Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKonwerter USB2.0 <--> IDE pomocy??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem i zaczynam "raczkowac" z plytkami drukowanymi. Znalazlem w EP z maja schemat konwertera USB2.0 na IDE. Nie powiem ale bardzo mnie to zainetersowalo. Jestem w trakcie tworzenia calego schamtu ale napotkalem na trudnosci. Nie moge nigdzie znalezc bibliotek dla TUSB6250. Sprawdzalem na stronach Texas Instruments, Protela i nic. Nawet na forum Elektrody i EP nic nie znalzlem. Z dokumentacja nie ma wiekszych problemow mnie jednak interesuja biblioteki. Tak wiec zwracam sie do was z prosba o pomoc. Jesli ktos z was jest w posiadaniu tychze bibliotek lub wie gdzie je mozna znalezc to bardzo prosze o kontakt lub odpowiedz. Jeszcze jedno. Uzywam programow Prolel98 a takze DXP2004 ktore obsluguja pliki z rozszerzeniem LIB. Znalazlem biblioteke ale do Eagle z rozszerzeniem LBR ale na nic mi sie to nie przyda.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja sobie tak mysle, ze jak ludzie dostali do łapek Internet to zdurnieli do reszty. Dostaja pełne dokumentacje on line, dostaja darmowe próbki z opłacona przesyłka i odprawa celną...... Może jeszce darmowe PCB, albo lepiej gotowy eval.....Witam.
Dzieki za zainteresowanie.
Pajaczek:
Rada calkiem dobra ale jak wiesz tworzenie biblioteki jest dosc czasochlonne. Jesli nic nie znjde to na pewno bede musial sie tym zajac. Ale poki co wielkie dzieki za rade.
Pozdrawiam
Jest tak: nie ma gotowych bibliotek SCH dla wszystkich elementów świata i nie będzie. Jezeli dla ciebie czasochłonne jest stworzenie jednego elementu w bibliotece schematów, to co zrobisz z bibliotekami PCB?
Wszsycy sobie robia biblioteki nowych elemntów sami, ale jak dla ciebie to czasochłonne, to może hodowla pietruszki?
Tomek tobie rowniez dziekuje za rade. Mozliwe ze wezme ja w przyszlosci pod uwage. Byc moze jeden element dla kogos z taka wiedza i doswiadczeniem jak twoje to nic wielkiego ale w moim przypadku sprawa przedstawia sie troszke ineczej. Mimo to milo ze zainteresowales sie tym tematem ale najprawdopodobnie twoj post nic nowego do mojego zycia nie wniesie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tomek tobie rowniez dziekuje za rade. Mozliwe ze wezme ja w przyszlosci pod uwage. Byc moze jeden element dla kogos z taka wiedza i doswiadczeniem jak twoje to nic wielkiego ale w moim przypadku sprawa przedstawia sie troszke ineczej.
Moze to zle postawione pytanie? Zamiast pytac gdzie mozna zanlezc taki element zapytaj sie jak stworzyc taki element. Wtedy byc osoby z wiedza i doswiadczeniem pokaza ci ze taki element to nic wielkiego rowniez dla ciebie. Powtarzam jescze raz: nowych elemetow sie nie szuka, ale tworzy samemu. Pierwszy stworzony zajmie moze 0,5godz, ale nastepne pare mniut, a to duuuuzo mniej niz szukanie w sieci czegos czego prowdopodobnie sie nie znajdzie.
Nawet jesli znajdziesz taki element, to zaraz pojawi sie problem z footprintem pcb. I co wtedy zrobisz? Bedziesz znowu szukal bez konca?
Mimo to milo ze zainteresowales sie tym tematem ale najprawdopodobnie twoj post nic nowego do mojego zycia nie wniesie.
Dokładnie tak samo bym odpowiedział. Jesteś z nami od 04 Gru 2005 i masz na swoim karku już 139 postów, a co tak naprawdę przekazałeś innym? To nie jest forum do pogaduszek i tu nie liczy sie to, aby tylko odpisać, ale aby komuś pomóc, zaprezentowac konkretną wiedzę. Jak chcesz sobie pogadać to wejdź na chat. Sorry, że tak brutalnie to przedstawiam, ale mnie powoli irytujeszfutrzaczek2 napisał:
Niestety, ja ci nie pomogę... Sad Sad Sad
Ze tak powiem... to po cholere sie wypowiadasz ??
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Stworzenie nowego elementu dla potrzeb konkretnego projektu trwa naprawdę niewiele a na pewno krócej niż szukanie tego w internecie i przeglądanie po kolei wszystkich odnośników. Polecam lekturę EdW z opisem (kursem) Protela. Tam jest to wszystko opisane bardzo przystępnie i na pewno sobie poradzisz, jeśli nie to powinieneś pomyśleć o zmianie hobby. Pozwól, że również przyłączę się do krytyki twojej uwagi, że zrobienie nowej biblioteki jest czasochłonne. Owszem całej jest bardzo czasochłonne, ale nie ma nic za darmo. Myślę, że elektroniką zajmujesz się, bo chcesz a nie, dlatego że ktoś Ci kazał, więc, w czym problem? Nie twórz całej biblioteki od początku do końca. Znajdź sobie np. tą z strony EdW i dodawaj coraz to nowe elementy z czasem nazbiera się ich bardzo dużo i będziesz m9ał prawie wszystkie. Prawię, bo nigdy nikt nie zrobi takiego programu, że będzie miał wszystkie elementy, jakie istnieją. Zresztą poprzednicy już się wypowiedzieli i mieli rację. Tak na koniec to nic lepiej nie uczy jak własna praktyka i zmuszenie do myślenia. W razie problemów z Protelem polecam kolegę czarutka mi pomógł kilka razy i chyba się zna „trochę” na Protelu. Również mądrze zadane pytanie na tym forum wywoła lawinę chętnych do pomocy byle by w tym pytaniu nie było takich słów jak nie chce mi się.
Pozdrawiam Tomek.
Pozdrawiam Tomek.
Dzieki Tom. W sumie masz racje. Juz dawno mailbym wlasna biblioteke gdybym nie biegal po stronach w jej poszukiwaniu. W sumie troche sie unioslem we wczesniejszych postach ale zapewne jest to skutek tego ze nikt nie lubi krytyki kierowanej we wlasna osobe. No ale mniejsza z tym . To forum ma za zadanie rozwiazywac poblemy a nie je tworzyc. No oczywiscie dziekuje za wszystkie rady. Pomoc z protela jak najbardziej sie przyda bo w tworzeniu bibliotek PCB to jestem kompletnie zielony. No ale powolutku do przodu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Proszę bardzo. Naprawdę polecam opis z EdW link do strony EdW z bibliotekami i wspomnianym artykułem.
Bibiloteki
artykuł
Pozdrawiam Tomek
Bibiloteki
artykuł
Pozdrawiam Tomek