Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak czytac schematy,uklady(czy to trzeba pojac czy bez tego)

fosafosa
-
-
Kontaktowanie:
Jak czytac schematy,uklady(czy to trzeba pojac czy bez tego)

Postautor: fosafosa » 26 paź 2005, o 08:26

Hi,
Mam takie pytanie czy moge gdzies znalezc cos na temat jak te prady i to wszystko idzie?? Ze niby od + do -(tak sie pryjelo bo ktos sie pomylil kiedys) a w rzeczywistosci to jest od minusa do plusa?() Czy macie moze jakiegos e-booka zeby byly wyjasnione te podstawy(moze byc po ang) najlepiej strona jakas albo e=book(ewentualnie ksiazka ) bardzo mi zalezy na nauczeniu sie tych podstaw jak to czytac itd. Ze niby mam to czytac ze prad idzie rownomiernie patrze od gdzie w zrodle pradu jest + do - ? Czy to nie ma znaczenia? W ogole tyle tych galezi itd... a nigdzie nie ma napisane jak to sie czyta tzn. od poczatku jak sie kierowac itd. Co z tego ze wiem co to rezystor, tranzystor, kondensator ale mi chodzi jak to sie czyta(np. na podstawie tranzystora). Co z tego ze wiem sa jakies tam pasma itd jak nie wiem jak to sie czyta na rysunku. Moze by ktos narysowal cos tak na szybko w paincie z numerkami co gdzie jest pierwsze(czy to w ogole jest wazne) np. na podstawie tranzystora. W ogole to jest nie do pojecia jezeli jest z 2,3 oczka juz(nawet 1 lol). Jakies info, linki ? Wszedzie jest pelno tego co to jest ale nigdzie nie ma jak to sie czyta i w ogole. Fakt ze nigdy jeszcze niczego nie robilem praktycznie. ALe najpierw chcialbym troche poczytac ale jak skoro nic z rysunkow nie rozumiem mimo ze co to sa poszczegolne elementy wiem. Sorry za taki dziwny post ale serio to mnie wkr.. ze ngdzie nie ma tych podstaw czytania rysunku. Chyba ze tego sie nie czyta i tego pojac sie nie da i nie jest to wazne wtedy ok. :I :?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 26 paź 2005, o 09:05

:) Jestes starym czlowiekiem i powinienes juz takie rzeczy wiedziec ;) pierwsza rzecz to duzo informacji jest na naszym forum i wystarczy sobie zamiast pisac posta poczytac :idea: ale z reguly kazdy jest leniwy ;) Skoro chcesz sie uczyc to Twoja biblia powinny byc google z ktorej przy odrobinie zaparcie duzo mozna sie nauczyc :P na poczatek polece Ci stronke :arrow: Wojtek potem sprobuj malej :arrow: ksiazeczki a jako trzecie :arrow: przyjemne z pozytecznym (angielski, prosta teoria i uklady) to tyle na poczatek old man :wink:
:D

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 26 paź 2005, o 13:10

Sam jestem w technikum elektronicznym i mam taką ksiażke ,,CZYTAM RYSUNEK ELEKTRYCZNY" cz.2 autor Karol MICHEL i TADEUSZ SAPIŃSKI koszt 13 zł wszystko jest oto co pytasz w poscie a że jest tego troche to nie przytaczam :D ale ksiazke polecam od poczatku do konca wyjasnione :D

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 26 paź 2005, o 16:59

Myślę że jak na swój wiek jesteś bystry więc ...
odłóż lektury na bok i weż schemat ideowy (nigdy blokowy) TV np SONY (przyp. każdy dowolny) ...przeanalizuj drogę dodatniej połówki sinusoidy na wejściu do zasilacza a kończąc na pędzącym w kierunku kineskopu elektronie zabarwiającym luminofor w kolorze np R ([glow=red]red[/glow]) :P

...ja próbowałem... utknąłem zaraz za mostkiem prostowniczym za trafo :lol:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”