Witam
Czy ktoś zrobił "Mikroprocesorowy miernik częstotliwości" z Praktyczny Elektronik 10/1995.
Interesuje mnie czy dobrze działa i jaki wyświetlacz został użyty?
Za wszystkie informacje będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMiernik częstotliwości
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ja go kiedyś zrobiłem i mam do dzisiaj.Mój jest w pierwszej wersji z wyświetlaczem lcd 2x24, później mozna było kupić program dla wersji z wyświetlaczem 2x16. Działa dobrze, jedynie czasami są problemy z inicjalizacją wyświetlacza powłączeniu zasilania ( objawia się to wyświetlaniem śmieci na wyświetlaczu ). Nie wiem czy to jest wina programu czy mojego egzemplarza wyświetlacza. Poza tym są problemy z klawiaturą (przeskakiwanie nastaw o jedną wartość do przodu lub do tyłu). To też może być winą złej obsługi programowej klawiatury lub niskiej jakości przycisków.
Miernik częstotliwości
Dziękuje Ci "wiertacz"za odpowiedż.
Teraz wiem że nie ma błędów konstrukcyjnych i programowych,jedynie małe niedociągnięcia.
Nie wiem tylko skąd zdobyć program na wyświetlacz 2x16 ,skoro pismo dawno nie istnieje?
Teraz wiem że nie ma błędów konstrukcyjnych i programowych,jedynie małe niedociągnięcia.
Nie wiem tylko skąd zdobyć program na wyświetlacz 2x16 ,skoro pismo dawno nie istnieje?