Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Stabilizator do 100W -20V regulowany 5A. kto pomoze?

zumzum
-
-
Kontaktowanie:
Stabilizator do 100W -20V regulowany 5A. kto pomoze?

Postautor: zumzum » 4 cze 2005, o 11:13

Tak jak w temacie. Potrzebuje do projektu zasilacza stabilizowanego stabilizator. Zasilacz ma miec moc 100W i napiecie ujemne (!!) 20V. regulowane od 0 do -20. nie moge znalezc stabilizatora na taki prad na napiecie ujemne. mozna ze stabilizatora na napiecie dodatnie cos zrobic zeby to dzialalo?

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 4 cze 2005, o 21:29

W zasilaczu ze stabilizatorem dodatnim wystarczy plus podłączyć do masy i mamy zasilacz napięcia ujemnego.

zumzum
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zumzum » 4 cze 2005, o 21:34

To dlaczego sa stabilizatory na napiecie ujemne? Np LM337T. Co prawda jest uch bardzo malo w katalogach duzych firm jak Texas, Analog czy National Semiconductors ale jednak sa. I z tego co wiem to na drodze minusa nie moze byc zadnych rezystorow. Pogubilem sie w tym. wiem ze jak sie podlaczy odb odwrotnie to z punktu widzenia odbiornika prad plynie w druga strone i napiecie jest ujemnie ale dalej mi tu nie pasuje cos. Ktos mi to moze wytluamczyc ?

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 5 cze 2005, o 07:40

W zasilaczu ze stabilizatorem dodatnim wystarczy plus podłączyć do masy i mamy zasilacz napięcia ujemnego.
i stabilizuje..mase swietnie lm337+tranzystor mocy i juz mam stabilizator napiecia ujemnego

zumzum
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zumzum » 5 cze 2005, o 10:01

i stabilizuje..mase swietnie lm337+tranzystor mocy i juz mam stabilizator napiecia ujemnego
Stabilizator i tranzystor mocy? Myslalem nad rozwiazaniem zeby 4 LM337T podlaczyc rownolegle tak ze prad odbiornika bedzie max 6A (a mam miec 5) tak wiec przez kazdy bedzie plynal prawie maksymalny prad. Tylko czy takei rozwiazanie jest dobre? I jak do tego podlaczyc potencjometr (ma byc regulowany od 0 do -20).

Prosilbym jeszcze o wyjasnienie jak ma wygladac schemat tego regulatora plus trazystor pomcy? Chodzi o to ze z Vout regulatora dac na bramke tranzystora? i jaki tranzystor uzyc bo ja tak dobrze sie na tym nie znam?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”