hasłem znajdziej nie jeden układ a tysiące no może po prostu dużo....
Może być zbudowany na zwykłym tranzystorku z układem rezonansowym i sprzężeniem ale oczywiscie to metoda książkowa niepraktyczna obecnie, najlepiej budować układ o kostkę 555, co zasugerował pajączek lub za pomocą brameczki shmitta,kondensatorka i rezystorka ( chyba najłatwiejsze ), albo układzik zbudowany z Notów o rezonatorka
poszukaj hasełek układy cyfrowe - generatory
powodzenia-
PS nie załączałem schematów w celu edukacyjnym- kto szuka ten znajdzie ...w necie
jak trzeba to nawet doślę na maila jakiś schemacik
Jeśli chcesz zbudować układ dzięki któremu podłączysz buzer powinieneś zbudować generatorek na częstotliwość akustyczną najlepiej na 1-3 kHz pod takim hasłem znajdziej nie jeden układ a tysiące no może po prostu dużo....
Może być zbudowany na zwykłym tranzystorku z układem rezonansowym i sprzężeniem ale oczywiscie to metoda książkowa niepraktyczna obecnie, najlepiej budować układ o kostkę 555, co zasugerował pajączek lub za pomocą brameczki shmitta,kondensatorka i rezystorka ( chyba najłatwiejsze ), albo układzik zbudowany z Notów o rezonatorka
poszukaj hasełek układy cyfrowe - generatory
powodzenia-
PS nie załączałem schematów w celu edukacyjnym- kto szuka ten znajdzie ...w necie
jak trzeba to nawet doślę na maila jakiś schemacik
Dzięki za zainteresowanie się sprawą . Czytałem książeczkę , ale znalazłem też coś np. takiego: http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... _ne555.htm Jest tam schemacik generatora astabilnego, czy to by się nadawało? Rozwiązanie im prostsze, tym lepsze .
Pozdr.
Pozdr.
Re: Sposób na buzzerka...
Najprostszy schemat:Eh, wstyd spytać, ale jak najprościej zrobić jakiś układzik, który generowałby falę (sinusoidę, prostokątną... ?) żeby buzzerek się odezwał? Chodzi mi mniej-więcej o takie piszczenie, jak jest w miernikach... Miałoby to być zasilane z baterii of course...
Pozdr.
Inwertery muszą być z przerzutnikiem Schmitt'a, C1 i R1 należy dobrać (zależy jaką częstotliwość chcemy uzyskać), R2 może być od 1 do 10 kOhm oraz tranzystor NPN.
- Załączniki
-
- generator.gif (2.21KiB)Przejrzano 9314 razy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
witajcie ponownie
myślałem że już nie będę musiał pisać ale wyłapałem tutaj małą gafę kolegi "Ddevil"
Ddevil w schemacie który podałeś generatorek tworzymy nie na inwerterku schmitta tylko na brameczce nand schimtta np cmos 4093..ew jeśli chcesz mieć układzik koniecznie na inwerterku to podajesz nie szeregowo a równoległem rezystorek z drugim u ciebie inwerterkiem i całość równolegle spinamy kwarcem....
myślałem że już nie będę musiał pisać ale wyłapałem tutaj małą gafę kolegi "Ddevil"
Ddevil w schemacie który podałeś generatorek tworzymy nie na inwerterku schmitta tylko na brameczce nand schimtta np cmos 4093..ew jeśli chcesz mieć układzik koniecznie na inwerterku to podajesz nie szeregowo a równoległem rezystorek z drugim u ciebie inwerterkiem i całość równolegle spinamy kwarcem....
Nie jest to zależne od kształtu fali a jedynie od częstotliwości ( aplitudy także-to dla czepialskich) - napisałem Tobie parę postów wyżej jaką częstotliwość dobrać- przede wszystkim zakres słyszalny czyli pasmo akustyczne teoretycznie do 20 kHz ale praktycznie do 15-16 kHz ( mam słaby słuch ) , najlepiej na taki buzzerek dać kilka kHz 1-3 może więcej, zależy od jego pasma, ale myślę że w tych częstotliwościach będzie najlepiej słyszalny.
Co to za różnica czy to są inwertery (40106) czy bramki nand (4093). Zasada działania jest ta sama. Dosyć niedawno robiłem taki generator i działał bez problemu...witajcie ponownie
Hm? Z baterii? Chyba nie da rady...Że zapytam nieśmiało ...A nie lepiej zastosować buzerek który sobie piszczy sam po podaniu napiątka...Na kopy ich do kupienia
Jak to? Pisk, jaki wydaje buzzerek, nie jest zależny od kształtu fali?! Wpływ na "brzmienie" ma jedynie częstotliwość i ew. amplituda?Nie jest to zależne od kształtu fali a jedynie od częstotliwości ( aplitudy także-to dla czepialskich)
Pozdr.
Witam
Ddevil
Zwracam honor
Sprawdziłem notę i muszę przeznać się do mojej gafy
Niestety wyszło robienie schemacików na pamięć- rzeczywiście generatorek można przecież zrobić na inwerterku schmitta lub na bramce nand schmitta. Sprawdziłem w notach i potwierdzam - moje przeoczenie.
Moja uwaga powstała z tego powodu, iż dużo popularniejszym rozwiązaniem jest 4093 czyli nand- układ ten prawie zawsze pojawia się w książkach jak i często jako rozwiązanie układowe w projektach. Tak czy inaczej oba rozwiązania się trafne, cyli Ddevil miał rację za co przepraszam iż chciałem sprostować coś co było poprawne.
Pozdrawiam Wszystkich zainetersowanych tym topikiem
[ Dodano: 04-02-2006, 21:59 ]
Ddevil
Zwracam honor
Sprawdziłem notę i muszę przeznać się do mojej gafy
Niestety wyszło robienie schemacików na pamięć- rzeczywiście generatorek można przecież zrobić na inwerterku schmitta lub na bramce nand schmitta. Sprawdziłem w notach i potwierdzam - moje przeoczenie.
Moja uwaga powstała z tego powodu, iż dużo popularniejszym rozwiązaniem jest 4093 czyli nand- układ ten prawie zawsze pojawia się w książkach jak i często jako rozwiązanie układowe w projektach. Tak czy inaczej oba rozwiązania się trafne, cyli Ddevil miał rację za co przepraszam iż chciałem sprostować coś co było poprawne.
Pozdrawiam Wszystkich zainetersowanych tym topikiem
[ Dodano: 04-02-2006, 21:59 ]
Brzmienie to inna sprawa, a Twoje zasadnicze pytanie było inne:) Syngał sinusoidalny ( idelny ) to jedna harmoniczna, a prostokątny to sinx /x więc jak widzisz więcej co przekłada się na brzmienie ale to już inny temat...Jak to? Pisk, jaki wydaje buzzerek, nie jest zależny od kształtu fali?! Wpływ na "brzmienie" ma jedynie częstotliwość i ew. amplituda?
kurcze a czy nie lepiej zastosowac cosik takiego?
http://tme.com.pl/arts2/pl/b14/bpt-23cxw-1.html
To chyba Woycek ma coś właśnie takiego . Ciekawe, ile to może kosztować... ? Chyba jednak taniej wyjdzie zrobić generator na osobnym układziku (na 555 najprawdopodobniej ), bo mam wszystko oprócz 555. Dzięki za pomoc.kurcze a czy nie lepiej zastosowac cosik takiego?
Pozdr.
pozdrawiam leniwych
tutaj jest cena tego buzerka
http://tme.com.pl/katalog/index.phtml?t ... dio=&idp=1
tutaj jest cena tego buzerka
http://tme.com.pl/katalog/index.phtml?t ... dio=&idp=1