Witam.
Mam do was pytanie. Kilka miesięcy temu kupiłem używanego Fujitsu&Siemens AMILO6100. Przy zakupie dużą uwagę zwróciłem na matrycę (niestety testowałem ją tylko w trzech kolorach R, G, B). Po jakimś czasie, oglądając film, zauważyłem, że na matrycy są trzy wypalone piksele (niebiesko-zielone). Wczoraj zauważyłem, na czarnym tle, jeszcze kilka bladoróżowych pikseli. I sobie myślę... Co jest, przecież kupiłem używanego z idealną matrycą, a tu się zaczynają nagle piksele wypalać, i to tak szybko...?
A może ja coś robię nie tak? Faktem jest, że sprzęt jest używany dosyć intensywnie (prawie cały czas jest włączony, lub wstrzymany). A może czegoś powinienem unikać?
Aha, jeszcze coś. Odświeżanie grafiki mam ustawione na 60 Hz, bo nie widzę, żadnej różnicy, gdy zmieniam na 75, 85... To nie tak jak w zwykłym monitorze...
A może macie jakieś linki do stron podejmujących problem wypalania się matryc? A teraz zadam trochę wybiegające naprzód pytanie: co z wymianą matrycy? Czy takie coś się w ogóle przeprowadza? Czy jest to opłacalne?
Ot takie kilka pytań Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się[Laptop] Wypalanie się matrycy (piksele)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: [Laptop] Wypalanie się matrycy (piksele)
Szybko/nieszybko... kwestia wzgledna. Ale 3 (5) badpixeli to jest nic, chyba ze to sa 3 grupy badpixeli KAZDA matryca ma ilestam badpixeli, matryce wychodzac z fabryki sa testowane, i jesli ilosc martwych nie przekracza ilestam promil, to sa puszczane na rynek.Przy zakupie dużą uwagę zwróciłem na matrycę (niestety testowałem ją tylko w trzech kolorach R, G, B). Po jakimś czasie, oglądając film, zauważyłem, że na matrycy są trzy wypalone piksele (niebiesko-zielone). Wczoraj zauważyłem, na czarnym tle, jeszcze kilka bladoróżowych pikseli. I sobie myślę... Co jest, przecież kupiłem używanego z idealną matrycą, a tu się zaczynają nagle piksele wypalać, i to tak szybko...?
A teraz bardziej pod Twoj problem. Moze poprostu masz ta matryce czyms pochlapana ?? Czasem mala kropelka jakiejs cieczy, czy innego "ciala obcego" powoduje taki efekt przebarwienia.
No coz... ustaw sobie wylaczanie matrycy przy nieaktywnosci i tyle.A może ja coś robię nie tak? Faktem jest, że sprzęt jest używany dosyć intensywnie (prawie cały czas jest włączony, lub wstrzymany). A może czegoś powinienem unikać?
Bo to nie jest CRT, tylko LCD. Matryce maja swoje odswiezania, jak i swoje natywne rozdzielczosci, i kazda proba odpalenia ich z innymi parametrami powoduje koniecznosc, przewaznie programowego, przekonwertowywania tych parametrow (oczywiscie o ile idzie o zanizenie parametrow).Aha, jeszcze coś. Odświeżanie grafiki mam ustawione na 60 Hz, bo nie widzę, żadnej różnicy, gdy zmieniam na 75, 85... To nie tak jak w zwykłym monitorze...
A to zalezy na ile jestes sprawny technicznie, i za ile uda Ci sie kupic sprawna matryce. Jak najbardziej matryce sie wymienia. Ale takie "renomowane" serwisy to moga Ci zaspiewac taka cene ze do domu nie dojdziesz.A teraz zadam trochę wybiegające naprzód pytanie: co z wymianą matrycy? Czy takie coś się w ogóle przeprowadza? Czy jest to opłacalne?
Wymiana matrycy jak sie wie jak to zrobic jest prosta, tu na linku masz instrukcje jak to sie robi. Jesli rozbierzesz ekran tam bedziesz widzial info jaka masz matryce i latwo mozesz sprawdzic ile kosztuje