Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

programator układów GAL

kesick
-
-
Kontaktowanie:
programator układów GAL

Postautor: kesick » 17 paź 2005, o 21:08

Mam modułowy sterownik mikroprocesorowy PRO-552, który zawiera w swojej strukturze GAL16V8. Chciałbym się 'dobrać' do GAL'a i go zaprogramować, ale nie bardzo wiem w jaki sposób? Jakich sygnałów potrzebuję i na które wejścia powinienem je podać? Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o informacje.

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 17 paź 2005, o 21:49

Ten układ wymaga użycia specjalnego programatora. Kiedyś (kilka lat temu) poszukiwałem w sieci algorytmów do programowania układów GAL, ale nie znalazłem. Stanęło na tym, że kupiłem w końcu sobie programatow. Być może obecnie są opisane algorytmy programowania klasycznych układów GAL (chociaż nie byłbym tego taki pewien). Reasumując, do programowania potrzebny jest zewnętrzny programator.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 17 paź 2005, o 23:12

Prgramowanie GAL16V8 to prawdziwa sztuka. Uklady roznych producentow maja rozne algorytmy programowania i korzystaja z roznych wyprowadzen. Do tego np. uklady Lattice'a sa podzielone na grupy rozniace sie nieco algorytmami programowania i bardzo parametrami (Vpp, czasy programowania itp.). Zeby bylo latwiej, algorytmy sa utajnione i dotarcie do ich kompletu to zadanie dla bardzo wytrwalych (nie znam nikogo, kto mialby opisane wszystkie GAL-e od strony programowania EEPROM-a).
W zwiazku z tym sugeruje skorzystanie u kogos (sprobuj z serwis@avt.pl) z fabrycznego programatora.
Pzdr
PZb

Mirek51
-
-

Re: programator układów GAL

Postautor: Mirek51 » 18 paź 2005, o 08:45

Mam modułowy sterownik mikroprocesorowy PRO-552, który zawiera w swojej strukturze GAL16V8. Chciałbym się 'dobrać' do GAL'a i go zaprogramować, ale nie bardzo wiem w jaki sposób? Jakich sygnałów potrzebuję i na które wejścia powinienem je podać? Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o informacje.
Na stronce http://www.armory.com/~rstevew/Public/P ... kMe1st.htm lub http://www.geocities.com/ResearchTriang ... lblast.htm dostępny jest programator układów GAL - GalBlast. Jakieś dwa lata temu miałem podobny problem z programowaniem GALi. Złożyłem go w 15 minut, bez zbędnej płytki, kilka drucików, złącze LPT i podstawka. To wszystko, bez wiedzy na temat algorytmów programowania.
Problemem może być odczyt niektórych układów, które nie są w pełni zgodne z typowym GAL16V8. Ale to wychodzi dopiero w przypadku, gdy chcesz skopiować zawartość układu z gotowego urządzenia. Odczyt z zabezpieczonych kości powoduje ich skasowanie.

kesick
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kesick » 18 paź 2005, o 11:58

Z tego co widzę czeka mnie ciężki orzech do zgryzienia :( Dzięki za informacje!

[ Dodano: 19-10-2005, 12:37 ]
Jeszcze taka mała prośba: jeżeli ktoś ma jakieś materiały i informacje na temat GAL'i to proszę o kontakt: kesick@wp.pl. Interesuje mnie szczególnie podział tych układów ze względu na właściwości i zastosowanie.

[ Dodano: 07-01-2006, 11:05 ]
A czy ktoś programował GAL za pomocą tego programatorka ze stronki
http://www.geocities.com/ResearchTriang ... lblast.htm
pod winXP? Słyszałem że są jakieś problemy z udostępnieniem portu LPT.

I prośba do Mirek51: czy mógłbyś mi przesłać jakiś na prędce narysowany schemacik tego programatorka ze stronki, który Ci działał? Chciałbym go porównać ze swoim zmontowanym układem. Z góry dzięki.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”