Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zaświecenie transoptora z LPT - da się, czy się nie da...?

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Zaświecenie transoptora z LPT - da się, czy się nie da...?

Postautor: elemid » 22 gru 2005, o 19:36

Witam.

Mam drobny dylemat: chciałbym sterować transoptorem, bezpośrednio z linii portu LPT, np linii D0, czyli pin nr 2 złącza DB25 LPT.

Teoretycznie się nie da, bo w nocie katalogowej transoptora CNY17, wymagany prąd przewodzenia diody transoptora wynosi 60mA. Z portu LPT można natomiast "wyciągnąć" co najwyżej 2.6 mA przy 2.4V ( wg danych ze strony: http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html ). Niektórzy piszą o 50 mA (i bądź tu człowieku mądry... ;) )ale to i tak za mało...

Bardzo proste rozwiązanie? Zastosować tranzystory, bufory, albo ULN2803 i... koniecznie zewnętrzne zasilanie.

A ja nie chcę... Czy ktoś ma jakiś pomysł? Może istnieją jakieś niskoprądowe transoptory?

A może ktoś wymyśli w jaki sposób można zmusić transoptory CNY17 do pracy z portem LPT?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 29 gru 2005, o 22:10

Panie elemid

Pan mi pomógł, to teraz ja pomogę Panu

Niech no Pan zobaczy optotriak MOC3061. Idiody = 15mA.

Z portu LPT udało mi się je zaświecać, tylko rezystor naprawdę duży(700 omów...4komy)

Lepiej zacząć od największej rezystancji(i komu ja to mówię?)

Oczywiście cały czas z kalkulatorem i prawem Ohma w ręku :)

Z LPT wyssałem nawet 6..9 mA, więc nie wiem, gdzie tak napisali

elemid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 29 gru 2005, o 22:40

Z portu LPT udało mi się je zaświecać, tylko rezystor naprawdę duży(700 omów...4komy)

(...)

Z LPT wyssałem nawet 6..9 mA, więc nie wiem, gdzie tak napisali
Tamta wątpliwość jest już trochę nieaktualna :). Sprawdziłem, jak sytuacja wygląda w rzeczywistości.

Z tą obciążalnością LPT-ka jest różnie.

W przypadku 386-ki, którą miałem pod ręką, z każdej z linii D0...D7 LPT, przez podłączoną doń diodę LED (bez rezystora) dało się wyciągnąć 37mA. Natomiast prąd zwarcia dowolnej linii D0...D7 z masą miał wartość 45mA. A to już jest całkiem sporo :)

Tą rezystancją, którą wypadałoby wpiąć w szereg, o której piszesz, nie trzeba się aż tak przejmować, zwłaszcza, jeżeli mają to być tylko testy. Teoretycznie linię sygnałową można zewrzeć z masą - LPT ma ograniczenie prądowe, i tak nie wyciągniesz z niego więcej niż 50mA (w moim przypadku 45mA max).

OT
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: OT » 30 gru 2005, o 19:18

Proponuję dodać diody i połączyć kilka linii równolegle.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”