Witam wszystkich
jestem laikiem w elektronice (no lutowac umie i z instrukcja zrobie co trza ) wiec prosze o dokladne wytlumacznie
Otóz to chce wykonac do moich dwóch sygnalizatorów wędkarskich takie cóś że mam przy sobie mala skrzyneczkę przy pasie i jedna słuchawke w uchu. Sygnalizator dziala tak ze piszczy jesli rybka bierze ';) no i poorstu tą skrzynke przy pasie chce połączyć z sygnalizatorami zeby piszczenie podczas brania było słyszane w słuchawce. Zasięg jakiś 100 metrow i wiecej Mysłaem na chlopski rozum aby w sygnalizatorze zamontowac nadjanik a rpzy obie odbioernik i napiecie przesylne podlaczyc do glosniczka i pisk gotowy
prosze o jak najprostsze wytlumaczenie
Pozdrawiam.
PS. Sory jak to nie ten dział...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNadajnik i odbiornik czyli radiowe sygnalizatory
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
sory ze tak pozno odpowiadam ale dawno mnie nie bylo
nie to jets takie cos przy lowiniu z runtu ze przy wedce jest taka rolka na ktorej jest zylka jak zylka sie napreza to przesuwa rolke i przerywa wiazke swiatla i daje syngal. Poprostu chcialbym zeby ten sygnał poszed jaosmi na odleglosc...
rozumiesz o co mi chodzi ?
nie to jets takie cos przy lowiniu z runtu ze przy wedce jest taka rolka na ktorej jest zylka jak zylka sie napreza to przesuwa rolke i przerywa wiazke swiatla i daje syngal. Poprostu chcialbym zeby ten sygnał poszed jaosmi na odleglosc...
rozumiesz o co mi chodzi ?
no wiec wydaje mi sie ze dziala to na takiej zasadzi ze ta wiazka to jest wlaczona do calosci jako wlacznik ze poportstu jesli wiazka ostaje przerwana to napiecie przechodi przez ukaldy etc., i daje dziwek. Kolega mowil mi ze to ma byc cos takiego jak jest w słuchawkach bezprzewodowych, jesli dalej nie jasne to sie dowiem jeszcze wiecej i zrobie zdjeice bebechów sygnalizatora.
ok dzis dam zdjecie ale taka sprawa jest czy wazne do jakiego typu zygalu? przeciez poporstu jesli jest sygnal to zamyka to cały obwód i jesli zamyka caly obod to zrobic tak ze w tym czaie wysyla nam sie jakos napiecie czy cos ktore poowduje w moim drugim glosniczku dziwek. Ale oczywiscie nie chce aby glosniczek przestal mi "dzialac w sygnalizatorze, dzwiek ma byc w slyuchawce i sygnalizatorze.
Poznym wieczorem (w nocy ) dam zdjecie i glebszy opis.
Poznym wieczorem (w nocy ) dam zdjecie i glebszy opis.