Witam.
Wszyscy elektronicy - praktycy, zapewne przyzwyczajeni jesteśmy to klasycznych zasilaczy transformatorowych. Ja sam zacząłem się zastanawiać nad przejściem na impulsówki również we wasnych zastosowaniach. Co o tym myślicie? Czy stopień komplikacji impulsówek jest wart zachodu? Czy w typowych sklepach elektornicznych dostępne są elementy umożliwiające ich budowę we własnym zakresie?
Jak myślicie - czy warto wchodzić w temat zasilaczy impulsowych we własnych konstrukcjach?
Może są jakieś gotowe schematy - klasyki, dla impulsówek, tak jak transformator, mostek i stabilizator plus kondensatory dla transformatorowych...?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilacze impulsowe kontra trnansformatorowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
w praktyce jest tak, że wybiera sie rozwiązanie najtańsze, które nie zawsze musi być najlepsze, dopiero potem patrzy sie na inne czynniki. Właściwie nie ma czegoś takiego jak warto/niewarto, wymagania co do układu zwykle wszystko dyktują. Jak nie masz własnej sprawdzonej konstrukcji impulsówki (włącznie z rozkładem ścieżek na płytce), to czas uruchomienia impulsówki jest dłuższy, bo potencjalnie taki zasilacz rodzi więcej problemów. Warto korzystać z gotowych projektów impulsówek, np. na stronie nationala jest taki "kreator", zdaje ze TI też ma jakąś baze gotowych projektów zasilaczy. Skraca to czas projektu i uruchamiania.
Temat zasilaczy impulsowych nie jest łatwy, w mojej ocenie jest to jeden z trudniejszych tematów Obecnie istnieje duzo oprogramowania oferowanego przez producentów układów scalonych dla zasilaczy impulsowych jak chociażby z Power Integration www.powerint.com mozna ściągnąć PI Expert™ Design Software Suite ( http://www.powerint.com/designsoftware.htm ) czy ze strony www.fairchildsemi.com można ściągnąć Off-line SMPS Design Tools ( http://www.fairchildsemi.com/whats_new/ ... olkit.html )
Osobiście polecam również literaturę jak np. "Switching Power Supply Design" - A.I. Pressman - mozna powiedzieć, że klasyka ale niestety tylko w j. angielskim i cena ok 70 $ (mam ją i nie żałuję wydatku ), jeszcze lepsżą pozycją ( tak mi się wydaje bo jeszcze nie mam ) byłoby "Switching Power Supply Design & Optimization" - S. Maniktala. Dobrą pozycją jest również "Switchmode Power Supply Handbook" - K. Billings. Szkoda że podobnej literatury nie ma w języku polskim, a może jest tylko ja nie znalazłem?
Osobiście polecam również literaturę jak np. "Switching Power Supply Design" - A.I. Pressman - mozna powiedzieć, że klasyka ale niestety tylko w j. angielskim i cena ok 70 $ (mam ją i nie żałuję wydatku ), jeszcze lepsżą pozycją ( tak mi się wydaje bo jeszcze nie mam ) byłoby "Switching Power Supply Design & Optimization" - S. Maniktala. Dobrą pozycją jest również "Switchmode Power Supply Handbook" - K. Billings. Szkoda że podobnej literatury nie ma w języku polskim, a może jest tylko ja nie znalazłem?