Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zbudować taki układ:... ?

gza
-
-
Jak zbudować taki układ:... ?

Postautor: gza » 24 lip 2005, o 13:21

Witam, chciałbym zbudować takie układ, do którego z jednej strony będzie podłączony telefon komórkowy (dokładnie stary model Ericssona A2618s) a z drugiej strony komputer. Układ musi działać w taki sposób, że jak zadzwonie na komórke to komputer powinien się zresetować. Myślałem że najlepiej podłączyć TO w telefonie do głośniczka, ale co dalej . . . ? Jak takie coś zrobić i czego użyć?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 24 lip 2005, o 13:41

:) Mozesz zrobic tak w telefonie ustawiasz wlasny dzwonek ktory bedzie mial na przyklad czestotliwosc 3kHz. Robisz na wzmacniaczu operacyjnym filtr ktory bedzie dzialal na pasmo 3kHz i na jego wejscie dajesz mikrofon. Na wyjsciu dajesz tranzystor co steruje przekaznikiem :wink:
:D

BTW Czy Ty czasem :no: chcesz zrobic bombki :idea:

gza
-
-

Postautor: gza » 24 lip 2005, o 15:56

troche to zbyt skomplikowane jak dla mnie, myślałem o czymś prymitywniejszym, nie chce też ładować w to dużej kasy, potrzebuje to do serwera - bo jestem administratorem małej sieci - a jak będe na urlopie, to napewno sie zawiesi kilka razy i potrzebuje go zresetować zdalnie :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 lip 2005, o 22:42

Albo coś z fotorezystorem, fototranzystor :)
Podłączasz diode do głośniczka (powinn się zaświecać gdy ktoś zadzwoni) dioda ma być skierowana na fotorezystor i w momencie zaświecenia powodować, że zaczyna przez fotorez. płynąć prąd i sterując tranzystorkiem załączamy przekaźniczek który będzie zwierał switch reset.
Może się mylę, to sorry.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 25 lip 2005, o 08:46

Hmmm, a co w syutacji, gdy ktoś pomyłkowo dodzwoni się na ten numer? Albo gdy operator przyśle spam w SMSie? Pozatym komórka w bardzo małej odległości od elektroniki lubi generować zakłócenia, a każda komórka samoczynnie co jakiś czas pracuje na podwyższonej mocy powodujacej zakłócenia (meldowanie się stacji bazowej). W takiej sytuacji będzie dochodziło do przypadkowych "resetów" :573: Myślę że tu nie ma co kombinować tylko zastosować porządny sterownik na uC z rozpoznaniem numeru (i najlepiej na hasło).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 lip 2005, o 09:39

No tak, ale jeśli to ma być "prymitywne"?
Można to jakoś sprawdzić, wyłączyć dzwonek do sms, kupić starter i nie dać nikomu tego nr. wtedy nikt się nie dodzwoni itp.

gza
-
-

Postautor: gza » 25 lip 2005, o 17:41

No właśnie komórke mam już tak przygotowaną że będzie dzwoniła tylko jak zadzwonie z mojego numeru (profil w którym dźwięk esa jest wył. i reszta numerów też) także to nie jest problem. W sumie podoba mi sie pomysł z fotorezystorem, a jak wypali co całkiem niedrogi. Czekam jeszcze na mojego znajomego - też jest w temacie - zobaczymy co on wymyśli :) Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”