Witam!
Czy jest możliwa zamiana tranzystorów germanowych na krzemowe?
Które parametry katalogowe są tu najważniejsze?
Stanisław.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZamiana tranzystorów german/krzem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zamiana tranzystorów german/krzem
Bardzo dziękuję
Wpadł mi w ręce schemat wobulatora ze starego radzieckiego czasopisma "RADIO" z lat 70-tych i tam większość tranzystoróe to germany.
Pozdrowienia
Stanisław
Wpadł mi w ręce schemat wobulatora ze starego radzieckiego czasopisma "RADIO" z lat 70-tych i tam większość tranzystoróe to germany.
Pozdrowienia
Stanisław
To oczywiście tylko poczatek Punkt pracy tranzystora germanowego ( w znakomitej większości PNP) jest inny niz punkt pracy teranzystorów krzemowych. Nie da się zamienić bez przeróbek układu tranzystora germanowego krzemowym na przykład we wzmacniaczu audio. Popatrz tutaj http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... /TG5.shtmlJest taka możliwość. Patrząc na parametry trzeba zwrócić uwagę na maksymalną moc strat, prąd, napięcie na poszczególnych złączach tranzystora (Vce, Vcb, Veb) i czy tranzystor jest NPN czy PNP. Oczywiście stosujemy tranzystor o parametrach podobnych lub nieco wyższych.
no tak ,ale to ma byc wobulator, czyli.....No tak A jeżeli to nie jest układ audio ani jakiś inny "precyzyjny" układ, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie ?
Powiem tak: Nie da sie zamienic tranzystorów germanowych krzemowymi w prawie żadnym układzie poza moze najprostszym kluczu bez sporych zmian w układzie. Co za tym idzie taka zamiana nie jest mozliwa bez komplatnego przeprojektowania układu. Moja odpowiedź na pytanie autora postu brzmi: nie da sie tak poprostu zastosować tranzystorów krzemowych zamiast germanowych. Przykro mi bardzo . Moze ktos ma inne zdanie?