Witam!
Czy jest możliwa zamiana tranzystorów germanowych na krzemowe?
Które parametry katalogowe są tu najważniejsze?
Stanisław.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZamiana tranzystorów german/krzem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zamiana tranzystorów german/krzem
Bardzo dziękuję
Wpadł mi w ręce schemat wobulatora ze starego radzieckiego czasopisma "RADIO" z lat 70-tych i tam większość tranzystoróe to germany.
Pozdrowienia
Stanisław
Wpadł mi w ręce schemat wobulatora ze starego radzieckiego czasopisma "RADIO" z lat 70-tych i tam większość tranzystoróe to germany.
Pozdrowienia
Stanisław
To oczywiście tylko poczatekJest taka możliwość. Patrząc na parametry trzeba zwrócić uwagę na maksymalną moc strat, prąd, napięcie na poszczególnych złączach tranzystora (Vce, Vcb, Veb) i czy tranzystor jest NPN czy PNP. Oczywiście stosujemy tranzystor o parametrach podobnych lub nieco wyższych.

no tak ,ale to ma byc wobulator, czyli.....No takA jeżeli to nie jest układ audio ani jakiś inny "precyzyjny" układ, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie ?
Powiem tak: Nie da sie zamienic tranzystorów germanowych krzemowymi w prawie żadnym układzie poza moze najprostszym kluczu bez sporych zmian w układzie. Co za tym idzie taka zamiana nie jest mozliwa bez komplatnego przeprojektowania układu. Moja odpowiedź na pytanie autora postu brzmi: nie da sie tak poprostu zastosować tranzystorów krzemowych zamiast germanowych. Przykro mi bardzo