Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

układ na LM555 - jak to działa

jarecky82
-
-
układ na LM555 - jak to działa

Postautor: jarecky82 » 1 cze 2005, o 13:08

Witam!
Na laboratorium mam zaprojektować taki układzik. Najpierw zasymulowałem układ w spice. Nastepnie wykonałem plytke drukowana, wlutowalem wszystkie elementy, ukladzik ladnie dziala. Tylko ze musze zrobic sprawozdanie z tego jak ten uklad dziala, czyli ze np. pierwszy/drugi LM555 moduluje amplitude. Stała czasowa ble ble ble. W zwiazku z tym moja prosba: moglby mi ktorys z Szanownych Forumowiczow wyłożyć na jakiej zasadzie ten układ działa? Do tego mam wykonac pomiar oscyloskopem. Wyjscie, czyli glosnik, juz zmierzylem, ale prowadzacy mowil zeby dokonac pomiaru na kondensatorach, a na pytanie 'ktorych?' odpowiedzial ze na tych na ktorych mi sie wydaje. A mi sie nic nie wydaje :) Takze kolejne pytanie: ktore kondensatory i ew. czy cos jeszcze pomierzyc zeby w sprawozdaniu przy zasadzie dzialania podeprzec sie odpowiednimi screenami z oscyloskopu. Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 cze 2005, o 14:42 przez jarecky82, łącznie zmieniany 1 raz.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 1 cze 2005, o 13:34

sciagnij sobie karte katalogową. tam sa dwa komparatory i przezutnik jeden sprawdza gorna granice ładownia drugi dolna granice rozladowania i przełaączaja przezutnik ktory ustala wyjscie i układ łądownie rozładownie.... popatrz w karte to bardzo prosty uklad i sa setki jego opisów

jarecky82
-
-

Postautor: jarecky82 » 1 cze 2005, o 13:47

ale mi nie chodzi o sam uklad LM555 tylko o cały układ tej syreny. Bo działanie samego LM'a jest w katalogu :)

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 3 cze 2005, o 09:11

no to bez schematu i opisu urzadzenia.... ani Kulka ani Nadachowski nie pomoga:)

Awatar użytkownika
Krzysztof Gorski
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Gorski » 3 cze 2005, o 21:48

LM555 to nic innego jak stary i popularny timer NE555. Dużo materiałów na ten temat zanjdziesz w książce pt "Timer 555 w przykładach"

jarecky82
-
-

Postautor: jarecky82 » 4 cze 2005, o 01:55

dziekuje wszystkim za odpowiedz. Nie chodzilo mi o sam timerek 555 bo zasad dzialania i schematow jest pelno w necie. Prosilem o wyjasnienie dzialania calego zaprojektowanego ukladu. Ale juz wszystko wiem. takze uwazam ze EOT.
pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”