Jestem troche zacofany jesli chodzi o sterowanie z triakiem (i nie tylko ) dlatego mam pytanie czy jest mozliwe reglowanie mocy triakiem np 30% albo 60% z wlaczeniem go w zerze (nie chodzi o grupowe do zasilania grzalek). Bo z tego co pamietam by wylaczyc triaka trzeba przerwac jego prad a to wymusza zmiana polaryzacji dlatego mam takie watpliwosci
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRegulacja w zerze triaka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Dokładnie tak jak wyżej w postach. Triak to taki fajny stwór, że wyłącza się przy każdym przechodzeniu przebiegu przez zero tak, więc triakiem nie steruje się przez wyłączanie go tylko przez włączanie z opóźnieniem a wyłączenie już samo się zrobi. W związku z tym nie da się włączać triaka w zerze, jeśli chcesz regulować moc. To działa tylko przy pełnych przebiegach sinusoidy, czyli np. sterowanie grupowe, ale niestety nie zawsze można zastosować taki system sterowania. Tak na marginesie, jeśli zdecydujesz się na włączanie w zerze (z w/w warunkami) to prostym i chyba dobrym rozwiązaniem jest transoptor MOC3040 (chyba taki jest jego symbol) Sprawę zera załatwia bez naszej wiedzy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.