Mam do szanownych Panów elektroników prośbę.
Czy moglibyście mi poradzić jakim popularnym mikrokontrolerem warto się zająć tak od podstaw??
Tylko tak, żeby nie było problemu z zdobyciem do niego dokumentacji, softu i programatora! I aby język programowania nie był jakiś szczególnie trudny.
Do tej pory, 5 lat temu miałem doczynienia tylko z ST62T10, który już chyba wyszedł z obiegu... Programowałem go w asemblerze. Jednak sam programator do niego kosztował ok. 1000zł !!!
Bardzo mi się to podobało i dlatego chcę się ponownie wziąć za coś podobnego. Super by było gdyby programator można było sobie zrobić w banalny sposób samemu, na jakichś kilku elementach i potem do LPT, czy jakoś tak...
Parametrami µP może się niemal nie różnić od ST62...., choć wiadomo że może być nieco nowocześniejszy z większą ilością portów I/O, czy RAM-u itp. Ale właśnie bez przesady, bo absolutnie nie chcę ładować się w jakiegoś kolosa.
Wszędzie słyszę o tych typach PIC, czy one są na prawdę takie dobre???
Z góry bardzo dziękuję za porady i propozycje!
Dodam jeszcze, że może kupił bym od kogoś taki komplet, jak opisałem powyżej, jeśli będzie wart zainteresowania, no i będzie mnie stać