Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak to zrobić ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Jest taka sprawa , znam się na programowaniu w c++ i troche w asemblerku a chce mieć możliwość najlepiej przez port usb kontrolowania np. zarówki (włączać wyłaczać za pomocą komputera) przy czym żarówka ma swoje własne zasilanie . I druga sprawa kontrola voltów na tej żarówce . Żarówek może być kilka a mimo to chciałbym kontrolować je korzystając z jednego gniazda usb. Przy czym w ogóle nie mam pojęcia o elektronice i jak się do tego zabrać, jeśli ktoś wie to był bym bardzo wdzięczny.
Jest taka sprawa , znam się na programowaniu w c++ i troche w asemblerku a chce mieć możliwość najlepiej przez port usb kontrolowania np. zarówki (włączać wyłaczać za pomocą komputera) przy czym żarówka ma swoje własne zasilanie . I druga sprawa kontrola voltów na tej żarówce . Żarówek może być kilka a mimo to chciałbym kontrolować je korzystając z jednego gniazda usb. Przy czym w ogóle nie mam pojęcia o elektronice i jak się do tego zabrać, jeśli ktoś wie to był bym bardzo wdzięczny.
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Już wszystko jasne , w temacie o kontrolowaniu silników krokowych z lpt wszystko zostało już powiedziane , ale ciekawi mnie - pytam z czystej ciekawości nie zamierzam robić co potrzebne było by jesli chodzi o elektronike , do kontroli np. takich silników korzystając z portu usb. SKoro tam są tylko 2 piny wysyłające dane ?
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Eeee tam, tak to każdy potrafi . A tam gdzie nie wymaga się dużych szybkości HID może być niezłym rozwiązaniem (przynajmniej tak sądzę).Najprostszym wyjsciem jest zastosowanie FT245BM, ktory ma gotowe sterowniki do Win i moze pracowac jako port prawie zwykly I/O. Tanio, prosto, wygodnie i bez koniecznosci udawania, ze zarowka to HID.
Pzdr
PZb