Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProcesor Intel 286 16MHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Czy mogę bez problemowo zastąpić Intela 286 na szybszego np.386.
Znajomy pokazał mi rozpiskę tych procków i wizuałnie są takie same lecz nie wiem sutuktualnie są identyczne
Znajomy pokazał mi rozpiskę tych procków i wizuałnie są takie same lecz nie wiem sutuktualnie są identyczne
Re: Procesor Intel 286 16MHz
Czy to nie jest zależne od płyty głownej?Witam
Re: Procesor
To, że ma taki sam socket nie znaczy zbyt wiele.wydaje mi się że w zasadzie można jeśli ten procesor ma taki sam socket no i jeśli komputer zgra się z prockiem
Liczy się specyfikacja płyty, która ma pokazać czy dany procesor zostanie obsłużony.
Co znaczy "jeśli komputer zgra się z prockiem" ?

Hmm... 286 był 16-bitowy a 386 32-bitowy wiec róznica jest znacząca (z moich danych katalogowych wynika że były umieszczone w całkiem innych obudowach - 286 PLCC68 a 386SX PGA100) i wydaje mi się ze zastąpienie 286 386 jest raczej niemożliwe. Najprawdopodobniej jednak istniała okrojona wersja 386 przeznaczona własnie do upgrade'u komputerów z 286 ale to takie bardziej majaczenia

Radziu, 386 32-bitowy? O ile pamiętam, to i 486 był 16-bitowy, tylko miał pokładowy koprocesor. Pierwszy 32-bitowy to był Pentium 55MHz i chodził jakieś 20x szybciej od ostatniego 486 DX4 (120MHz). Może Radziu zasugerowałeś się FSB, SX, DX, DX2, DX4...
Ja obstaję przy stwierdzeniu, że 386 w miejscu 286 nie ruszy. Tam nawet napięcia były chyba inne.
Ale pamięć zawodną jest, poszukam w ówczesnej literaturze i będzie jasne.
Ja obstaję przy stwierdzeniu, że 386 w miejscu 286 nie ruszy. Tam nawet napięcia były chyba inne.
Ale pamięć zawodną jest, poszukam w ówczesnej literaturze i będzie jasne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/80386
http://www.intel.com/design/intarch/pro ... 270903.htm
I u źródła :Był to pierwszy 32-bitowy procesor z rodziny x86.
http://www.intel.com/design/intarch/pro ... 270903.htm
All have 32-bit cores

Ostatnio zmieniony 12 lip 2005, o 21:57 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.
Cytuję za "Mikroprocesory, Poradnik" S.A.Money, WKŁ 1996 str 465:
P24T Pentuim Overdrive
Procesor P24T jest wersją Penituim zgodną pod względem sprzętowym z procesorami Intel 486DX. jest on przeznaczony do umieszczenia w podstawce Socket 3, stosowanej na płytach komputerów PC z procesorami 486. P24T jest zasilanynapięceim 5V i ma 32-bitową szynę danych, tak jak procesory 486. Wydajność proceosra jest o ok. 40% wyższa od 486DX przy tej samej częstotliwości zegara.

Wszystko sie zgadza, poza pogrubionym fragmentemProcesory intela sa zawsze kompatybilne w gore to znaczy ze program napisany na 286 bedzie dzialal na 386 ale nie odwrotnie.

Miales chyba na mysli kompatybilnosc w dol, albo (czesciej spotykane okreslenie) wstecz

BTW Jak juz tak sobie poprawiamy to

W sumie racja... tyle, ze o ile*... moj blad jest jezykowym i czesciowo celowym zartem, Twoj logicznym/rzeczowym lapsusem. No ale, od tego w koncu m.in. sa fora, zeby dyskutowac, udzielac odpowiedzi albo prostowac pewne niescislosci.
*) zamierzone sformulowanie, fajnie mi zabrzmialo. Dybra... proponuje koniec. O ile nie bedzie wiecej watpliwosci w temacie topic'u <- Tak dobrze ??
*) zamierzone sformulowanie, fajnie mi zabrzmialo. Dybra... proponuje koniec. O ile nie bedzie wiecej watpliwosci w temacie topic'u <- Tak dobrze ??