Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięB237 - nadsiarczan sodowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Co to jest to w temacie? Wiem, że środek do wytrawiania miedzi. Może ktoś miał z nim styczność bo się zastanawiam, czy się na niego nie przesiąść?
Co to jest to w temacie? Wiem, że środek do wytrawiania miedzi. Może ktoś miał z nim styczność bo się zastanawiam, czy się na niego nie przesiąść?
Re: B237 - nadsiarczan sodowy
A nie czasem B327 ?Witam
Moim zdaniem jest lepszy od Trójchlorku żelaza, mniej podtrawia... ale to też zalezy od użytego pisaka/tonera i przygotowania podłoża.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja korzystam tylko z B327. Jest Ok. Jak jest cieply to lepiej trawi(szybko). Jak sie ostudzi to mozna czekac do us*.*ej smierci, nawet dosypujac co nieco. Tylko nie trzymaj lap nad ciecza jak jest ciepla, bo paruje i po jakims czasie skore na rekach mi popekala i swedziala. I nie wdychaj bo troche glowa boli jak zbyt dlugo to robisz (u mnie jakies 45-60min siedzenia, bo nie mialem jak podgrzewac). I golymi rekami nie dotykaj cieczy. Mi zabarwilo koncowki paznokci na zielono na dwa dni(do chwili gdy ich nie obciolem). Z przechowywaniem nie ma problemu. Rozrobiony B327 trzymam w duzym sloiku po salatce szwedzkiej Urbanka. Raz na kilka miesiecy odkrecam pokrywke na chwile, po powstaje podcisnienie i tak robie prowizorycznie. Mieszanie przyspiesza proces. Rowniez zaobserwowalem ze miedz szybciej sie trawi gdy jej plaszczyzna jest skierowana w strone dna naczynia(tzn. przy jednostronnej, sciezki sa od strony dna, czyli ich nie widac).
Mieszamy elementami nie metalowymi.
Mieszamy elementami nie metalowymi.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
no nawet na bardzo długo.. oczywiści e zrozsądkeim jak bedizesz rozpuszczał to polecam nie w 0,5 a w 0,8-0,9 lwody bo na początku i tak jest mocny bo jeszcze ni przetrawiony a potem z czasem i tak wyparowuje woda z niego podcas trawienia i stęzenie wzrasta rekompensująć zużycie... i ma sie liniowość przez czas użytkowanai... a co do podrzania to mi wystarcz połozenie kuwety na kaloryferze na 10 min przed trawieniem czyli zróbcsza tyle ile potrzebuje na naswietlenie i wywołanie positiwa... zzresztą może to opisze bo jak bede miał czas to szarpne sie na artykół... a jest co pisać bo scieżki 5-7 milsów nie są dla mnie żadnym problemem
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja wytrawilem jakies 3dm2 zanim dosypalem wiecej krysztalkow. Ale dosypalem dopiero po 9 miesiacach bo siedzial w sloiku. Dosypalem bo nie mialem jak podgrzac delikwenta gdy juz mi trawil plytke, a calkiem wystygl. Troche dolalem wrzatku i przyspieszyl. Nie wiem ile praktycznie mozna wytrawic miedzi, bez dosypywania. Aha, ja nie rozrobilem calego srodka tylko jakas 1/4~1/3 napoczatku, a potem w miare potrzeby dosypywalem.
Z regeneracja bedzie raczej trudno. Z tego co wiem co POCH gdzies w poblizu zachodniej granicy regeneruje B327 jak im podeslesz, ale podwarunkiem ze byl u nich zakupiony. Co to jest B327 opisuje specyfikacja na stronie www.biall.com.pl(zreszta oni to firmuja swoim logo) , ale nic o utylizacji/regeneracji nie ma. Polecam tez przejrzenie dokumentacji do SENO cos tam, srodek do powlekania cyna(tez na stronie BIALL). Napisane jest ze moze byc rakotworczy. Jakies podobne zagrozenia chyba ma tez chlorek zelaza(tez BIALL). Nie chce straszyc tylko, uswiadamiam realne zagrozenie.
Ja do tej pory jeszcze nie wylewalem B327 do kanalizacji, no poza drobinami ktore powstaly przy plukaniu plytek/myciu ich po trawieniu. Te drobiny rozcienczalem w duzej ilosci wody, tak na wszelki wypadek. Nobo chyba nikt nie chcialby przez przypadek wypic tego swinstwa, bo nie wieze ze nasze oczyszczalnie daja krystaliczna wode.
Swoja droga dobrze by bylo gdyby pojawil sie jakis artykul o utylizacji/regeneracji srodkow chemicznych stosowanych w elektronice. Chetnie bym skorzystal. W koncu mamy tylko jedno srodowisko i warto o nie dbac.
Z regeneracja bedzie raczej trudno. Z tego co wiem co POCH gdzies w poblizu zachodniej granicy regeneruje B327 jak im podeslesz, ale podwarunkiem ze byl u nich zakupiony. Co to jest B327 opisuje specyfikacja na stronie www.biall.com.pl(zreszta oni to firmuja swoim logo) , ale nic o utylizacji/regeneracji nie ma. Polecam tez przejrzenie dokumentacji do SENO cos tam, srodek do powlekania cyna(tez na stronie BIALL). Napisane jest ze moze byc rakotworczy. Jakies podobne zagrozenia chyba ma tez chlorek zelaza(tez BIALL). Nie chce straszyc tylko, uswiadamiam realne zagrozenie.
Ja do tej pory jeszcze nie wylewalem B327 do kanalizacji, no poza drobinami ktore powstaly przy plukaniu plytek/myciu ich po trawieniu. Te drobiny rozcienczalem w duzej ilosci wody, tak na wszelki wypadek. Nobo chyba nikt nie chcialby przez przypadek wypic tego swinstwa, bo nie wieze ze nasze oczyszczalnie daja krystaliczna wode.
Swoja droga dobrze by bylo gdyby pojawil sie jakis artykul o utylizacji/regeneracji srodkow chemicznych stosowanych w elektronice. Chetnie bym skorzystal. W koncu mamy tylko jedno srodowisko i warto o nie dbac.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
ale i tak uwazam, że
1 - użyć tranzystora PNP i rezystora - 0,20 zł Wady: trzeba dobrać rezystor Zalety: cena
2 - użyć czegoś scalonego np. UL2803 - 3 zł Wady: cena Zalety: nie trzeba nic liczyć
Tak więc są dwie drogi rozwiązania prostego problemu. I który wybrać?
BTW:
Aha, czyli niewarto bawić sie w regenerację chlorku. Dzięki!
taki prosty przykład: załączenie jednego przekaźnika z portu uC. Można to zrobić na 2 sposoby:Elektronika to sztuka kombinowania
1 - użyć tranzystora PNP i rezystora - 0,20 zł Wady: trzeba dobrać rezystor Zalety: cena
2 - użyć czegoś scalonego np. UL2803 - 3 zł Wady: cena Zalety: nie trzeba nic liczyć
Tak więc są dwie drogi rozwiązania prostego problemu. I który wybrać?
BTW:
Aha, czyli niewarto bawić sie w regenerację chlorku. Dzięki!
futrzaku kompinowanie w elektronice polega na tym aby zrobić coś ciekawego za jak najniższą cenę. Moim zdaniem cała elektronika polega na cenie- proces projektowania opiera się na wyszukiwaniu jak najtańszych ( optymalnych ) rozwiązań które zapewnią funkcjonalność. Nie warto celować w muchę z armaty.....
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: