Witam, może to się wydac dla kogoś banalne ale chciałbym zapytac aby dobrze się zorientować.
A więc...
Mam z kolegami sieć LAN i przez nią jeden z nas udostępnia nam internet (łącze jest u niego w domu)
Mamy: router>switch>4 kompy w sieci.
Chcemy podłączyć jeszcze jedną osobe, jednak nie ma możliwości pociagnięcia kabla więc zastanawiam się nad kupnem/zrobieniem nadajnika radiowego, na zasięg max. 200m.
Musi to być jakiś w miarę dobry nadajnik, mamy łącze 512kb.
Czy istnieje w tym przypadku jakieś w miarę tanie rozwiązanie?
P.S. Nigdy wcześniej tego nie robiłem i nawet tym się nie interesowałem, stąd moje pytanie..
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSieć LAN drogą radiową do jednego usera w sieci.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Daj sobie spokoj z robieniem tego... juz rozne cudy widzialem i rozne projekty. Wiekszosc nie jest warta zachodu.
Zainteresuj sie siecia radiowa WiFi, pasmo 2,4 GHz jest uwolnione (choc teoretycznie podlega zgloszeniu) a urzadzenia powszechnie dostepne (i mimo ze coraz tansze to niestety jeszcze dosc drogie ;( - taki link to min 300 zl, o ile da sie tak ustawic kompa klienta i AP by sie "widzialy" z zachowaniem strefy fresnela, inaczej moze dojsc jeszcze ze 150-200 zl na anteny i przewody).
Zainteresuj sie siecia radiowa WiFi, pasmo 2,4 GHz jest uwolnione (choc teoretycznie podlega zgloszeniu) a urzadzenia powszechnie dostepne (i mimo ze coraz tansze to niestety jeszcze dosc drogie ;( - taki link to min 300 zl, o ile da sie tak ustawic kompa klienta i AP by sie "widzialy" z zachowaniem strefy fresnela, inaczej moze dojsc jeszcze ze 150-200 zl na anteny i przewody).
Masz rację, samemu budowac to chyba trochę bez sensu.
No, nic...trzeba będzie jakoś z kablem się pomęczyć jeśli da w ogóle radę..
Dzięki za odp. pajączek
Jesli myslisz o skretce... na dobrych kartach (3com) widzialem zestawione polaczenie na 160m, slyszalem o 185m - standard przewiduje 100m.
Jesli myslisz o BNC to standard to 185m cienka bencka, 500m gruba bencka. Grubej nie widzialem w urzyciu, rozwalalem tylko raz siec na niej polozona. Na cienkiej podobno da sie do 300 m, pociagnac, ale to jest tak czy inaczej "tylko" 10Base2(5).