Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramowalny licznik impulsów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Szukam licznika impulsów, może to być schemat lub kit. Licznik po pierwszym impulsie powiniem podać sygnał START na wejście czasomierza, a po zliczeniu zadanej liczby impulsów (do 999) powiniem podać sygnał STOP. Czas między impulsami to min. 2s. Impulasy są generowane z czujnika optycznego typu MHP-C233Q (karta katalogowa w załaczniku). Ktoś mi powiedział że mógłbym wykorzystać licznik programowany z rodziny CMOS 40102.
Może ktos wie jak zbudować taki układ.
Może ktos wie jak zbudować taki układ.
- Załączniki
-
- 117_MHP Series.rar
- (732.09KiB)Pobrany 234 razy
Re: Programowalny licznik impulsów
Spróbuję trochę zmienić treść, jak ja ją rozumiem - będzie szybciej...:
---------------
Szukam licznika impulsów (z czujnika optycznego, czasomierz już mam). Licznik po pierwszym (względem czego?) impulsie powinien (musi) podać sygnał START (jakiego formatu?) na wejście czasomierza, a po zliczeniu zadanej (przeze mnie) liczby impulsów (od ? do 999, niezmiennej w jednym cyklu liczenia) powinien (musi) podać (czasomierzowi) sygnał STOP (jakiego formatu?). Czas między impulsami to min. 2s. (i co dalej?)
---------------
Czy o to z grubsza chodzi? Jeśli tak, to kitu takiego nie znam, ale układ będzie dość prosty bez mikrokontrolera.
Jeśli nie, to opisz wszystko dokładniej.
I dodatkowo:
- ile wejść START/STOP ma czasomierz - jedno (START/STOP), czy dwa (START oraz STOP)?
- w jakim kodzie będziesz zadawał liczbę zliczanych impulsów - w NB (Natural Binary), czy w BCD (Binary Coded Decimal)?
- czy ten układ będziesz budował i uruchamiał, czy tylko np. do szkoły?
---------------
Szukam licznika impulsów (z czujnika optycznego, czasomierz już mam). Licznik po pierwszym (względem czego?) impulsie powinien (musi) podać sygnał START (jakiego formatu?) na wejście czasomierza, a po zliczeniu zadanej (przeze mnie) liczby impulsów (od ? do 999, niezmiennej w jednym cyklu liczenia) powinien (musi) podać (czasomierzowi) sygnał STOP (jakiego formatu?). Czas między impulsami to min. 2s. (i co dalej?)
---------------
Czy o to z grubsza chodzi? Jeśli tak, to kitu takiego nie znam, ale układ będzie dość prosty bez mikrokontrolera.
Jeśli nie, to opisz wszystko dokładniej.
I dodatkowo:
- ile wejść START/STOP ma czasomierz - jedno (START/STOP), czy dwa (START oraz STOP)?
- w jakim kodzie będziesz zadawał liczbę zliczanych impulsów - w NB (Natural Binary), czy w BCD (Binary Coded Decimal)?
- czy ten układ będziesz budował i uruchamiał, czy tylko np. do szkoły?
Teraz wiem o co chodzi. Wygląda to tak:
Szukam licznika impulsów z czujnika optycznego. Czasomierza nie mam więc może coś zaproponujesz bo ja myślałem o http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT447.pdf (potrzebna rozdzielczośc pomiaru czasu to 0.01s).
Przed pomiarem licznik jest zerowany i nastawiona zostaje zadana przeze mnie liczba impulsów (1+1 do 999). Po pierwszym impulsie wygenerowanym z czujnika licznik musi podać sygnał START (format zależny od czasomierza) na wejście czasomierza, a po zliczeniu zadanej przeze mnie liczby impulsów niezmiennej w jednym cyklu liczenia musi podać czasomierzowi sygnał STOP. Czas między impulsami to min. 2s. Następnie licznik jest przyciskiem ręcznie kasowany (zerowany), nastawiona inna liczba impulsów dla której ma być zliczony czas itd.
Ilość wejść START/STOP zależy od czasomierza i tu jak napisałem wyżej jestem otwarty na propozycje
Liczbę zliczanych impulsów będę zadawał w kodzie BCD
Układ będę budował i uruchamiał.
Jeśli masz jakiś schemat to byłbym wdzięczny.
Szukam licznika impulsów z czujnika optycznego. Czasomierza nie mam więc może coś zaproponujesz bo ja myślałem o http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT447.pdf (potrzebna rozdzielczośc pomiaru czasu to 0.01s).
Przed pomiarem licznik jest zerowany i nastawiona zostaje zadana przeze mnie liczba impulsów (1+1 do 999). Po pierwszym impulsie wygenerowanym z czujnika licznik musi podać sygnał START (format zależny od czasomierza) na wejście czasomierza, a po zliczeniu zadanej przeze mnie liczby impulsów niezmiennej w jednym cyklu liczenia musi podać czasomierzowi sygnał STOP. Czas między impulsami to min. 2s. Następnie licznik jest przyciskiem ręcznie kasowany (zerowany), nastawiona inna liczba impulsów dla której ma być zliczony czas itd.
Ilość wejść START/STOP zależy od czasomierza i tu jak napisałem wyżej jestem otwarty na propozycje
Liczbę zliczanych impulsów będę zadawał w kodzie BCD
Układ będę budował i uruchamiał.
Jeśli masz jakiś schemat to byłbym wdzięczny.
Taki licznik trzeba chyba będzie zrobić od A do Z samemu. Gotowca raczej nie ma, a i nic do łatwej adaptacji jakoś mi nie przychodzi do głowy. Ale to nie będzie trudne.
Ten AVT447 na oko wydaje mi się wręcz idealny. Poczytaj jeszcze o nim i się upewnij, a ja w międzyczasie wymyślę ze trzy wstępne warianty licznika.
Ile masz na to czasu? Może trafi tu ktoś, kto od razu zna jakiegoś gotowca...
Jest jeszcze wariant taki, że w ogóle wszystko - licznik i stoper - zrobić na mikrokontrolerze. Brałeś to pod uwagę?
Ten AVT447 na oko wydaje mi się wręcz idealny. Poczytaj jeszcze o nim i się upewnij, a ja w międzyczasie wymyślę ze trzy wstępne warianty licznika.
Ile masz na to czasu? Może trafi tu ktoś, kto od razu zna jakiegoś gotowca...
Jest jeszcze wariant taki, że w ogóle wszystko - licznik i stoper - zrobić na mikrokontrolerze. Brałeś to pod uwagę?
Jeśli wymyslisz jakieś układy na licznik to będę wdzięczny a jeśli chodzi o ten stoper z AVT to już to przejrzałem dokładnie i napewno byłby do zaadoptowania.
Czasu mam niewiele bo około tygodnia na uruchomienie układu.
A o mikrokontrolerze myślałem ale nie mam o tym pojęcia więc wolę tradycyjną cyfrówkę.
Czasu mam niewiele bo około tygodnia na uruchomienie układu.
A o mikrokontrolerze myślałem ale nie mam o tym pojęcia więc wolę tradycyjną cyfrówkę.
Dobry będzie ten CD40102, ale problem z nim taki, że ma tylko 2 dekady, a nam potrzeba 3. Trzeba więc dołożyć, jako starszy, jeden taki sam i jego starszej dekady nie wykorzystywać albo jakiś inny jednodekadowy. Jeśli nie masz w szufladzie jakiegoś jednodekadowego CDXXXX Up/Dn, to proponuję wariant pierwszy, czyli wziąć 2 sztuki CD40102.
Teraz pytanie, na ile wygodne ma być zadawanie liczby impulsów. Wystarczą 3 poczwórne microswitche (ewentualnie 1 12-tokrotny), czy np. 3 zadajniki kodu BCD (dość drogie)? Ale to już Twoja sprawa...
Ja to najprościej widzę tak:
1) Włączamy zasilanie - nic się nie dzieje, tylko (dla elegancji) stoper się wyzerował. Teraz możesz zadać liczbę impulsów.
2) Wciskamy przycisk START - licznik załadował zadaną liczbę impulsów, stoper się wyzerował. Pierwszy impuls z czujnika (ma on być zliczony? Skoro napisałeś 1+1, to pewnie tak) uruchamia stoper. Jeśli nadal się jeszcze zlicza, to ponowne wciśnięcie START powoduje powrót do punktu 2.
3) Licznik odliczył zadaną liczbę impulsów - licznik zostaje zablokowany, stoper zostaje zatrzymany. Dalsze impulsy z czujnika nie robią nic. Teraz możesz zadać nową liczbę impulsów.
I tu już właściwie koniec, możemy ewentualnie wrócić do punktu 2.
Czy to będzie dobrze?
Jeszcze tylko musisz przemyśleć, czy wystarczy pojemności stopera AVT447 do zmierzenia czasu 999-ciu najrzadziej występujących impulsów z czujnika, z dokładnością do 0,01s.
Teraz pytanie, na ile wygodne ma być zadawanie liczby impulsów. Wystarczą 3 poczwórne microswitche (ewentualnie 1 12-tokrotny), czy np. 3 zadajniki kodu BCD (dość drogie)? Ale to już Twoja sprawa...
Ja to najprościej widzę tak:
1) Włączamy zasilanie - nic się nie dzieje, tylko (dla elegancji) stoper się wyzerował. Teraz możesz zadać liczbę impulsów.
2) Wciskamy przycisk START - licznik załadował zadaną liczbę impulsów, stoper się wyzerował. Pierwszy impuls z czujnika (ma on być zliczony? Skoro napisałeś 1+1, to pewnie tak) uruchamia stoper. Jeśli nadal się jeszcze zlicza, to ponowne wciśnięcie START powoduje powrót do punktu 2.
3) Licznik odliczył zadaną liczbę impulsów - licznik zostaje zablokowany, stoper zostaje zatrzymany. Dalsze impulsy z czujnika nie robią nic. Teraz możesz zadać nową liczbę impulsów.
I tu już właściwie koniec, możemy ewentualnie wrócić do punktu 2.
Czy to będzie dobrze?
Jeszcze tylko musisz przemyśleć, czy wystarczy pojemności stopera AVT447 do zmierzenia czasu 999-ciu najrzadziej występujących impulsów z czujnika, z dokładnością do 0,01s.
Działanie układu widzę dokładnie tak jak to opisałeś, teraz tylko potrzebny jest odpowiedni schemat.
Jeśli chodzi o pierwszy impuls to nie powinien być on zliczany tak aby nastawienie na liczniku 1-go impulsu powodowało uruchomienie (START) stopera po pierwszym i zatrzymanie (STOP) po drugim impulsie.
Pojemności stopera AVT447 do zmierzenia czasu 999-ciu impulsów wystarczy w zupełności...będzie to max 35 minut.
Może prościej i taniej będzie zadawać impulsy w kodzie NB?
Jeśli chodzi o pierwszy impuls to nie powinien być on zliczany tak aby nastawienie na liczniku 1-go impulsu powodowało uruchomienie (START) stopera po pierwszym i zatrzymanie (STOP) po drugim impulsie.
Pojemności stopera AVT447 do zmierzenia czasu 999-ciu impulsów wystarczy w zupełności...będzie to max 35 minut.
Może prościej i taniej będzie zadawać impulsy w kodzie NB?
999 to taka pechowa liczba, że ze względu na rozbudowanie układu nie ma różnicy NB czy BCD. W NB i tak potrzebujemy 10 bitów, więc i trzeci licznik 4-bitowy. A zadawanie liczby impulsów zawsze jest łatwiejsze w BCD, więc ja bym przy tym został.Może prościej i taniej będzie zadawać impulsy w kodzie NB?
Jeżeli to jest pojedyncza instalacja to po prostu użyj programowanego sterownika (np Siemens LOGO, albo jakis podobny), W EP znajdziesz kilku dystrybutorów, kilku producentów. Masz od razu WE/WY pod twój czujnik, wyswietlacz i klawiaturkę do zadawania parametrów. I ogromną elastyczność w dostosowaniu algorytmu. Wszystko w zgrabnej obudowie, ze złączami do dołączania przewodów, z własnym zasilaczem, za rozsądną cenę(jeżeli cenisz swój czas)
Pomysł sterownika programowalnego bardzo mi się podoba choć jest to napewno droższe rozwiązanie od zaproponowanego przez czarutka. Jeśli będą jakieś pomysły to napewno je wszystkie rozważę i wybiorę cos co najbardziej mi odpowiada, ponieważ cenię sobie nie tylko czas ale i pieniądze.
Może ktoś mi podać namiary gdzie mógłbym za rozsądną cenę kupić taki sterownik, może byc używany.
Może ktoś mi podać namiary gdzie mógłbym za rozsądną cenę kupić taki sterownik, może byc używany.
Sorki Krof, ale ja się w takim razie wstrzymuję z projektem, bo to samo się nie zrobi. Moim zdaniem jeśli ktoś widzi proste rozwiązanie, to powinien Ci odrazu podsunąć choćby namiastkę konkretów. Zwłaszcza, że dzięki naszej tu rozmowie dokładnie widzi czego szukasz. Inaczej jest to tylko zwykłe bajdolenie, a ja też to potrafię. Oj potrafię...
Ha gdyby projekt takiego urządzenia zrobił się sam to wcale nie było by mnie na tym forum tylko bawiłbym sie w drukowanie płytki i lutowanie cząstek. No ale jak czarutek zauważył to się samo nie zrobi i nawet biadolenie nie pomoże, a że cenię sobie czas to skorzystałem z pomysłu bisa i zastosowałem sterownik programowany Alpfa firmy Mitsubishi..."dzięki za pomysła" jak mawia Ferdek Kiepski.
A czarutek potrafi biadolić, oj potrafi...i tylko dlatego na tym zakończę mój wywód, ponieważ to właśnie jego biadolenie doprowadziło do tak prostego rozwiązanie mojego problemu.
Dzięki
A czarutek potrafi biadolić, oj potrafi...i tylko dlatego na tym zakończę mój wywód, ponieważ to właśnie jego biadolenie doprowadziło do tak prostego rozwiązanie mojego problemu.
Dzięki