Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Rzecz w temacie byłaby bardzo przydatna a wykonanie zapewne bardzo proste dla wprawnego elektronika którym ja nie jestem. Na rynku brak takiego urządzenia, a zainteresowanie z pewnością byłoby duże.
Zasada działania prosta - należałoby tylko podpiąć czujnik gazowy do wskaźnika benzynowego i odpowiednio dostosować rezystancję.
Założenia są takie:
1. czujniki poziomu połączone są z masą auta (-).
2. rezystancja czunika poziomu gazu 0-90 ohm. (0 - zbiornik pusty)
3. rezystancja czujnika benzyny 0-300 0hm. (0 - zbiornik pusty)
4. przełączanie obwodu czujnik benzyny - czujnik gazu za pomocą przełącznika przez podanie napięcia (+) z komputera gazowego, np. z elektrozaworu.
5. potencjometr pozwalający ustawić właściwą rezystancję i tym samym wskazanie przy pełnym zbiorniku.
6. zabezpieczenie przed przepięciem do czujnika w zbiorniku benzyny i gazu.
Cały problem skupia się do zmiany w sposób w miarę możliwości liniowy rezystancji z czunika gazu na charakterystykę czujnika benzynowego z możliwością regulacji potencjometrem.
Podejrzewam, że dałoby się wykonać taki układ na tranzystorach, na pewno koszt nie przekraczałby 10 -20 zeta, może jest ktoś chętny na wykonanie i sprzedaż czegoś takiego?
Próbowałem sam coś wymyśleć ale czasy liceum są już odległe i mam problemy ze zrozumieniem literatury fachowej