Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie diod IRED - jakim tranzystorkiem?

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Sterowanie diod IRED - jakim tranzystorkiem?

Postautor: elemid » 8 maja 2005, o 14:20

Wyiam serdecznie. Tym razem pytanko do speców od IRED. Mam pytanie. Czym sterujecie IREDami? Jak uzyskać optymalna moc podczerwieni? Ja mam zamiar połączyć trzy IREDy w szereg i sterować BD136, choć, jeśli się nie mylę, na schematach widywałem BUZ10? Kto mi doradzi coś w oparciu o swoje doświadczenia?

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 12 maja 2005, o 09:38

To zależy ilu diod LED użyjesz. Do wysterowania nawet kilkunastu spokojnie wystarczy BD 136 lub nawet mniejszy natomiast BUZ 11 przewidziany jest do instalacji duuuużej mocy z prądem około 25 A można też nim wysterować takie diody ale tańszy jet BD 136. Co do wfwktywności nadawania to bardziej ogranicza cię charakterystyka diód nadawczych niż sam prąd tranzystora. Dioda nie czerpie aż tyle prądu, zeby stosować BUZ 11 Jedna dioda wzmocniona pobiera około 25 mA Jeżeli przepłynie przez niąwiększy prąd to może się spalić Tak, że nie ma sensu stosować wielkoprądowych tranzystorów

elemid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 15 maja 2005, o 21:10

A to jest mniej więcej jedno z rozwiązań o którym wspominałem:

Obrazek

I stąd moje pytane: Dlaczego BUZ10?

No ale przejrzałęm też kilka innych rozwiązań, np jak poniższy, i widzę, że BUZ nie jest konieczny :-)

Obrazek

rejestr007
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: rejestr007 » 16 maja 2005, o 00:21

Witam!
Ja do sterowania trzema szeregowo połączonymi diodami ired stosuje BC327. Prąd 0.8A i co istotne wmocnienie ok 300! Rezystor dobrany tak aby ograniczał prąd diody do 0.4A! Diody są sterowane przebiegiem 36KHz modulowanym przez mikrokontroler. W bazie tranzystora wstawiłem elektrolit 47uF dla odciecia skladowej stałej zabezpiecza to diody przed uszkodzeniem jeśli by się zawiesił mikrokontroler. Efekt jest taki, że steruje mi wszystkimi urządzeniami w pokoju niezależnie gdzie stoi sterownik. Wystarczy, że się odbija od ściany!
Pozdrawiam.

elemid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 16 maja 2005, o 14:31

Na pl.misc.elektronika dostałem taką odpowiedź:
a dlaczego? Tam w końcu płynie ok. 1A w impulsie, a nawet ciut więcej.
Nie wiem, do czego toto ma być, ale jak jakieś wyższe częstotliwości, to
brakuje jeszcze rozładowywania pojemności LEDów (drugi tranzystor
zwierający te LEDy).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”