Witam
Małe pytanie w sprawie Protela 99SE. Czy za każdym razem, kiedy tworzę nowy projekt a właściwie PCB to muszę na nowo ustalać reguły RULES?
Drugie pytanie jest podobne, ponieważ kiedy robię nową płytkę to również musze zmieniać na nowo DESIGN/OPTIONS/OPTIONS/SNAP X i Y również COMPONENT X i Y.
Czy robię coś nie tak czy tak musi być?
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięReguły w Protel99SE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jeśli chodzi o Design Rules, to chyba niestety tak. Z tym, że raz nastawione Rulez możesz spod pewnej PCB wyeksportować (Design Rules/[Menu]/Export Rules...), a w kolejnych PCB analogicznie je zaimportować.
Niektóre wartości można zadeklarować na stałe i będą one obowiązywać w każdej nowej PCB (prawym myszki na puste pole PCB/Options/Preferences/[Defaults]).
Wielkość ogólnego Grid można zawsze na biegu zmienić przez ^g.
Najszybszą metodą przy nowej PCB jest chyba jednak skopiowanie i przemianowanie gotowej, z wymaganymi ustawieniami.
Niektóre wartości można zadeklarować na stałe i będą one obowiązywać w każdej nowej PCB (prawym myszki na puste pole PCB/Options/Preferences/[Defaults]).
Wielkość ogólnego Grid można zawsze na biegu zmienić przez ^g.
Najszybszą metodą przy nowej PCB jest chyba jednak skopiowanie i przemianowanie gotowej, z wymaganymi ustawieniami.
Witam Cię czarutek.
Problem z tym, że właśnie próbowałem wyeksportować a następnie importować raz ustawione reguły, ale niestety nic z tego nie wyszło. Nie wiem gdzie leży problem. Robiłem tak Design Rules/[Menu]/Export Rules/ następnie wyskakiwało okienko Eksport Options gdzie nic nie zmieniałem, czyli pozostały niezaznaczone dwie opcje High speed i Signal Integrity (zresztą później próbowałem również z zaznaczonymi tymi opcjami) następnie ok. no i później to różnie kombinowałem, ale efekt był żaden. Jeśli możesz mi coś pomóc będę wdzięczny, bo widzę, że masz pojęcie na temat Protel-a (kiedyś zresztą również mi pomogłeś w Protelu).
Pozdrawiam.
Problem z tym, że właśnie próbowałem wyeksportować a następnie importować raz ustawione reguły, ale niestety nic z tego nie wyszło. Nie wiem gdzie leży problem. Robiłem tak Design Rules/[Menu]/Export Rules/ następnie wyskakiwało okienko Eksport Options gdzie nic nie zmieniałem, czyli pozostały niezaznaczone dwie opcje High speed i Signal Integrity (zresztą później próbowałem również z zaznaczonymi tymi opcjami) następnie ok. no i później to różnie kombinowałem, ale efekt był żaden. Jeśli możesz mi coś pomóc będę wdzięczny, bo widzę, że masz pojęcie na temat Protel-a (kiedyś zresztą również mi pomogłeś w Protelu).
Pozdrawiam.
Witaj Tom.
Coś nie tak. U mnie, po wyeksportowaniu ustawionych Rules spod jednej PCB powstaje plik *.RUL. Jeśli teraz utworzę nową, surową PCB i zaimportuję *.RUL (z zahaczeniem np. wszystkich opcji), to wszystkie reguły wczytują się do reguł tej nowej PCB.
Nie widzę tylko różnicy między Overwrite i Add przy imporcie.
W 99SE jest najwyraźniej sporo niedoróbek. Ja akurat zamiast tworzyć nową PCB, po prostu kopiuję którąś z poprzednich (z wymaganymi regułami), zmieniam jej nazwę i wszystko z niej usuwam. Mniej przy tym stresów...
Coś nie tak. U mnie, po wyeksportowaniu ustawionych Rules spod jednej PCB powstaje plik *.RUL. Jeśli teraz utworzę nową, surową PCB i zaimportuję *.RUL (z zahaczeniem np. wszystkich opcji), to wszystkie reguły wczytują się do reguł tej nowej PCB.
Nie widzę tylko różnicy między Overwrite i Add przy imporcie.
W 99SE jest najwyraźniej sporo niedoróbek. Ja akurat zamiast tworzyć nową PCB, po prostu kopiuję którąś z poprzednich (z wymaganymi regułami), zmieniam jej nazwę i wszystko z niej usuwam. Mniej przy tym stresów...
Dzięki czarutek zastosowałem się do twoich zaleceń tzn. nie zwracam uwagi na reguły i zasady tylko tak jak Ty kopiuję płytkę z poprzedniego projektu z ustalonymi już regułami itd... Dziękuję bardzo za pomoc, jeśli pozwolisz to odezwę się jeszcze kiedyś w sprawie Protela, bo jak widzę masz tu dużo do powiedzenia.
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek