Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięskaner sieciowy - parametry
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam.
mam problem z dwoma parametrami skanera sieciowego. są to Link Lenght (długość łącza) i Impedance (impedancja). problem polega na tym, ze nie skserowały mi sie wszystkie strony z instrukcji i nie mam opisu tych dwóch parametrów. i tu moja prosba: czy ktoś mógłby mi to krótki i sensownie opisać?? (to co znalazłam w necie wogole mi do głowy nie wchodzi...)
z góry dzięki!!!
mam problem z dwoma parametrami skanera sieciowego. są to Link Lenght (długość łącza) i Impedance (impedancja). problem polega na tym, ze nie skserowały mi sie wszystkie strony z instrukcji i nie mam opisu tych dwóch parametrów. i tu moja prosba: czy ktoś mógłby mi to krótki i sensownie opisać?? (to co znalazłam w necie wogole mi do głowy nie wchodzi...)
z góry dzięki!!!
Ostatnio zmieniony 7 lis 2005, o 21:58 przez majka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
- Kontaktowanie:
ciezko studiujaca kobieto nie jestem fachowcem ale tak na zdrowy rozum (mam nadzieje)
Link Lenght jest to dlugosc jaka moze byc maksymalna polaczenia za pomoca skretki cat 5 (dokladna dlugosc podana w pdf stopa ma 12 cali czyli okolo 30,48 cm)
Impedance to powinnas znac a jesli nie to poszukaj sama w koncu jestes ciezko pracujaca hihi
[ Dodano: 07-11-2005, 21:36 ]
Arek podrywaj tylko pomagaj
Link Lenght jest to dlugosc jaka moze byc maksymalna polaczenia za pomoca skretki cat 5 (dokladna dlugosc podana w pdf stopa ma 12 cali czyli okolo 30,48 cm)
Impedance to powinnas znac a jesli nie to poszukaj sama w koncu jestes ciezko pracujaca hihi
[ Dodano: 07-11-2005, 21:36 ]
Arek podrywaj tylko pomagaj
to jeszcze troche pochodzi i beda jeszcze z Ciebie ludzie Twoja defincja raczej nie jest impedacji tylko co moze powodowac zla impedacje a uzywajac tego wlasnie miernika mozesz to zmierzyc jaka jest impedacja i jesli odbiega od normy powodem moze byc to co wymienilas im dluzszy kabel impedacja bedzie wieksza
BTW lepiej zmien to wygasniecie bo jeszcze dostniesz ostrzezenie od moda (choc pewnie Lady bedzie miala wzgledy)
BTW lepiej zmien to wygasniecie bo jeszcze dostniesz ostrzezenie od moda (choc pewnie Lady bedzie miala wzgledy)
-
- -
- Kontaktowanie:
Ależ ja nie podrywam tylko daję dobre praktyczne rady . Na kierunkach typu informatyka większość wykładówców to siłą rzeczy mężczyźni, a któż z nas nie zmięknie nieco na ładny uśmiech przedstawicielki płci przeciwnej (ja w każdym razie od razu ).
PS. nie Link Lenght tylko Link Length chyba, bo gdy w googlach wpisze się to pierwsze to druga z kolei strona tak jakoś średnio z elektroniką się wiąże...
PS. nie Link Lenght tylko Link Length chyba, bo gdy w googlach wpisze się to pierwsze to druga z kolei strona tak jakoś średnio z elektroniką się wiąże...
Sprawdzales ??PS. nie Link Lenght tylko Link Length chyba, bo gdy w googlach wpisze się to pierwsze to druga z kolei strona tak jakoś średnio z elektroniką się wiąże...
To jesli mowa o ethernecie to jest to 100m przewidziane. 90m na kabel horyzontalny, 3m na patchcord po stronie hosta, 6m na patchcord po stronie rozdzielni, 1m w zapasie. Tak sie najogolniej przyjmuje i tak zapisuja to w standardzie.ciezko studiujaca kobieto nie jestem fachowcem ale tak na zdrowy rozum (mam nadzieje)
Post nie powinien byc z data wygasniecia, poniewaz ktos jeszcze, w niedalekiej przyszlosci moze skozystac z tych informacji. Od tego forum ma search.
Trochę późno ale może jeszcze tu zajrzysz. Skaner o który pytasz jest sprzętem pomiarowym do ustalania jakości łącz i diagnozowania problemów w okablowaniu strukturalnym. Link Length to opcja do mierzenia AKTUALNEJ długosci badanego połączenia (aby było poprawne trzeba prawidłowo okreslić parametry kabla, wystarczy pewnie wybrać producenta i typ, oraz użyć atestowanych kabli do przyłaczenia się ze skanerem do okablowania) Impedance to pomiar impedancji AKTUALNEGO połączenia(uwagi jak wyżej) Okablowanie wykonywane jest w określonej klasie(kategorii) np. kat.5 albo 5+ albo 6. Uzywa się do tego odpowiednich kabli i przyłączy oraz trzeba zachować określone procedury. ostateczny efekt trzeba sprawdzić właśnie skanerem tego typu i sprawdzić czy parametry np impedancja (ta rzeczywista dla danego połaczenia) jest taka jak w wymaganiach dla określonej kategorii. Definicję impedancji to już chyba znalazłaś. Powodzenia.
Wwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zaliczyłam kolokwium!!!!
oczywiście wszystką teorię umialam na blachę ale nie musiałam odpowiadać. psor powiedzial ze jeśli ktoś (ktokolwiek) pobije rekord poprzedniej grupy (wykasowanie katalogu, zalozenie swojego i zrobienie pomiarów) który wynosił 1 min 20 sek i zrobi to na 100% to nie bedzie musiał odpowiadać. nio. mi sie udało w 1 min 18 sekund jako jedynej z 20-osobowej grupy facetów!!!
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
zaliczyłam kolokwium!!!!
oczywiście wszystką teorię umialam na blachę ale nie musiałam odpowiadać. psor powiedzial ze jeśli ktoś (ktokolwiek) pobije rekord poprzedniej grupy (wykasowanie katalogu, zalozenie swojego i zrobienie pomiarów) który wynosił 1 min 20 sek i zrobi to na 100% to nie bedzie musiał odpowiadać. nio. mi sie udało w 1 min 18 sekund jako jedynej z 20-osobowej grupy facetów!!!
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
-
- -
- Kontaktowanie: