Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Projekt Lutownicy- pomocy!!!

jtpro
-
-
Kontaktowanie:
Projekt Lutownicy- pomocy!!!

Postautor: jtpro » 29 sie 2005, o 18:30

Witam wszystki bardzo serdecznie!!!

Przeszukalem cale forum pod katem schematu lutownicy. Mam do zrobienie projekt lutownicy (przedzial temp. to 250 do 400 st. C), grzalka rozgrzewana 24V, sterowana wypełnieniem, jakis LED, wl/wyl i z pare klawiszy. Sluchajcie to ma byc wszystko pod mikrokontroler z rodziny 51. WIem ze sporo bylo schematow w Elektronice Praktycznej i innych gazetach, ale nie jestem w stanie zlokalizowac ich. Prosze was o pomoc w zrealizowaniu tego schematu. Jakie wziac komponenty?

Bardzo prosze wszystkich o pomoc!
Pozdrawiam serdecznie

P.s. Jesli macie jakies gotowet schematy lutownic, to bardzo prosze o przeslanie na konto:
mocnotak@yahoo.com

arglo
-
-

Postautor: arglo » 9 wrz 2005, o 13:39

Witam.

Jest kilka projektow sterownikow lutownicy w sieci wystarczy poszperac. Ja osobiscie zrobilbym to na ATMega8, dlatego ze masz tam przetwornik a/c, PWM (czyli wlasciwie przetwornik c/a) i komparator w jednej obudowie. Do tego obrobka sygnalu z czujnika temperatury, wyswietlacz, czesc wykonawcza i po sprawie. Ja robilem taki sterownik ale na piechote, tzn sygnal z czujnika na wzmacniacz i dalej na komparator z drugiej strony na komparator napiecie z dzielnika (potencjometr do regulacji temperatury) komparator steruje poprzez optotriak lutownica a temperatura jest prezentowana na diodach za pomoca LM3914.

arglo

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”