Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

LM35 - jaka max. długość przewodów.

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:
LM35 - jaka max. długość przewodów.

Postautor: almatea » 23 lip 2005, o 10:14

Witam.

Potrzebuję wykonać termometr, który dokonowyał będzie pomiaru w rurze przepływowej. Do tego celu użyję czujników LM35, ponieważ medium będzie powietrze.
Niestety z przyczyn technicznych czujnik będzie musiał być oddalony od układu elektronicznego za pomocą przewodów. Zastanawiam się nad wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego lub jakiegoś układu kompensującego, jednakże nie chciał bym je pominąć.
Obawiam się jednak zbyt dużego spadku napięcia i przekłamań temperatury, których dokładność wystarczy jednak w granicah 1K.
Może ktoś z Was ma większe doświadczenie z tego typu czujnikami i budową termometrów z ich wykorzystaniem. Czujnik będzie oddalony o ok 2m od układu elektronicznego z wzorcowym napięciem odniesienia.

Pozdrawiam
Almatea

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 23 lip 2005, o 10:35

Doświatczenia nie mam ale na moje oko to kabel powinien być wielożyłowy - razem z zaśilaniem i napięciem odniesienia - żeby LM35 był blisko napięcia odnieśenia, a do układu dochodziło to napięcie z zewnącz po tym samym kablu, w układzie było małe obciążenie np. kilkanaście - kilkadzieśąt kohm wtedy nie trzeba by konpensacji tylko przetwornik z we donieśenia nie przyłączonym na stałe do VCC :D .

Awatar użytkownika
+5V
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: +5V » 25 lip 2005, o 22:45

ja używałem 1 metr przewodu bez cudowania, użyłem ekranowany cienki kabelek (2 przewody w przyzwoitym oplocie), działało bez najmniejszego problemu, przy bezpośrednim podłaczeniu lm'a do przetwornika adc. Pomiary "uśredniałem" w procku, robiąc chyba z 8 czy 16 pomiarow, działalo bez zarzutu z precyzją rzędu 0,1 C. Podejrzewam że jeszcze jeden metr by wiele nie zaszkodził, tym bardziej jak zadowoli cię dokładność rzędu całego stopnia C.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 1 sty 2006, o 21:24

U mnie te kable mają od 5 do 30 metrów i działa świetnie...

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 1 sty 2006, o 23:07

hmmm, przy zastosowaniu kabla w stylu UTP czyli skretki i niewielkim obciazeniu pradowym na ukladzie odbierajacym sygnal z czujnika (jkais wzmacniacz operacyjny) ta dlugosc powinna byc spora, mozna tez zamienic wartosc napiecia na wartosc pradu i taki sygnal przesylac, ale to juz kombinowanie. Zamiast LM dalbym DS18b20, osobiscie nei przetestowalem duzych dlugosci, ale bezbledne transmisje mozna uzyskac podobno nawet przy 800 metrowym przewodzie, no i ewenyualne bledy skorygoac za pomoca CRC. Minus oczywiscie taki, ze trzeba wmontowac w uklad jakiegos mikroproca.
No ale jesli odlglosc to tylko 2m, to mysle ze wystarczy na wejsciu ukladu pomiarowego dac wtórnik napieciowy na wzmacniaczu operacyjnym.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 2 sty 2006, o 20:06

Testowane na dłuuugich kablach - to musi działać :)
Jak tylko 2 metry - bez problemu, ale kabel chociaż z nazwy musi być ekranowany :)
pow. 50 cm przy gołym - świruje.
Troche doswiadczenia mam, ale nie mogę sie porównywać z tutejszymi fachowcami... :(

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”