Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRoHS a układy robione w domu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam pytanie o dyrektywę RoHS: czy będzie ona dotyczyć też prototypów / układów robionych w domu dla siebie?
-
- -
- Kontaktowanie:
Elementy tzw. "bezołowiowe" można lutować taką samą cyną, lutownicą (i temperaturą) jak do tej pory, problem pojawiłby sie dopiero gdybyś miał cynę, płytki i temeperaturę lutowania (30 do 40 stopni wyzszą niż przy lutowaniu "ołowiowym") przygotowane do lutowania bezołowiowego, a chciałbys lutować elementy "ołowiowe". Już od poczatku roku 2005 wielu dostawców dosrtarcza elementy PbFree.
-
- -
- Kontaktowanie:
A tak w ogóle, to całe to RoHS to kolejna "mądra inaczej" dyrektywa jaśnie oświeconej EU. Że niby środowisko i ludzi chroni???? Przeciętny mieszkaniec socjal-eurolandu wdycha tyle świństw i zjada tyle chemii, że usunięcie ołowiu z lutowia itp. rzeczy nic jemu ani środowisku nie pomoże.
No, ale prawnicy i inni hochsztaplerzy (hochsztaplerowie?) muszą mieć co robić.
No, ale prawnicy i inni hochsztaplerzy (hochsztaplerowie?) muszą mieć co robić.
-
- -
- Kontaktowanie:
Przepraszam że wspieram konkuręcje - edw 11/2005, ale jest tam arykuł ,,RoHS i Pb-free'' a w nim tabelka.
Kod: Zaznacz cały
PRZYBLIŻONE PROCENTOWA ZUŻYCIE OŁOWIU W PRZEMYŚLE Z ROCZNEJ PRODUKCJI WYNOSZĄCEJ AŻ 5 MILIONÓW TON
AKUMULATOWY OŁOWIOWE............81%
TLENKI OŁOWIU (SZKŁO, FARBY)....5%
AMUNICJA........................4,5%
...
STOPY LUTOWNICZE................~1%
-
- -
- Kontaktowanie:
Fragment dzisiejszego art. z onetu (może prawdziwy) dotyczącego fałszowania żywności:
"Unijne normy dotyczące rtęci odnoszą się wyłącznie do ryb. Jeszcze bardziej tolerancyjne jest obecnie prawo dotyczące kadmu – metalu wysoce rakotwórczego. Po 1 maja 2004 roku do Polski można sprowadzać żywność o podwyższonej jego zawartości."
Może więc unijni spece od środowiska powinni zacząć od tego, żeby obywatele euro-landu przestali jeść g****, a lutowia niech się czepią później....
"Unijne normy dotyczące rtęci odnoszą się wyłącznie do ryb. Jeszcze bardziej tolerancyjne jest obecnie prawo dotyczące kadmu – metalu wysoce rakotwórczego. Po 1 maja 2004 roku do Polski można sprowadzać żywność o podwyższonej jego zawartości."
Może więc unijni spece od środowiska powinni zacząć od tego, żeby obywatele euro-landu przestali jeść g****, a lutowia niech się czepią później....
Tu się chyba troche mylisz, bez problemu mozna oddać baterie, zobacz tu http://www.reba.pl/ w szkołach np te akcje sie odbywają sam regularnie przekazuję do "zaprzyjaźnionej" szkoły zużyte baterie.Co mnie smieszy to ze chyba bardzej szkodliwe sa baterie ktore laduja w koszu i nikt sobie z tego nic nie robi nawet jak ktos by chcial je odac to nikt chce ich przyjmowac
Wojtek uwiesz mi ze bardzo chcialbym sie myslic bo zalezy mi na ochronie srodowiska i moje smieci sa calkowicie segregowane. Tyle ze co innego na papierze (czytaj net) a co innego w zyciu przelecialem pobieznie strone z linka "pachnie nowoscia" i pewnie jeszcze duzo wody uplynie jak zacznie dzialac ale cieszy mnie taka akcja tyle ze nie znalazlem tam nawet jednego adresu poza w-wa gdzie co kolwiek mozna a sama sztuka dla sztuki mnie nie zadawala (w tym przypadku)
To nie nowość działa to juz kilka lat, od trzech lat oddaję zebrane baterie w ramach tej akcji a to że jest jeden adres w Warszawie i co z tego? Też nie jestem z Warszawy, wysyłają po nawiązaniu kontaktu pojemniki do zbiórki baterii (widziałem na własne oczy ) Oferta jest kierowana do firm szkół i samorządów inna sprawa czy samorządy szkoły i firmy chcą nawiązać współpracę czy wolą baterie wyrzucić do śmieci.