Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjak zabezpieczyć system
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam firmowego laptopa, którego mogę używać cały czas, również w domu. Problem w tym, że chciałbym serfować po necie, ale boję się zagrożenia zaśmiecenia systemu, albo co gorsza konieczności instalowania systemu powtórnie. Nie wchodzi to w grę ponieważ nie mam instalek programów firmowych. Wolałbym, aby w firmie nie wiedzieli, że używam go do celów prywatnych. Jak zrobić kopię dysku, albo podłaczyć dysk zewnętrzny np. ze stacjonarnego kompa (aktualnie takim dysponuję). W laptopie zainstalowany jest system win2000 prof. i jest nagrywarka cd-rom. Proszę o praktyczne porady. Pozdrawiam
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
A nie wystarczy ci po prostu jakis antywirus i firewall?? ja to mam i styka nic sie nie dzieje a jak cos znajdzie to usuwa odrazu tylko musisz miec aktualna wersje(aktualizacje pobiera automatycznie) a ta twoja propozycja jest trudna w realizacji(tak mi sie wydaje ) nie mam stycznosci z laptopem to nie bardzo sie teraz orientuje ale zewnetrznie chyba dysku nie podlaczysz a otwierac go raczej nie bedziesz moze ktos inny ci pomoze
pozdrawiam
pozdrawiam
Laptopy zwykle maja mozliwosc wyjecia "szufladki" z dyskiem. Wiec mozesz kupic sobie taki 2,5" dysk + odpowiednia werjse kieszonki. Niestety dla Ciebie to kosztuje.
Jest tez mozliwosc podlaczenia bezposrednio dysku 3,5" do zlacza 2,5" Tyle ze to drugie jest 44 pinowe i zawiera w sobie zasilanie (i tylko 1 napieciem), a nie tak jak w 3,5" 40 pin tasma + 4 zasilki. Jesli nie wiesz jak to wyglada, to kup sobie gotowa przejsciowke, koszt kilkunastu zl. Ale... bedziesz mial zlacze jakie jest wewnatrz kieszeni, a nie zlacze lapa, a wiec lekko zakombinowac i tak bedziesz musial.
A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem.
Jest tez mozliwosc podlaczenia bezposrednio dysku 3,5" do zlacza 2,5" Tyle ze to drugie jest 44 pinowe i zawiera w sobie zasilanie (i tylko 1 napieciem), a nie tak jak w 3,5" 40 pin tasma + 4 zasilki. Jesli nie wiesz jak to wyglada, to kup sobie gotowa przejsciowke, koszt kilkunastu zl. Ale... bedziesz mial zlacze jakie jest wewnatrz kieszeni, a nie zlacze lapa, a wiec lekko zakombinowac i tak bedziesz musial.
A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem.
To z przejściówkami rozumię i byłoby dobre-sprawdzę, ale ten tekst:
>A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem<
jest dla mnie niezrozumiały, niestety nie jestem na poziomie slangu komputerowego
możesz to przełożyć na j. polski?
dzięki za dotychczasowe wsparcie.
>A skoro w lapie masz smazarke, to zrob sobie backup calego systemu, chocby ghostem<
jest dla mnie niezrozumiały, niestety nie jestem na poziomie slangu komputerowego
dzięki za dotychczasowe wsparcie.
Skoro masz nagrywarke plytek CD (DVD), to wykozystaj program ghost (niestety komercja) lub inny podobny, i wykonaj nim kopie systemu na plytkach. Tzw. kopia bezpieczenstwa, od biedy mozesz do tego uzyc wbudowane w windowas narzedzia o takiej wlasnie nazwie (kopia bezpieczenstwa). Wowczas w najgorszym przypadku bedziesz mogl "przywrocic" system do momentu z dnia wykonania backupu.To z przejściówkami rozumię i byłoby dobre-sprawdzę, ale ten tekst:
Mowi sie supportdzięki za dotychczasowe wsparcie.