Dzięki za tak obszerną i fachową odpowiedź
Proponuję BYP401/600 i tak bęeziesz miał 2A z mostka a konstrukcja prostsza nie potrzebny radiator i niższe koszty.
może niejasno napisałem - po prostu mam takie diody i mogę ich użyć - inne musiałbym kupić

Rozumiem że to, że są "za mocne" w niczym nie będzie przeszkadzać?
Co do uzwojenie 6,3 V (podejrzewam żarzenie) to zasady obliczania podobne. Pamięta jednak iz jeśli wyprostujesz 6,3V zmiennego to w wyniku uzyskasz ok 8-9 V stałego. Jeśli podłaczysz takie żarzenie , lampy ulegną zniszczeniu. W takie sytauacji trzeba zastosować prosty stabilizator.
dzięki - zamierzam złożyć lampowy wzm do gitary z AVT 12/05 tam reszta jest, tylko mostki nie zostały opisane W niedz kupię płytkę i coś już chciałem zacząć
Odnośnie kondensatorów to jeśli dla elektrolitów nie podaje sie na schemacie jednostek to z reguły myśli się o mikrofaradach i woltach, tak jak napisałeś.
Wartości są znormalizowane i występują najczęściej zgodnie z szeregiem Ex gdzie x ozbnacza ilość wartości w dekadzie . Przykłądowo E6, E12, E24, E192 itd.
Np dla szeregu E6 występują wartości 1; 1,5; 2,2; 3,3; 4,7 ; 6,8 - każda wartośc jest o 50% wieksza od poprzedniej) Więcej danych znajdziesz jak wrzucisz w wyszukiwarkę np "szereg E24"[/quote]
nie do końca złapałem o co chodzi - dzięki za podpowiedź jak pomyślę to może mi się rozjaśni
pozdrawiam