Witam ALL. Mam taki problem:
Mam 3 PC-ty, jeden z nich jest podłączony z 8 kamerami, chcę uzyskać taki system zasilania awaryjnego aby, po zaniku napiecia:
- miałem na około 8-12 minut zasilanie na 2 PC-tach (w przyszłości do 5 PC-tów),
- i na tym co jestdołączony do 8 kamer (220V), ten układ ma wytrzymać ok.8-10 godzin.
Jaki radzicie system awaryjnego zasilania zaprojektować?
ps. czytałem już trochę tych postów na forum i nie wiem co wybrać/dobrać do moich potrzeb.
ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI I SUGESTIE ---> DZIĘKI
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPoszukuję rozwiązania zasilania awaryjnego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Przy tych czasach podtrzymań żadne amatorskie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Zwłaszcza jeśli chodzi o układ z kamerami (niezawodność). 10-godzinne podtrzymanie pracy komputra i 8 kamer jest potwornie kosztowne jeśli chodzi o pobór energii z akumulatorów. Przykład :
Zakłdając pobór mocy na poziomie 500W (przypuszczalnie) UPS zdolny do 10 godzinnego podtrzymania zasilania waży pół tony: http://www.apcc.com.pl/resource/include ... SYA8K16IXR
Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być generator spalinowy (na czas uruchomienia generatora zwykły UPS).
Zakłdając pobór mocy na poziomie 500W (przypuszczalnie) UPS zdolny do 10 godzinnego podtrzymania zasilania waży pół tony: http://www.apcc.com.pl/resource/include ... SYA8K16IXR
Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być generator spalinowy (na czas uruchomienia generatora zwykły UPS).
A czy duzo czasu (wysiłku) oraz pieniędzy potrzeba, aby zrobić sterowanie do przełączenia z UPS na agregat spalinowy, który by np. po 3 minutach sie uruchamiał automatycznie(jak to zrobić) i gasł, gdy przyjdzie napięcie podstawowe?Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być generator spalinowy (na czas uruchomienia generatora zwykły UPS).
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i raczej polecałbym skorzystnie z firm zawodowo zajmujących się tego typu systemami. Wiem, że to trochę kosztuje, ale biorąc pod uwagę szkody mogące być efektem przerwy w działaniu zasilanego systemu (domyślam się że to monitoring obiektu) chyba warto zapłacić i mieć pewność działania.
Widzę że trzeba będzie się podjąć budowy systemu na agregatorze spalinowym. Więc zacznę szukać zestawu prądotwórczego -> agregatora i konstruować sterownik/rozrusznik załączający agregator. Szukać będę również schematu sterownika/czujnika do czasowego włączenia/wyłączenia napięcia awaryjnego.
ps. Jeżeli ktoś taki problem przerabiał, proszę o informacje co do problemów.
I jeszce pytanko o jakiej mocy użyć agregator?
ps. Jeżeli ktoś taki problem przerabiał, proszę o informacje co do problemów.
I jeszce pytanko o jakiej mocy użyć agregator?
Budowałem Powiedzmy podobny kuład.I nie nastręczył mi to wiekszych problemów. Musisz zbudowac układ który po zamiku napięcia sieci przez jakiś dłuższy czas (w tym wypadku no.połowę czsu podtrzymania przez UPS) odpali genegator spalinowy i porzełączy zasilanie z sieci na generator. Myśle że nie bede miał problemów z tkim czymś wiec jak bedzies zmiał problemy to pisz na gg np.