Ile w normalnym pc może znajdować sie portow szeregowych ?
zainteresował mnie jeden z kitow w obecnym wydaniu emulujacy port USB (ten taki sterownik I/O) chcialbym go zastoswac do sterowania pewna iloscia uzadzen ale .. na jedno urzazdenie przypadaja 4 piny sterujace wiec :> 22 piny to "tylko" 5 urzadzonek a ja potrzebuje min 40 ([40x4]/22)=8 modolow
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPorty szeregowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
re
myslę ze max 8 -gdzies kiedyś czytałem o tym nie pamietam linka
Nie sadze by bylo tak optymistycznie (256), ale nie jest tez tak pesymistycznie (8).
Linux umozliwia podlaczenie 32 ttyS (czyli com'ow)... przynajmniej tyle urzadzen portow jest tworzone, wiec niby teoretycznie byloby to mozliwe... z drugiej jednak strony kazdy com -> oddzielne irq.
Ale czy Tobie nie chodzilo o USB ?? Tam limit wynosi o ile pamietam 127.
Linux umozliwia podlaczenie 32 ttyS (czyli com'ow)... przynajmniej tyle urzadzen portow jest tworzone, wiec niby teoretycznie byloby to mozliwe... z drugiej jednak strony kazdy com -> oddzielne irq.
Ale czy Tobie nie chodzilo o USB ?? Tam limit wynosi o ile pamietam 127.
Pod XP napewno więcej niż 10. Ja mam 10 i działa wszystko tak jak trzeba.
[ Dodano: 17-10-2005, 14:47 ]
A może zrobić tak:
Wszystkie sterować przez jeden port robiąc magistralę na jakiś tanich uP.
Np. rozgłaszamy adres i jedno z tych urządzeń lub mikrokontrolerów pośredniczących zostaje zaadresowane, pozostałe przechodzą w czuwanie.
Dane, które będziemy wysyłali będą trafiały tylko do tego urządzenia. Aż do czasu ponownego rozgłaszania adresu.
Przy adresie 8 bitowym na jednym COMie możemy mieć max 256 urządzeń.
[ Dodano: 17-10-2005, 14:47 ]
A może zrobić tak:
Wszystkie sterować przez jeden port robiąc magistralę na jakiś tanich uP.
Np. rozgłaszamy adres i jedno z tych urządzeń lub mikrokontrolerów pośredniczących zostaje zaadresowane, pozostałe przechodzą w czuwanie.
Dane, które będziemy wysyłali będą trafiały tylko do tego urządzenia. Aż do czasu ponownego rozgłaszania adresu.
Przy adresie 8 bitowym na jednym COMie możemy mieć max 256 urządzeń.