[Boot Loader]
timeout=30
Default=C:
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: ="Microsoft Windows 98"
Żadne zmiany w boot.ini nic nie dały. MBR popdczas instalacji 98SE został nadpisany przez 98SE (tak myślę), ale słyszałem że nie ma problemu gdy instaluje się najpierw 98 a poźniej XP, więc nadpisałem mbr poprzez konsolę odzyskiwania XP. Bez efektu. Więc sprawdziłem gdzie jest sektor rozruchowy poprzez konsolę odzyskiwania XP, był na C ale nadpisałem ten sektor rozruchowy. Zmieniłem też boot.ini tak żeby systemem domyślnym (default) był XP. No, to mam ekran wybory systemów, ale uruchamia sie tylko XP, a jak wybieram 98SE to mam komunikat że nie można odnaleść: multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)BOOTSECT.DOS
Jak zrobić, żeby oba systemy działały po wyborze?
[ Dodano: 04-01-2006, 15:02 ]
[shadow=black][/shadow]NIKT NIE WIE JAK TO ZROBIĆ?!

[ Dodano: 05-01-2006, 10:58 ]
Wdząc brak zainteresowania (czy też wiedzy na ten temat

Jeżeli masz już zainstalowany XP na C i sysem plików NTFS to przekonwertuj na FAT32. Można zainstalować Win9x na innej partycji niż mamy XP, ale jak XP jest na C to C musi być FAT32, bo Win9x będzie miał sektor rozruchowy na C. Po zainstalowaniu Win9x po XP, XP się nie uruchomi ponieważ boot sector XP'ka jest nadpisany przez boot sector Win 9x. No, ale XP wciąż mamy:) Żeby oba Windosy się uruchamiały, boot sector musi być utworzony przez XP, więc trzeba będzie go naprawić. Dlatego nie ma problemu w przypadku odwrotnej kolejności instalacji. Ponadto stworzymy tzw. dual-boot, czyli nic innego jak możliwość uruchamiania dwóch Windowsów.
Przykłądy partycji i systemów plików który można użyć żeby stworzyć dual-boot.
Example 1:
Disk 0 C: Win9x FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: XP/2K FAT32 Logical (both Windows can read both drives)
Example 2:
Disk 0 C: Win9x FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read both. Win9x can't read D: )
Example 3:
Disk 0 C: XP/2K FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 D: No Win FAT32 Logical (data shared by both Wins)
Disk 0 E: Win9x FAT32 Logical (both Windows can read all drives)
Example 4:
Disk 0 C: No Win FAT32 Primary (PC system partition)
Disk 0 E: XP/2K NTFS Logical (XP/2K can read all drives)
Disk 1 D: Win9x FAT32 Primary (Win9x can read only C: & D: )
Disk 1 F: No Win NTFS Logical (XP/2K data)
W moim przypadku to była sytuacja z przykładu 3, z tym że nie oznacza to że nie można mieć kolejnych partycji. Ja mam jeszcze F i G.
OK, robimy:
Trzeba wyposarzyć się dyskietkę startową 9x (www.bootdisk.com). Trzeba mieć plik btsect25.zip gdzie znajdują się pliki bootread.scr i BTSECT.BAT. Trzeba je dodać do dyskietki startowej. Ten drugi w oparciu o kilka innych plików DOS'owych (Debug.exe, Choice.com, Attrib.exe, Sys.com) tworzy boot sector dla Win9x, a włąściwie BOOTSECT.DOS. Na tej dyskietce muszą znaleźć się powyższe pliki DOS'owe: Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com znajdują się na dyskietkach startowych Win9x, tylko nie zawsze bezpośrednio na dyskietce, mogą być np.: spakowane w pliku ebd.cab. Nie należy ich przenosić bezpośrednio na dyskietkę, mają być gdzie są. Z plikiem choice jest większy problem, napewno jest w folderze instalacyjnym Win9x, \WINDOWS\COMMAND\. Trzeba mięć jeszcze płytkę z XP bo trzeba będzie skorzystać z konsoli odzyskiwania. No to instalujemy Win9x na partycji innej niż na tej na któej jest Win XP, wybierając oczewiście inny katalog podczas instalacji. Uruchomić komputer z przygotowanej dyskietki startowej, będąc na A: \ uruchamiamy btsect.bat który tworzy BOOTSECT.DOS na C. Wszystko odbywa się krok po kroku, jest też dobra pomoc, która można zobaczyć sobie pod DOS'em. Może się zdarzyć, że w trakcie tworzenia BOOTSECT.DOS zostanie wyświetlony komunikat w stylu 'Incorrect DOS version', to oznacza, że mamy jakąś dziwną dyskietkę startową (gdy skopiowałem Debug.exe, Attrib.exe, Sys.com bezpośrednio na dyskietkę z jakiejś wersji DOS'a, a jednocześnie te pliki były w pliku ebd.cab to miałem taki komunikat). Właściewie pomimo komunikatów 'Done' czy 'Finished' w przypadku komunikatu 'Incorreck DOS version' BOOTSECT.DOS nie zostanie stworzony. Czyli dajemy 'T', kilka razy i gotowe. Na koncu dostajemy zapytania czy przywrócić oryginalny BOOTSECT i jest to zalecane jak został wyświetlony komunikat o złym DOS'ie. Teraz będzie uruchamiał się tylko Win9x, no to uruchamiamy Konsolę Odzyskiwania Windows XP i naprawiamy bootsector poleceniem FIXBOOT, następnie BOOTCFG /SCAN czyli sprawdzamy jakie są zainstalowane wersję Windosów na kompie, oczywiście Konsola Win XP wykrywa tylko XP

BOOT.INI powinien wyglądać następująo wyglądać:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
C: \="Microsoft Windows 98"
Uwaga końcowa, po zainstalowaniu Win 9x boot sector jest nadpisywany przez Win9x, więc BOOTSECT.DOS istnieje i jest w porządku i uruchamia się tylko Win 9x. Więc zastanawiem się czy nie wystarczyłoby użyć tylko Konsoli Odzyskiwania!? No, ale jeśli tak to ogólnie to dobry sposób na odzyskanie BOOTSECT.DOS gdy się ma większe problemy.