Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wlutowałem 8 LED do LPT - jak nimi sterować?

windman
-
-
Kontaktowanie:
Wlutowałem 8 LED do LPT - jak nimi sterować?

Postautor: windman » 1 lip 2004, o 18:26

Witam serdecznie

Buduję "sterownik" który potrafi włączyć i wyłączyć do 8 urządzeń.

Sprawa wygląda na prostą. Do LPT lutuję 8 LED, które włączają bądź wyłączają przekaźniki.
Wygląda na to że wszustko co trezba zrobic to napisać soft. (może się mylę).

I tu moje pytanie.....
Jak steruje się tymi wyjściami w LPT, w jaki sposób napisać oprogramowanie, jakie instrukcje sterują poszczególnymi wyjściami LPT.

Jeśli ktoś ma oprogramowanie do czegoś takiego, lub jeszcze lepiej kod źródłowy, który mógłbym zmodyfikować na własne potrzeby... to byłbym wdzięczny za udostępnienie.

Pozdrawiam
WindMan

P.S. Czy taki program można napisać w delphi??

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 1 lip 2004, o 18:33

Oczywiście, że mozna w Delphi. Kiedyś w EdW był projekt sterownika 8 urządzeń przez LPT w cyklu tygodniowym, było nawet stosowne oprogramowanie, chyba dostępne na stronie EdW. Jak będę miał chwilę to zobaczę w którym numerze to było.

windman
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: windman » 1 lip 2004, o 18:44

Sedeczne dzięki...

Będę czekał na wiadomość co do tego numeru....

Pozdrawiam
windman@op.pl

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 2 lip 2004, o 18:52

Osiem diod LED do wysterowania przekaznika Ci nie wystarczy ;) Podejrzewam ze z pospiechu ominales pewne kwestie sterowania.
Co do programowania to napisz w jakim jezyku chcesz to robic ?? W Turbo Pascalu robi sie to latwo wpisujac linijke:
port[$378]:=wartosc
gdzie $378 to adres portu (standardowo LPT1 ma adres 378 hex)
wartosc to wartosc danej do wyslania na port
w Delphi i innych windosowych programach sprawa sie komplikuje. Zajrzyj do dzialu programowanie na tym forum jest tam kilka tematow o porcie LPT.
Pozdro
Dexter

windman
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: windman » 2 lip 2004, o 19:56

Niestety nie z pośpiechu a z lamerstwa.
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o elektronikę.

Miałem taką koncepcję:
Skoro LPT może zapalać i gasić 8 diod (a wiem że może bo wlutowałem je do LPT i świecą, taki jeden programik steruje nimi dająć różne efekty świetlne), to do tych diod podłączę 8 przekaźników optycznych i w ten sposób będę sterował 8 urządzeniami.

Jeśli koncepcja jest zła, to pomórzcie!! Jak najprościej włączyć i wyłączyć urządzenie 220V przez port LPT.

Pozdrawiam
WindMan

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 3 lip 2004, o 09:46

Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "przekaznik optyczny" Prawdopodobnie chodzi Ci o optotriak lub transoptor. Jezeli chcesz tym zalaczac urzadzenia wiekszej mocy np. zarowki 100W to niestety to nie wystarczy. Jezeli te urzadzenia beda zalaczane i wylaczane dosc rzadko to najprosciej jest dac przekaznik jako element wykonawczy (zalaczajacy) sterowany przez jeden tranzystor. Jezeli chcesz zalaczac/wylaczac szybko czyli wykorzystywac te urzadzenie do robienia roznych efektow swietlnych to elementem wykonawczym musi byc triak (dla napiec sieciowych) lub tranzystor MOSFET (dla nizszych napiec). Sterowanie wtedy sie nieco komplikuje i podraza cala zabawe. W Elektronice Praktycznej lub w Elektronice Dla Wszystkich napewno kiedys bylo takie urzadzenie. Przeszukaj archiwum na stronach EP i EdW. Napewno tez jest program sterujacy do tej zabawki.
Pozdro
Dexter

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 4 lip 2004, o 22:31

Oczywiście, że mozna w Delphi. Kiedyś w EdW był projekt sterownika 8 urządzeń przez LPT w cyklu tygodniowym, było nawet stosowne oprogramowanie, chyba dostępne na stronie EdW. Jak będę miał chwilę to zobaczę w którym numerze to było.
Ten numer to 9/00. Już wysłałem pdfa

JDawid
-
-

Ten pdf :)

Postautor: JDawid » 22 gru 2005, o 00:16

Mogę też dostać ten pdf'ik?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”