Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDopasowanie kondensatora to tweetera
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam jestem tu nowy moze wy mi odpowiecie na moje pytanie. jaki mam dolaczyc kondensator ( jakiej pojemnisci i na jakie napiecie) zeby glosnik wysokotonowy sie nie spalil to wszystko jest podlaczone do radia samochodowego o mocy 7W RMS
Witam, kondensator nie ma za zadanie zabezpieczyć głośnik wysokotonowy przed spalenie w razie jego przeciążenia.
Kondensator ma za zadanie odfiltrowac niskie częstotliwości, a po co? to chyba logiczne bo głośnik wysokotonowy.
Możesz zastosować od 1uF do 3,3uF 50V(ilo V zalezy od tego jaką moc wzmaka mamy) i dobrać sobie w ten sposób jak ma Ci "cykać" sopranik.
Nie podałes parametrów i ciężko coś nawet obliczyć.
Ale Ja nigdy nie liczę tego.
Poprostu robię tak:
Ustawiam korekcję na basu i sopranu na 0 ( w sensie skala od -5 <>+5)
Włączam dobrze nagrany kawałek np. Jazzowy bo takie zespoły mają to do siebie, że nagrywają się na naprawde profesjonalnym sprzęcie i w profesjonalnym studio i uzyskują przez to świetne brzmienie. (to moje zadnie, ktoś może się nie zgodzić)
No i dobieram tak konda aby było słychać dobrze tony wysokie ale nie przesadnie.
Tak aby wszystko było słychać a nie sam wysoki ton.
P.S. oczywiście możesz zrobić sobie zwrotnicę ale to już trzeba znac parametry głośnika
Pozdr.
Kondensator ma za zadanie odfiltrowac niskie częstotliwości, a po co? to chyba logiczne bo głośnik wysokotonowy.
Możesz zastosować od 1uF do 3,3uF 50V(ilo V zalezy od tego jaką moc wzmaka mamy) i dobrać sobie w ten sposób jak ma Ci "cykać" sopranik.
Nie podałes parametrów i ciężko coś nawet obliczyć.
Ale Ja nigdy nie liczę tego.
Poprostu robię tak:
Ustawiam korekcję na basu i sopranu na 0 ( w sensie skala od -5 <>+5)
Włączam dobrze nagrany kawałek np. Jazzowy bo takie zespoły mają to do siebie, że nagrywają się na naprawde profesjonalnym sprzęcie i w profesjonalnym studio i uzyskują przez to świetne brzmienie. (to moje zadnie, ktoś może się nie zgodzić)
No i dobieram tak konda aby było słychać dobrze tony wysokie ale nie przesadnie.
Tak aby wszystko było słychać a nie sam wysoki ton.
P.S. oczywiście możesz zrobić sobie zwrotnicę ale to już trzeba znac parametry głośnika
Pozdr.