Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

lutowanie QFN

ogi__dogi
-
-
lutowanie QFN

Postautor: ogi__dogi » 15 cze 2005, o 11:41

Czy jest możliwe polutowanie układu w obudowie QFN grzałkową lutownicą?? Jeśli nie to czy wystarczy zwykły nadmuch gorącego powietrza, czy musi to być coś specjalnego??

Awatar użytkownika
Tawez
-
-

Postautor: Tawez » 15 cze 2005, o 21:54

Niestety nie mam doświadczenia, więc się nie mogę podzielić wrażeniami i radami,
ale jakiś czas temu rozważałem odrócenie takiej obudowy na "plecy" i lutowanie kynarem.

Praca upierdliwa delikatnie mówiąc, ale jak wszystko zawiedzie to może to być jakieś rozwiązanie... :>

ogi__dogi
-
-

Postautor: ogi__dogi » 16 cze 2005, o 20:52

Szczerze to interesuje mnie właśnie rozwiązanie choćby półprofesjonalne, żeby to jakoś na PCB umieścić...

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 17 cze 2005, o 07:41

Jedyna praktychna metoda mozliwa w warunkach amatorskich to
1. obrócenie scalaka na plecy i przyklejenie kroplą kleju do płytki
2. używając b.cienkich drucików np 0.05-0.1 ( np z jakiejś skrętki), może być bez izolacji
lutujemy każde wyprowadzenie do punktów lutowniczych na płytce. Oczywiście pomocny jest cienki grot i nadmiar kalafoni aby sie nam wyprowadzenia nie posklejały.
3. po zakończeniu zmywamy spirytusem lub oskrobujemy nadmiar kalafoni, sprawdzamy miernikiem ciągłość i powinno grać .
mistrz świata w drutowanych projektach: http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html

ogi__dogi
-
-

Postautor: ogi__dogi » 17 cze 2005, o 08:19

Niezła robota z tymi SMD... a nadmuchem gorącego powietrza to by nie dało rady??

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 17 cze 2005, o 08:46

Nie mam pojęcia nigdy nie próbowałem , jeżeli miałbyś dobrze wytrawioną płytkę i pocynowane wyprowadzenia , to tylko przyłożyć i dmuchnąć :mrgreen: , powinno
zadziałać , podejdź do warsztatu naprawiającego telefony kom. powinni coś poradzić tam wszystko jest QFN czu BGA ...

Awatar użytkownika
Tawez
-
-

Postautor: Tawez » 17 cze 2005, o 10:05

mistrz świata w drutowanych projektach: http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html
niezłe :twisted:

a co do QFN to jeszcze jest kwestia odprowadzenia ciepła.
niektóre układy mają centralnie wyprowadzone duże pole lutownicze, które w zasadzie służy głównie do odprowadzania ciepła na płytkę.
przy lutowaniu "na pleckach" trzeba by było to mieć na uwadze.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”