Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z zablokowanym biosem

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:
Problem z zablokowanym biosem

Postautor: piterino_16 » 18 lis 2005, o 21:43

Mam kompa do naprawy trzeba zformatowac dysk a system nie chce mi ruszuc z plyty(ani z 98 ani z Xp)a bios jest zablokowany i nie moge ustawic zeby startowal system z plyty. Jak odblokowac tego biosa albo jak ustawic zeby najpierw szukal systemu na plycie potem dopiero na twardzielu?? pomocy(pilne) :?

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 18 lis 2005, o 21:54

Hasła uniwersalne, ewentualnie odłaczenie baterii.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 19 lis 2005, o 09:19

a zna ktos takie hasla bo baterii nie moge wyjac bo komp jest zablombowany wiec tylko kody moga zedzialac ??

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 19 lis 2005, o 09:37

:) Powiedz mi jaki bylby sens zabezpieczyc komputer haslem jak kazdy by mogl je odczytac? Hasla nie da sie odczytac ale jest mozliwe jego wykasowanie (czytaj powrocenie do ustawien fabrycznych) a to z reguly robi sie tak jak powiedzial radzio przez wyjecie bateri lub przez przestawienie na chwile zwory lub nacisniecie specjalnego przycisku. A skoro masz na kompie plomby to raczej nic nie jestes wstanie zrobic. A tak wogole to jesli chcesz dostac dokladna odpowiedz musisz dokladnie zadac pytanie bo to tak jak bys powiedzial ze chcesz otworzyc samochod ale nie podajesz marki :idea: Dlatego podaj typ kompa bo moze np w instrukcji bedzie opis jak bez otwierania mozna go przestawic ale bez informacji co to jest to nikt Ci nie jest w stanie pomoc chocby :no: wiem jak bardzo chcial :wink:
:D

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 19 lis 2005, o 11:05

ACeK:

Ale Radzio nie wspominal nic o lamaniu hasla tylko o tzw. haslach uniwersalnych .

Ale z sensem Twojej notki sie zgadzam, jesli nie jest w stanie sam dotrzec do takich hasel, a ktos mu komputer zaplombowal to znaczy ze nie ma odpowiedniej wiedzy/umiejetnosci by grzebanie zaczynal.

Wlad
-
-

Postautor: Wlad » 3 gru 2005, o 20:59

a zna ktos takie hasla bo baterii nie moge wyjac bo komp jest zablombowany wiec tylko kody moga zedzialac ??
Witam!
Nie wiem czy ten post jest jeszcze aktualny, u mnie działa przywracanie ustawień fabrycznych ... wyłączyć kompa wcisnąć i trzymać klawisz "Insert" trzymając klawisz włączyc kompa.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”